یکی از وظایف مهم مربوط به متوفی، غسل میت است که قبل از دفن باید انجام شود. غسل میت دارای دستورالعملهای خاصی است که در غسالخانه توسط شخصی که میت را غسل میدهد، رعایت میشود. این غسل باید سه مرحلهای باشد: ابتدا با آب مخلوط با سدر، سپس با آب مخلوط با کافور و در نهایت با آب خالص، تا بدن متوفی از هرگونه آلودگی و عفونت پاک شود. بعد از انجام این غسلها، بدن میت پاک میشود. پس از آن، معمولاً خانواده و بازماندگان متوفی برای آخرین وداع، پیشانی یا صورت او را میبوسند. طبق احکام دین اسلام، اگر بدن میت سرد شده باشد و قبل از انجام سه غسل به آن دست زده شود، فرد باید غسل کند. اما پس از پایان سه غسل، میتوان به بدن میت دست زد و حتی آن را بوسید. در این مقاله، قصد داریم به موضوع بوسیدن میت پرداخته و آن را به طور کامل در وبسایت سنگ بهشت برای شما عزیزان توضیح دهیم.
غسل میت چیست؟
غسل میت یکی از غسلهای واجب در اسلام است که باید پیش از دفن متوفی انجام شود تا او با بدنی پاک وارد قبر گردد. دلایل مختلفی برای این امر وجود دارد، از جمله این که هر انسان در لحظه مرگ به حالت جنب در میآید و باید غسل شود تا از نظر روحی و جسمی پاک گردد. همچنین عرفای اسلامی بیان میکنند که ما در شکم مادر در درون آب بودهایم و پس از تولد، باید به دنیای جدید نیز با آب وارد شویم تا از حالت تحیر و ناآگاهی خارج شویم.
دست زدن به میت بعد از غسل
در هنگام دفن میت، ممکن است برخی از اقدامات مربوط به فرایند دفن نیاز داشته باشد که به داخل قبر انجام شود. در صورتی که این اعمال قبل از انجام غسلهای مربوطه صورت گیرد، ممکن است دست فرد با بدن متوفی تماس پیدا کند. همانطور که گفته شد، اگر قبل از انجام سه غسل و در صورت سرد شدن بدن، فرد به بدن میت دست بزند، او باید غسل کند. اما پس از انجام سه غسل میت، دیگر نیازی به غسل نیست و میتوان به بدن او دست زد. لازم به ذکر است که این مسئله هیچگونه تأثیری بر غسل میت ندارد و نیازی به تکرار غسل یا تحیر بدن او نیست.
غسل و شستن میت زن
یکی از آداب غسل میت این است که غسال (غسلدهنده) باید همجنس با میت باشد. به این معنی که میت زن را یک زن و میت مرد را یک مرد باید غسل دهد. در مورد شستن میت زن، این امکان وجود دارد که شوهرش نیز او را غسل دهد. اما به طور کلی، هیچگاه جایز نیست که سایر مردان، حتی محارم میت زن، او را غسل دهند. بنابراین، غسل میت زن باید توسط یک زن صورت گیرد.
آیا زن حائض می تواند میت را غسل دهد؟
در غسل میت، ضروری است که مرده زن توسط یک غسال زن غسل داده شود. حال این سوال ممکن است پیش آید که آیا زنی که خود در حالت حیض (پریود) است، میتواند میت زن را غسل دهد؟ با توجه به تأکیدات اسلامی مبنی بر این که میت زن باید توسط یک زن غسل داده شود، این کار مانعی ندارد.
اگر زنی در وضعیت حیض باشد، میتواند میت زن را شسته و غسل دهد. همچنین لازم به ذکر است که حتی اگر زنی جنب باشد، باز هم میتواند میت زن را غسل دهد و هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
غسل میت نوزاد
در مورد غسل میت کودک یا نوزاد، باید گفت که در صورتی که حتی یکی از والدین او مسلمان باشد، غسل برای کودک یا نوزاد واجب است. همچنین باید دانست که جنینی که بیشتر از چهار ماه سن داشته باشد، زنده محسوب میشود و اگر سقط شود، باید برای آن غسل انجام شود.
به طور کلی، غسل دادن و شستن نوزادی که حتی بلافاصله پس از تولد میمیرد نیز واجب است. یکی از آداب غسل این است که غسال مرد باید مرده همجنس خود و غسال زن باید مرده همجنس خود را غسل دهد. اما در خصوص نوزاد این قاعده استثنا دارد و شستن نوزاد دختر توسط غسال مرد جایز است.
این موضوع برای کودکان زیر سه سال صادق است. اما اگر کودک بالای سه سال سن داشته باشد، غسل او باید توسط غسال همجنس خود انجام شود. غسل دادن و شستن نوزاد نیز مانند شستن میت بزرگسال انجام میشود و مراحل مشابهی برای شستن نوزاد باید رعایت شود.
چرا بعد از دست زدن به میت باید غسل کرد؟
شاید این سوال پیش بیاید که چرا کسی که به بدن میت دست میزند باید غسل کند. دلایل مختلفی برای این امر وجود دارد که یکی از آنها این است که پس از مرگ، با خروج روح از بدن، جسم بیروح باقی میماند و بسیاری از عفونتها و ناپاکیها در بدن متوفی باقی میماند. با تماس با این بدن، آلودگیها و عفونتها ممکن است به بدن فرد زنده منتقل شود که با غسل مس میت، این آلودگیها از بدن فرد خارج میشود. علاوه بر این، پس از شیوع ویروسهای کشنده مانند کرونا، ثابت شده که برخی ویروسها ممکن است تا چند روز در جسد باقی بمانند. به همین دلیل، میتوان استدلال کرد که دین اسلام این اقدام را برای تمامی مسلمانان واجب کرده است.
اگر غسل میت نکنیم چه میشود؟
تمام احکام اسلام بر اساس قوانین و فلسفهای خاص بیان شدهاند که ممکن است برخی از آنها هنوز برای ما ناشناخته باشد. غسل میت نیز یکی از این احکام است که باید به درستی انجام شود و دلایل زیادی از روایات مختلف برای آن ذکر شده است. یکی از مهمترین دلایل این عمل، پاکیزه بودن میت است که باید با بدنی تمیز و پاک وارد عالم برزخ شود. همانطور که قبلاً اشاره شد، میت باید سه بار غسل داده شود؛ ابتدا با آب مخلوط به سدر، سپس با آب مخلوط به کافور و در نهایت با آب خالص.
حکم بوسیدن میت قبل از غسل
همانطور که اشاره شد، میت باید سه بار غسل داده شود تا با بدنی پاک و مطهر به عالم برزخ وارد شود. اگر فردی پیش از انجام سه غسل، به بدن میت دست بزند، باید خود او نیز غسل کند که در اصطلاح فقهی به آن “غسل مس میت” گفته میشود. حتی اگر تنها دو غسل انجام شود و کسی به بدن میت دست بزند یا پیشانی یا صورت او را ببوسد، باید غسل مس میت انجام دهد. هرچند این مسائل از نظر عملی ممکن است هنوز به طور کامل اثبات نشده باشد، اما بدون تردید دین اسلام مسائلی را در نظر دارد که علم هنوز قادر به درک و اثبات آنها نیست.
نظرات کاربران