مجله سیمدخت
0

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟
بازدید 30

پارچه آنغوره یکی از مدل‌های مقاوم پارچه است که از خز نوعی خرگوش به دست می‌آید. الیاف آنغوره شبیه به الیاف پشمی است و به دلیل نرمی و لطافت خاص خود، طرفداران زیادی دارد. این پارچه برای تهیه لباس‌های بیرونی، خانگی و راحتی مانند شلوار، شومیز و تیشرت‌های آنغوره استفاده می‌شود. از کشورهای تولیدکننده این پارچه می‌توان به ترکیه، آرژانتین، ایالات متحده و آفریقای جنوبی اشاره کرد. امروزه، بیشتر پارچه‌های آنغوره موجود در بازار از الیاف بز آنگورا تولید می‌شوند که به همان نرمی و لطافت معروف هستند. لباس‌های تهیه‌شده با پارچه آنغوره معمولاً مناسب فصل پاییز هستند، اما نمونه‌های ضخیم‌تری از این الیاف نیز تولید می‌شوند که برای لباس‌های گرم زمستانی به کار می‌روند. در این مقاله، قصد داریم به معرفی کامل ویژگی‌های پارچه آنغوره بپردازیم تا اطلاعات جامعی در اختیار شما قرار دهیم؛ پس باسیمدخت همراه باشید.

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

پارچه آنغوره چیست؟

پشم آنغوره یکی از پارچه‌های بسیار نرم و کرکی است که از پشم خرگوش آنگورا تهیه می‌شود و در دسته پارچه‌های لوکس و تجملاتی مانند موهر و ترمه قرار می‌گیرد. این پارچه از الیاف بسیار نازک و لطیف خرگوش آنگورا ساخته می‌شود که دور هر رشته آن یک لایه کرکی قرار دارد؛ این ویژگی باعث ایجاد حاله‌ای خاص در اطراف الیاف شده و به پارچه آنغوره درخشندگی و جلوه‌ای براق می‌بخشد. همین ویژگی، باعث می‌شود که محصولات تولیدشده از آنغوره ظاهری نرم و کرکی داشته باشند. الیاف آنغوره همچون الیاف آلپاکا و ترمه، لطیف و مجلل هستند و برای افزایش نرمی، درخشش و جلوه کرکی آن، اغلب با انواع دیگر پشم ترکیب می‌شوند.

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

تاریخچه پارچه آنغوره

همان‌طور که اشاره شد، پارچه آنغوره برای اولین بار در ترکیه از نوعی خرگوش به نام آنگورا به دست آمد. این خرگوش‌ها نسبت به خرگوش‌های معمولی جثه‌ای بزرگ‌تر و پوششی بسیار پُرمو دارند که به دلیل استقبال بالا از پارچه‌های آنغوره، تولید و عرضه آن‌ها گسترش یافته است. پارچه آنغوره به عنوان یک پارچه لوکس و تجملی در کشورهای اروپایی با قیمت‌های بالایی به فروش می‌رسد. ضخامت الیاف این پارچه بین 12 تا 16 میکرون بوده و دارای بافتی کرکی، نرم و ابریشمی است.

پرورش خرگوش‌های آنگورا ابتدا در منطقه آناتولی ترکیه صورت می‌گرفت؛ هرچند تاریخ دقیق شروع استفاده از آن‌ها در صنعت پارچه مشخص نیست، اما در قرن هجدهم میلادی این خرگوش‌های کرکی در فرانسه بسیار محبوب شدند و میان اشراف و افراد سرشناس مورد توجه قرار گرفتند. در ابتدا، این خرگوش‌ها به عنوان حیوانات خانگی برای فرزندان اشراف نگهداری می‌شدند؛ اما از قرن بیستم میلادی، در ایالات متحده از کرک آن‌ها برای تولید انواع پارچه و لباس استفاده شد.

علاوه بر خرگوش آنگورا، در ترکیه حیوان دیگری به نام بز آنگورا نیز پرورش داده می‌شود که پشم نرم و لطیفی دارد. این بزها نیز در تولید پارچه‌های آنغوره نقش دارند و امروزه الیاف به‌دست‌آمده از آن‌ها جایگزین الیاف خرگوش آنگورا در تولید پارچه‌های آنغوره شده‌اند.

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

ویژگی های پارچه آنغوره چیست؟

پارچه آنغوره از الیاف طبیعی ساخته شده و به همین دلیل ضد حساسیت و دارای رنگی ثابت است که با شستشو تغییر نمی‌کند. این پارچه به دلیل توخالی بودن الیافش، بسیار سبک است و در هنگام پوشیدن باعث خستگی نمی‌شود. یکی از ویژگی‌های برجسته آنغوره، ایستایی خوب پارچه است که آن را به گزینه‌ای عالی برای تولید انواع لباس‌ها، به‌ویژه لباس‌های پاییزه و زمستانه، تبدیل کرده و به خوبی بدن را در برابر سرما محافظت می‌کند. همچنین، این پارچه چروک‌ناپذیر است و به ندرت چروک می‌شود، بنابراین برای کاربردهایی مانند تولید پتو، بالش، دامن، دستکش، کلاه و… مناسب است.

از ویژگی‌های الیاف آنغوره این است که قطر آن‌ها با افزایش سن بز آنگورا بیشتر می‌شود. الیاف نازک‌تر از بدن بزهای جوان چیده می‌شوند و برای تولید پارچه‌هایی جهت بافت ژاکت به کار می‌روند. الیاف ضخیم‌تر و قطورتر، که از بزهای مسن‌تر به دست می‌آیند، در تولید انواع فرش‌ها، وسایل دکوراتیو و لباس‌های ضخیم مانند پالتوها استفاده می‌شوند.

 

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

معایب پارچه های آنغوره

پارچه‌های آنغوره معمولاً نسبت به پشم گوسفند قیمت بالاتری دارند. یکی از مشکلات این پارچه‌ها، آسیب‌پذیری در برابر حشرات است. همچنین، پارچه‌های آنغوره به دلیل جذب بالای رطوبت پس از شستشو ممکن است آب بروند و کوچک شوند؛ همین ویژگی باعث می‌شود در زمان خیس شدن، وزن آن‌ها به شدت افزایش یابد.

خاصیت ارتجاعی و کشسانی این پارچه نیز از یک سو به عنوان مزیتی برای راحتی و انعطاف بیشتر آن محسوب می‌شود، اما از سوی دیگر می‌تواند منجر به کشیدگی و تغییر فرم ظاهری آن شود.

انواع متفاوت پارچه های آنغوره

خرگوش‌های آنگورا که کرک‌های آن‌ها در تولید پارچه‌های آنغوره به کار می‌رود، دارای پنج نژاد مختلف هستند که شامل نژادهای انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، اطلسی و غول‌پیکر می‌شوند. هر یک از این نژادها نوع خاصی از پشم را تولید می‌کنند که ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد.

◘ آنغوره فرانسوی

این نژاد از خرگوش‌های آنگورا دارای موهای محافظ ضخیم‌تری است که لایه زیرین پشمی آن‌ها را پُرپُشت‌تر می‌کند. این خرگوش‌ها به طور طبیعی پوست‌اندازی می‌کنند، به همین دلیل امکان برداشت الیاف از اطراف موهای محافظ آن‌ها فراهم است. همچنین، این خرگوش‌ها خزی درخشان و هاله‌دار دارند که نشان‌دهنده وجود کرک‌های اضافی در پوشش آن‌هاست.

◘ آنغوره انگلیسی

نژاد خرگوش‌های آنگورای انگلیسی کوچک‌ترین نوع در میان خرگوش‌های آنگورا است و دارای کرک‌های محافظ ظریف و نازکی است. این خرگوش‌ها به طور معمول پوششی متراکم از کرک‌های ضخیم دارند؛ اما موهای محافظ آن‌ها در فرآیند تولید منسوجات نهایی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

◘ آنغوره اطلسی

این خرگوش‌ها به اندازه‌ی نژادهای آنگورای فرانسوی و انگلیسی پشم تولید نمی‌کنند، اما پوششی براق‌تر نسبت به سایر نژادها دارند.

◘ آنغوره غول پیکر

خرگوش‌های آنگورای غول‌پیکر، همان‌طور که از نامشان پیداست، جثه بزرگی دارند و بزرگ‌ترین نژاد خرگوش‌های آنگورا به شمار می‌آیند. این نژاد بیشترین مقدار الیاف را تولید می‌کند؛ اما برخلاف دیگر نژادها، به صورت طبیعی پوست‌اندازی نمی‌کند و برای برداشت خز آن‌ها باید حتماً از قیچی استفاده شود.

◘ آنغوره آلمانی

نژاد دیگری از خرگوش‌های آنگورا، نژاد آلمانی است که شباهت زیادی به نژاد غول‌پیکر دارد. این شباهت از این نظر است که هر دو نژاد حجم زیادی از پشم تولید می‌کنند و همچنین به طور طبیعی پوست‌اندازی نمی‌کنند.

کاربرد پارچه های آنغوره

الیاف آنغوره کاربردهای گسترده و متنوعی دارد. از جمله استفاده‌های بارز آن می‌توان به تولید منسوجات و لباس‌های بافتنی اشاره کرد. همچنین، این الیاف در تهیه پارچه‌های مختلف به کار رفته و برای دوخت انواع لباس‌ها مانند کلاه، دستکش، دامن و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از دیگر کاربردهای الیاف آنغوره می‌توان به استفاده از آن‌ها در تولید وسایل و اکسسوری‌های تزئینی و دکوراسیون داخلی منازل اشاره کرد. این الیاف همچنین در تهیه پتو و بالش نیز کاربرد دارند. یکی از ویژگی‌های جالب این الیاف، شباهت آن‌ها به موی سر انسان است، به همین دلیل در صنعت عروسک‌سازی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای صورت و بدن عروسک‌ها از پارچه‌های صورتی کمرنگ و سفید که به رنگ پوست انسان نزدیک‌تر هستند، بهره‌برداری می‌شود. علاوه بر این، الیاف آنغوره در تولید کلاه‌گیس‌های مختلف نیز به کار می‌روند.

الیاف آنغوره در تولید پارچه‌های خز مصنوعی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین باید اشاره کرد که خز مصنوعی ساخته‌شده از این الیاف، بهترین نوع خز مصنوعی است، زیرا از الیاف طبیعی تهیه می‌شود. تنها تفاوت این خز مصنوعی با خز طبیعی این است که این نوع خز به شکل پوست حیوانات بافته می‌شود.

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

از این الیاف معمولاً برای بافتنی‌ها و قلاب‌بافی‌های چشم‌نواز استفاده می‌شود و به دلیل قیمت بالای آن‌ها، معمولاً با سایر الیاف ترکیب می‌شوند. در بسیاری از کشورها، از جمله ایالات متحده آمریکا، از پارچه‌های آنغوره برای تهیه یونیفرم‌های نظامی استفاده می‌کردند. به همین دلیل، در زمان جنگ جهانی دوم، بسیاری از کشورها بخشی از درآمد سالانه خود را به پرورش بزهای آنگورا اختصاص دادند تا در صورت نیاز با کمبود الیاف آنغوره مواجه نشوند. با پیشرفت صنعت نساجی و تولید پارچه‌های مصنوعی مانند داکرون، اهمیت پارچه‌های آنغوره کاهش یافت؛ اما هنوز برخی کشورها یارانه‌های دولتی خود را صرف پرورش بزهای آنگورا می‌کنند.

پارچه آنغوره معمولا به چه صورت تولید می شود؟

خرگوش‌های آنگورا در طول سال ۳ تا ۴ بار پوست‌اندازی می‌کنند و پشم‌های آن‌ها در فصل پوست‌اندازی جمع‌آوری می‌شود. روش برداشت و جمع‌آوری پشم این خرگوش‌ها به‌صورت چیدن یا قیچی کردن انجام می‌شود که این کار معمولاً در مزرعه‌های آنگورا صورت می‌گیرد. چیدن پشم‌ها بهتر از قیچی کردن است، زیرا این روش باعث می‌شود موهای محافظ کمتر آسیب ببیند و از زبری پوشش خرگوش جلوگیری کند. همچنین در حین چیدن، خز‌ها به یکدیگر گیر نمی‌کنند. اما فرآیند قیچی کردن برای کشاورزان بسیار زمان‌بر است. علاوه بر این، این خرگوش‌ها هر هفته یک یا دو بار مرتب و پیرایش می‌شوند تا از ایجاد نمد و گره در پشم‌ها جلوگیری شود.

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

چند نوع از این پارچه در بازار وجود دارد

  •  پارچه‌های آنغوره که از الیاف موی بز آنگورا بافته شده‌اند.
  •  پارچه‌های آنغوره که از الیاف موی نوعی خرگوش به نام آنگورا تهیه شده‌اند.

پارچه‌های آنغوره در دسته الیاف پشمی قرار دارند و به دلیل لطافت و نرمی بالایی که دارند، برای تولید لباس‌های مختلف استفاده می‌شوند. این الیاف برای اولین بار در ترکیه از خرگوش آنگورا به دست آمدند. همان‌طور که اشاره شد، این الیاف از دو حیوان، بز آنگورا و خرگوش آنگورا، استخراج می‌شوند. اما آنچه امروزه در بازار به عنوان الیاف آنغوره شناخته می‌شود، عمدتاً از الیاف بز آنگورا است که دارای نرمی و لطافت بالایی نیز می‌باشد.

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

روش های شستشو و نگه داری از لباس های آنغوره

الیاف آنغوره دارای ماندگاری بالایی هستند، اما برای حفظ این ماندگاری باید چند نکته را در هنگام شستشو و اتو کشی رعایت کنید. نکته‌ای که در شستشو بر عمر پارچه‌های آنغوره تأثیر می‌گذارد این است که باید حتماً آن‌ها را به‌صورت دستی بشویید تا از کشیدگی پارچه در طول زمان جلوگیری شود. همچنین، از چلاندن زیاد این پارچه‌ها خودداری کنید، زیرا خاصیت کشسانی آن‌ها می‌تواند باعث از دست رفتن ایستایی‌شان شود.

پس از شستشو، برای خشک کردن پارچه، حتماً آن را در خلاف جهت کشش روی طناب پهن کنید و بگذارید خشک شود. اگر پارچه را در جهت نامناسب پهن کنید، ممکن است ظاهر آن خراب شود. همچنین ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که آیا می‌توان از خشک‌کن ماشین لباسشویی برای خشک کردن استفاده کرد؛ پاسخ منفی است، زیرا بعد از استفاده از آن نباید انتظار داشته باشید که لباس شما به همان جذابیت قبلی باقی بماند. برای خشک کردن این پارچه‌ها بهتر است آن‌ها را در هوای آزاد قرار دهید و به جای آویزان کردن، می‌توانید آن‌ها را روی یک سطح صاف و تمیز در هوای آزاد پهن کنید.

نکته بعدی در مراقبت از این نوع پارچه‌ها، اتو کشی است. دمای اتو باید بر روی درجه مخصوص پارچه‌های پشمی تنظیم شود، زیرا آنغوره نیز نوعی پارچه پشمی به شمار می‌آید. در هنگام اتو کردن، از بخار اتو استفاده نکنید، زیرا این کار می‌تواند کیفیت اولیه پارچه آنغوره را از بین ببرد. برای اتو کردن این پارچه‌ها می‌توانید از یک پارچه نخی استفاده کنید؛ به این ترتیب که پارچه نخی را روی لباس آنغوره خود قرار دهید و از روی آن اتو بکشید. با این روش، عمر ماندگاری لباس خود را افزایش می‌دهید.

تفاوت پارچه آنغوره با سایر پارچه های پشمی

الیاف آنغوره که در رنگ‌های مختلف تولید می‌شوند، در ساخت انواع لباس‌ها، از جمله شلوار، دستکش، ژاکت، جوراب و شال و… مورد استفاده قرار می‌گیرند. این پارچه‌ها، مانند پارچه‌های پشمی، قادر به حفظ گرما در بافت‌های خود هستند، با این حال، پارچه‌های آنغوره نسبت به سایر پارچه‌های پشمی وزن کمتری دارند و براق‌تر هستند.

علاوه بر این، پارچه‌های آنغوره به دلیل نداشتن فلس روی الیاف و همچنین عدم وجود ساختار کوتیکول درهم‌رفته، مانند بسیاری از پارچه‌های پشمی نمدی نمی‌شوند. لطافت و نرمی این پارچه‌ها نیز حفظ می‌شود و فاقد پرزدانه هستند. یکی دیگر از تفاوت‌های پارچه‌های آنغوره با پارچه‌های پشمی، ساختار آن‌هاست. به همین دلیل، پارچه‌های پشمی ممکن است برای پوست‌های حساس باعث بروز مشکلاتی نظیر خارش و حساسیت شوند، در حالی که الیاف آنغوره دارای لطافتی هستند که برای همه نوع پوست مناسب است.

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

تفاوت پارچه آنغوره با پارچه کشمیر

پارچه‌های کشمیر از موی نوعی بز به نام بز کشمیر تهیه می‌شوند. فرآیند پاکسازی موهای این بز زمان‌بر، طولانی و دشوار است، به همین دلیل پارچه‌های کشمیر قیمت بالاتری دارند. همچنین، بز کشمیر تنها در مناطق خاصی پرورش داده می‌شود که این موضوع باعث کمیاب‌تر شدن الیاف کشمیر نسبت به پارچه‌های آنغوره شده است. این کم‌یابی موجب شده تا پارچه کشمیر به عنوان یکی از پارچه‌های لوکس‌تر نسبت به پارچه‌های آنغوره شناخته شود. یکی دیگر از تفاوت‌های پارچه‌های کشمیر با پارچه‌های آنغوره در لطافت و نرمی آن‌هاست؛ به طوری که پارچه‌های آنغوره لطافت و نرمی بیشتری نسبت به پارچه‌های کشمیر دارند.

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

تفاوت و شباهت پارچه آنغوره با پارچه های ابریشم

پارچه‌های ابریشمی نیز مانند پارچه‌های آنغوره براق و درخشان هستند و از این نظر مشابه یکدیگرند. هر دو نوع پارچه از استحکام بالایی برخوردارند، اما تفاوت اصلی آن‌ها در میزان چروک‌پذیری است. پارچه‌های آنغوره به ندرت چروک می‌شوند، در حالی که پارچه‌های ابریشمی حتی با یک تا ساده به راحتی چروک می‌شوند.

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

آیا همه چیز را درباره پارچه آنغوره می‌دانید؟

دانستنی ها درباره این پارچه

قطر الیاف این پارچه با افزایش سن بز آنغوره بیشتر می‌شود. الیاف نازک‌تر که از بزهای جوان به دست می‌آیند، برای تولید پارچه‌هایی مانند ژاکت استفاده می‌شوند، در حالی که الیاف ضخیم‌تر و درشت‌تر برای بافت فرش، لوازم تزئینی و همچنین دوخت لباس‌هایی مانند کت به کار می‌روند. الیاف آنغوره نسبت به پشم معمولی گران‌تر است که این گرانی به دلیل طولانی‌تر بودن فرآیند تولید آن است. به همین دلیل، الیاف آنغوره در کنار ترمه و ابریشم به عنوان یک الیاف لوکس در صنعت نساجی شناخته می‌شود.

منبع : thequiltshow

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *