پژوهشگران ژاپنی اعلام کردند که آزمایشهای بالینی اولین “داروی رشد مجدد دندان” در دنیا از ماه سپتامبر امسال در بیمارستان دانشگاه کیوتو آغاز خواهد شد.
این دارو پس از دریافت تاییدیه ایمنی، به بیمارانی که به طور مادرزادی فاقد مجموعه کامل دندان هستند، تجویز میشود تا اثربخشی آن مورد بررسی قرار گیرد. محققان امیدوارند که فروش این دارو را تا سال ۲۰۳۰ آغاز کنند.
هرچند بیشتر انسانها معمولاً ۳۲ دندان دارند، اما تخمین زده میشود که حدود ۱ درصد از جمعیت جهان از یک بیماری مادرزادی به نام “آژنزی دندانی” رنج میبرند که مانع رشد یک یا چند دندان میشود.
این بیماری نه تنها خوردن غذا، بلکه روند تکلم و بلع بیمار را نیز دچار مشکل میکند. در این میان، فقدان شش دندان یا بیشتر که به “الیگودونشیا” معروف است، ارثی بوده و گفته میشود که حدود ۰.۱ درصد از جمعیت را تحت تأثیر قرار داده است.
بیمارستان کیتانو در بخش کیتا اوزاکای ژاپن اعلام کرد که مرحله اول آزمایشات بالینی از سپتامبر امسال آغاز شده و تا اوت ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت. در این مرحله، دارو به ۳۰ داوطلب سالم بین ۳۰ تا ۶۴ سال به صورت وریدی تزریق میشود تا اثربخشی آن بررسی شود. این داوطلبان باید حداقل یک دندان پشتی خود را از دست داده باشند تا در صورت موفقیت دارو و رشد دندان جدید، مشکلی برایشان ایجاد نشود. اگرچه در مطالعات حیوانی این دارو تا کنون بیخطر بوده و هیچ عارضه جانبی عمدهای مشاهده نشده است.
در مرحله بعدی، دارو برای بیمارانی با کمبود مادرزادی دندان در بیمارستان کیتانو تجویز خواهد شد. محققان در این مرحله قصد دارند شرکتکنندگان را به کودکان بین ۲ تا ۷ سال که از بدو تولد حداقل ۴ دندان خود را از دست دادهاند، محدود کنند.
کاتسو تاکاهاشی، رئیس بخش دندانپزشکی و جراحی دهان بیمارستان کیتانو و محقق اصلی این مطالعه، بیان کرد: «هدف ما کمک به افرادی است که از کمبود یا نبود دندان رنج میبرند، زیرا تاکنون هیچ دارویی برای درمان دائمی این مشکل وجود نداشته است. ما معتقدیم که انتظار مردم برای دارویی که بتواند دندانها را بازسازی کند، بسیار بالاست.»
این داروی جدید با غیرفعال کردن پروتئینی به نام «USAG-1» که به طور طبیعی جلوی رشد دندانها را میگیرد، عمل میکند.
در واقع، زمانی که همه چیز طبیعی است، رشد دندان پس از جایگزینی دندان دائمی به جای دندان شیری متوقف میشود. بر این اساس، دانشمندان با تمرکز بر این پروتئین، یک پادتن تولید کردهاند که میتواند به طور موقت عملکرد این پروتئین را متوقف کرده و به دندانهای جدید اجازه رشد مجدد بدهد.
قبلاً تزریق این دارو به موشهایی که به طور مادرزادی تعداد دندانهایشان کم بود، باعث شده بود تا آنها دوباره دندان دربیاورند.
تیم تحقیقاتی معتقد است که داروی جدید در آینده میتواند نه تنها برای افرادی با بیماریهای مادرزادی، بلکه برای کسانی که به هر دلیلی دندانهای خود را از دست دادهاند، مورد استفاده قرار گیرد و به آنها امکان دهد تا دوباره دندان دربیاورند.
نظرات کاربران