مجله سیمدخت
0

سفره رنگارنگ سنندج: سفری به دنیای طعم‌های اصیل کردی

سفره رنگارنگ سنندج: سفری به دنیای طعم‌های اصیل کردی
بازدید 36

کردها بسیار خون‌گرم و مهمان‌نواز هستند. شاید بخواهید به این منطقه سفر کنید یا در یکی از شهرهای سنندج به مهمانی دعوت شده باشید و تمایل داشته باشید با غذاهای محلی کردستان آشنا شوید. در هر صورت، با خواندن این مطلب می‌توانید غذاهای خوش‌رنگ و طعم کردستان را بشناسید و آماده تجربه یک غذای فوق‌العاده شوید. فقط با مطالعه این مقاله از مجله سیمدخت با غذاهای محلی سنندج آشنا خواهید شد. پس تا پایان همراه ما باشید.

آش‌های خوش‌طعم سنندج

در کردستان آش‌های مختلفی پخته می‌شود که هر کدام طعم خاص خودشان را دارند و مطمئن هستم که از خوردن آن‌ها سیر نخواهید شد. تنوع آش‌های سنندج به قدری زیاد است که در هر فصل یکی از آن‌ها باب می‌شود و اغلب اهالی یا آش‌فروشی‌های سطح شهر همان آش را پخته و عطروبوی آن را تا چند خانه آن طرف‌تر پخش می‌کنند. ممکن است برایتان این سوال پیش بیاید که این آش‌هایی که انقدر از آن‌ها تعریف کردم، از چه موادی درست می‌شوند؟ سوال به‌جایی است. برای آشنایی بیشتر با این آش‌ها، ادامه مطلب را بخوانید.

آش سه نگه سیر؛ آش زمستانه

این آش معروف و خوش‌مزه که بیشتر در زمستان سرو می‌شود، یکی از پرطرفدارترین غذاهای محلی سنندج است. آشپزهای کردستانی با تبحر خاصی که دارند، گوشت مرغ یا بوقلمون، عدس، کشک، برنج، پیاز و ادویه را با هم مخلوط می‌کنند تا این آش خوش‌رنگ و مقوی آماده شود. ترکیب این مواد، طعمی بی‌نظیر و عطری دلپذیر به آش می‌بخشد که آن را به یکی از انتخاب‌های محبوب در روزهای سرد سال تبدیل کرده است.

سفره رنگارنگ سنندج: سفری به دنیای طعم‌های اصیل کردی

آش سه نگه سیر به لطف مواد اولیه با ارزش غذایی بالا، به یکی از بهترین آش‌های کردستان تبدیل شده که اغلب گردشگران در سفر به این منطقه طعم بسیار خوب آن را تجربه می‌کنند.

دانه کولانه، بهترین غذا برای مادران تازه

کردستانی‌ها این آش را بیشتر در مناسبت‌ها، جشن‌ها، دورهمی‌ها و مراسم خاص خود درست می‌کنند. وقتی یک بچه در سنندج اولین دندانش در می‌آید، پدر و مادرش جشنی می‌گیرد و در جشن آش دانه کولانه برای مهمانان سرو می‌کنند تا بقیه هم در خوشحالی آن‌ها سهیم باشند. گندم، نخود، عدس، لوبیا قرمز، مرزه خشک، پیاز، قلم گوسفندی و ادویه‌های مختلف با هم ترکیب شده‌اند تا این آش خوش‌مزه آماده شود.

سفره رنگارنگ سنندج: سفری به دنیای طعم‌های اصیل کردی

آش برویشین تورش

این آش طوری پخته می‌شود که هم بتوانید آن را به‌عنوان غذای اصلی و هم به‌عنوان دسر میل کنید. برای پختن آش برویشین تورش از بلغور، لپه، زردآلو، سرکه، پیاز، روغن و ادویه استفاده می‌شود. جالب است بدانید آشپزهای ماهر برای این که طعمی کم‌نظیر به این آش بدهند، در پخت آن از پوره زردآلو استفاده می‌کنند.

سفره رنگارنگ سنندج: سفری به دنیای طعم‌های اصیل کردی

آش عدس بلغور

آخرین آشی که می‌خواهم برایتان معرفی کنم، آش عدس بلغور است. این آش بین غذاهای محلی سنندج جایگاه ویژه‌ای دارد و تقریباً همه خانم‌های این شهر پختن آن را خوب بلدند. آش عدس بلغور از موادی مانند عدس، بلغور گندم، پیاز، سیب‌زمینی و ادویه تهیه می‌شود. همچنین، باید بدانید که این آش به نام‌های دیگری مانند نیسم و ساوار هم معروف است. ترکیب ساده و مقوی این مواد، این آش را به یکی از محبوب‌ترین و مغذی‌ترین غذاهای محلی سنندج تبدیل کرده است.

خورش‌های بی‌نظیر سنندجی

بین غذاهای محلی سنندج خورش‌ها بیشتر توانسته‌اند در سفره‌های مردم جا خوش کنند. برای پختن این غذاها بیشتر از گیاه‌هایی استفاده می‌شود که اطراف سنندج رشد می‌کند، مثلا همین خورش گیلاخه که در ادامه می‌خواهم معرفی‌اش کنم.

خورش تره کردی

چند سالی است که نام خورش تره کردی در لیست غذاهای محلی سنندج می‌درخشد. روش درست کردن این خورش بسیار راحت است و معمولاً اگر کدبانویی فرصت کافی برای تهیه یک غذای مجلسی و زمان‌بر نداشته باشد، این خورش خوش‌مزه را در کمترین زمان ممکن آماده می‌کند. برای پخت این غذا از گوشت چرخ‌کرده، تره خرد شده، پیاز، رب گوجه‌فرنگی، زرشک، روغن، پودر لیمو و ادویه‌های مخصوص استفاده می‌شود. این ترکیب ساده و خوش‌طعم، خورش تره کردی را به یکی از محبوب‌ترین غذاهای محلی سنندج تبدیل کرده است.

سفره رنگارنگ سنندج: سفری به دنیای طعم‌های اصیل کردی

ترکیب این مواد با هم طعم جالبی دارد که خیلی‌ها طرفدار آن هستند. همین غذاهای متفاوت کردستان است که باعث شده طعم‌های جدید این منطقه تا مدت‌ها زیر زبان گردشگران بماند.

خورش ریواس، غذای اصلی سنندج

قبلاً هم اشاره کردم که اطراف سنندج گیاه‌های مختلفی رشد می‌کنند. یکی از گیاه‌هایی که زیاد در این منطقه یافت می‌شود، ریواس است. فراوانی ریواس باعث شده که اهالی سنندج از این گیاه ترش‌مزه و پرخاصیت برای تهیه چندین نوع مختلف از غذاهای سنتی استفاده کنند. یکی از این غذاها، خورش ریواس است.

برای تهیه این خورش از گوشت گوسفند، پیاز، نعناع، جعفری و ریواس استفاده می‌شود. خورش ریواس یکی از اصلی‌ترین و محبوب‌ترین غذاهای کردستان محسوب می‌شود. ترکیب طعم ترش ریواس با دیگر مواد، این خورش را به یک غذای منحصر به فرد و خوشمزه تبدیل کرده است که می‌تواند تجربه‌ای متفاوت از طعم‌های محلی سنندج را به شما ارائه دهد.

سفره رنگارنگ سنندج: سفری به دنیای طعم‌های اصیل کردی

غذاهای نانی مقوی سنندج

به‌به، غذاهای نانی! غذاهای محلی سنندج بسیار زیاد و متنوع هستند. به همین دلیل در سفر به این شهر، دستتان برای شکم‌گردی کاملاً باز است. بی‌شک با هر ذائقه و سلیقه‌ای می‌توانید غذایی مطلوب خودتان پیدا کنید. تا این‌جای مطلب، دو نوع غذای آش و خورشی را معرفی کردم و هنوز یک نوع دیگر مانده و آن هم غذاهای نانی است. برای آن‌هایی که خیلی اهل پلو نیستند، خوراک‌ها و غذاهای نانی انتخاب ایدئالی هستند.

به‌طور کلی چند نوع غذای نانی مختلف در سنندج پخت می‌شود که هر کدام طعم و عطر خاص خودشان را دارند.

قایرمه یا کنگر سوخاری!

یکی از بهترین و منحصربه‌فردترین غذاهای محلی سنندج، قایرمه است که طعمی ویژه دارد. قایرمه که به کنگر سوخاری نیز معروف است، در بیشتر مهمانی‌های این منطقه سرو می‌شود. این غذا از موادی مانند کنگر یا کرفس، آرد، زیره، تخم‌مرغ، آب یا شیر، کره، زعفران و روغن تهیه می‌شود. بسیاری معتقدند که قایرمه غذایی جوان‌پسند است و افراد مسن کمتر تمایل به خوردن چنین خوراکی‌هایی دارند.

ترکیب این مواد باعث می‌شود قایرمه طعمی خاص و جذاب داشته باشد که در میان غذاهای محلی سنندج جایگاه ویژه‌ای دارد. اگر به این منطقه سفر کردید، حتماً این غذای خوشمزه را امتحان کنید.

سفره رنگارنگ سنندج: سفری به دنیای طعم‌های اصیل کردی

که لانه نانی کم‌نظیر

در فصل بهار، مخصوصاً اوایل سال جدید، اگر مهمان هر خانه‌ای در سنندج باشید، احتمالاً با یک غذای محلی فوق‌العاده خوش‌مزه به نام که‌لانه پذیرایی خواهید شد. پختن این غذا روش خاصی دارد که فقط کار خود کردستانی‌هاست. خودشان می‌گویند درست کردن که‌لانه کار سختی نیست و خانم‌های کردستانی آن را در زمان کوتاهی درست می‌کنند؛ اما بی‌شک کار نیکو کردن از پر کردن است و نمی‌توان انتظار داشت سایر افراد هم در تهیه این غذا مهارت داشته باشند.

که‌لانه از ترکیب نان محلی با سبزیجات معطر به‌خصوص پیازچه، و گاهی اوقات پنیر تهیه می‌شود. این ترکیب در روغن سرخ می‌شود و نتیجه نهایی یک غذای ترد و خوشمزه است که معمولاً با ماست یا دوغ سرو می‌شود. اگر به سنندج سفر کردید، حتماً این غذای بهاری و خوش‌عطر را امتحان کنید.

سفره رنگارنگ سنندج: سفری به دنیای طعم‌های اصیل کردی

این غذا از پیازچه، چیرچک و خمیر درست می‌شود. زمانی که مواد اولیه که‌لانه با هم ترکیب شدند، آن را روی ساج (نوعی ماهیتابه ویژه منطقه سنندج) می‌پزند تا آماده شود. اهالی سنندج این غذا را بیشتر با کره چرب یا روغن حیوانی میل می‌کنند. مواد اولیه برای پختن که‌لانه عبارتند از: پیازچه یا چیرچک، آرد، روغن حیوانی، آب و نمک.

شیش کباب؛ خاص‌ترین غذاهای محلی سنندج

یکی از غذاهای محلی سنندج، شیش کباب است که فقط در این منطقه سرو می‌شود. این غذا بسیار مقوی است و البته با کباب‌های رستورانی کمی تفاوت دارد. برای درست کردن شیش کباب، باید گوشت گوساله یا گوسفند را در مخلوطی از نعنا داغ، فلفل، زعفران، سیر، پیاز و روغن زیتون بخوابانید تا گوشت‌ها طعم بی‌نظیر این مواد را به خود جذب کنند.

بعضی از اهالی سنندج این غذا را روی آتش یا به‌صورت تابه‌ای آماده می‌کنند. برای این که مخلفات غذا تکمیل شود، چند شاخه جعفری با گوجه تازه هم در بشقاب کنار کباب‌ها سرو می‌شود تا عیشتان تکمیل باشد.

سفره رنگارنگ سنندج: سفری به دنیای طعم‌های اصیل کردی

کوفته شوروا؛ کوفته برنجی کردی

کوفته شوروا یکی دیگر از غذاهای محلی سنندج است که طرفداران زیادی دارد. طرز تهیه این غذا تفاوت زیادی با کوفته برنجی معروف ندارد، اما مواد اولیه این دو کمی متفاوت هستند. برای پختن این غذا از گوشت با استخوان، گوشت چرخ‌کرده، برنج، لپه، انواع سبزیجات معطر، تخم‌مرغ آب‌پز و ادویه استفاده می‌شود.

سفره رنگارنگ سنندج: سفری به دنیای طعم‌های اصیل کردی

قیماغ؛ خوشمزه‌ای در دل کردستان

قیماغ یک دسر خوشمزه است که من آن را در لیست بهترین غذاهای محلی سنندج قرار داده‌ام. این میان‌وعده شبیه کاچی است و معمولاً وقتی که یک مادر تازه صاحب فرزند می‌شود، تا چند روز بعد از زایمان این غذا را برایش درست می‌کنند تا به اصطلاح جان بگیرد و قوای از دست رفته‌اش را باز یابد.

سفره رنگارنگ سنندج: سفری به دنیای طعم‌های اصیل کردی

خوردن قیماغ برای افرادی که مزاج سرد دارند، توصیه می‌شود، چراکه مواد اولیه این غذا باعث گرمی بدن می‌شود. همچنین، این غذا باعث بهبود دل درد شده و روده‌ها را گرم می‌کند. قیماغ از ترکیب روغن حیوانی، آرد، گلاب، شکر و ادویه درست می‌شود. البته بعضی از افراد هنگام درست کردن این غذا، زعفران و گردو هم به آن اضافه می‌کنند تا آن را به بمب انرژی تبدیل کنند.

اگر می خواهید درباره ی غذا های یزد بیشتر بدانید با ما همراه باشید.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *