عناب از جمله میوههایی است که شاید هنوز بسیاری از افراد با خواص آن آشنا نباشند و از آن استفاده نکنند. به همین دلیل، در این مطلب از غفاری دایت به معرفی عناب و خواص آن پرداختهایم. در اینجا درباره فواید عناب تازه، تأثیرات آن برای زنان و مردان، و اثرات آن بر کبد و کلیه صحبت خواهیم کرد. همچنین عوارض احتمالی عناب را نیز بررسی میکنیم. پس تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
مهمترین خواص عناب در یک نگاه
فواید عناب تازه چیست؟ مهمترین خواص عناب چیست ؟ خواص حبه عناب همانند خواص دمنوش عناب به همراه مصرف آن به صورت تازه، خشک و یا جوشانده بسیار متعدد است. بطور مثال:
- کمک به کاهش خطر ابطلا به سرطان
- کمک به درمان کم خوابی
- بهبود سلامت قلب
- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
- برطرف کردن یبوست
- تنظیم گردن خون در بدن
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کاهش التهاب
- کاهش استرس و اضطراب
- بهبود استحکام استخوان ها
- کمک به هضم بهتر و سریع غذا
- کمک به حفظ وزن
- سم زدایی خون
طبع عناب چیست؟
این میوه طبعی گرم و آرامبخش دارد و در طب سنتی به عنوان مصلح برای برخی از غذاهای با طبع سرد استفاده میشود. همچنین برای درمان بیماریهایی که ناشی از سردی مزاج هستند، مفید است. به عنوان مثال، کاهش استرس، اضطراب و بهبود بیخوابی از فواید مصرف عناب به شمار میرود.
عناب برای چی خوبه؟
عناب تازه دارای خواص متعددی از جمله آرامشبخشی و کاهش بدخلقی است و در طب سنتی چین و کره برای کاهش اضطراب استفاده میشود. این گیاه به تقویت معده، طحال و سیستم گوارشی کمک کرده و در درمان بیماریهای گوارشی مؤثر است. از دیگر فواید عناب میتوان به تصفیه خون و دفع سموم بدن اشاره کرد. همچنین، عناب در پیشگیری از مشکلات قلبی نقش دارد و در مراقبتهای پوستی موجب شفافیت و روشنایی پوست میشود.
از دیگر خواص عناب تازه میتوان به خونسازی و خاصیت ملین بودن آن اشاره کرد. این میوه لعاب زیادی دارد که سینه را نرم کرده و با استفاده از مغز آن در زخمها و بریدگیها، روند بهبود تسریع میشود. عناب همچنین دندانها را در برابر پوسیدگی مقاوم میسازد. چای عناب دارای خواص ضدسرطانی بوده و به ترمیم بافتهای آسیبدیده و تقویت عضلات کمک میکند.
برگهای عناب نیز خواص زیادی دارند؛ جوشانده برگ عناب برای تسکین گلودرد مفید است و عصاره آن نیز برای درمان آن به کار میرود. به دلیل مقادیر بالای ویتامین K، عناب در بهبود خونریزی و انعقاد خون مؤثر است. این گیاه سرشار از پروتئین، قند طبیعی و ویتامین C است و برای درمان سرماخوردگی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در طب اسلامی، از عناب به عنوان مادهای برای پاکسازی خون و رفع جوشهای صورت یاد شده است.
خواص عناب برای زنان
عناب چه خاصیتی دارد ؟از خواص دیگر عناب میتوان به خواص آن برای جلوگیری و درمان بیماریهای رحم، گردن رحم و تخمدانها مانند سرطان و افزایش قطر آندومتر رحم، سندرم پلی کیستیک تخمدان که مهمترین علل نازایی است و همچنین تنظیم سیکل سلولی اشاره کرد. بنابراین خواص عناب برای زنان مربوط به رحم و تخمدانها است که با ارتقای سلامت این اندامهای داخلی به پیشگیری از سرطان و یا نازایی کمک میکند. به همین دلیل مصرف بهاندازه عناب برای خانمها و بهخصوص خانمهای جوانی که به دلیل ابتلا به سندرم پلی کیستیک تخمدان، قاعدگی نامنظمی دارند؛ ضروری است. خواص عناب برای پریود شدن زنان و تنظیم قاعدگی نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
فواید عناب برای کبد
عناب برای چه مواردی مفید است؟ همانطور که اشاره شد، عناب علاوه بر فواید متعدد برای دستگاه گوارش، سلامت قلب، کنترل قند خون و بهبود انعقاد خون، در درمان سرماخوردگی نیز مؤثر است. این میوه به دلیل خواص ضدالتهابی و ضدسرطانی، به سلامت پوست و مو کمک کرده و برای مشکلات رحمی و دندانها مفید است. همچنین به عنوان یک آرامبخش طبیعی، در پاکسازی و تنظیم آنزیمهای کبدی نقش دارد و با کاهش آنزیمهای کبدی آسیبزا، از کبد در برابر بیماریها محافظت میکند و میتواند از بروز کبد چرب جلوگیری کرده یا آن را درمان کند.
از آنجا که یکی از خواص مهم عناب برای کبد، کاهش سطح آنزیمهای کبدی است، توصیه میشود چند روز پیش از انجام آزمایش کبد، مصرف عناب را متوقف کنید تا نتایج آزمایش دقیقتر باشد.
مفید برای کلیه
خواص عناب چیست و این گیاه دارویی برای چه مواردی مفید است؟ عناب به دلیل داشتن لعاب فراوان به افزایش مصرف آب کمک کرده و با افزایش ادرار، در درمان مشکلات کلیوی، از جمله دفع سنگهای کلیه، مؤثر است. از این رو، یکی از مهمترین فواید عناب خشک برای کلیه، کمک به دفع سنگ کلیه از طریق افزایش ادرار است.
همچنین، مصرف عناب میتواند برای خانمهایی که از سوزش یا عفونتهای خفیف واژینال رنج میبرند مفید باشد؛ چرا که افزایش ادرار و مصرف بیشتر آب به پاکسازی عفونتهای خفیف کمک میکند. بنابراین، یکی دیگر از فواید عناب خشک برای زنان، خاصیت ادرارآوری آن و کمک به بهبود عفونتهای خفیف دستگاه تناسلی است.
کمک به کاهش خطر سرطان
کمک به درمان بیخوابی
بهبود سلامت قلب
عناب سرشار از پتاسیم و دارای مقدار کمی سدیم است. پتاسیم موجود در عناب باعث شل شدن رگهای خونی شده و به تنظیم فشار خون کمک میکند. این میوه همچنین بهعنوان یک عامل ضد آترواسکلروز عمل کرده و از رسوب چربی و گرفتگی عروق جلوگیری میکند. مطالعات نشان داده است که عناب میتواند به کاهش چربی خون در نوجوانان دارای اضافهوزن کمک کند و خطر بیماریهای قلبی را در آنها کاهش دهد.
کمک به سلامت دستگاه گوارش
برطرف کننده یبوست
وجود فیبر فراوان در عناب، آن را به گزینهای عالی برای رفع یبوست تبدیل کرده است و به دلیل آنتیاکسیدانهای بالا، برای سلامت سیستم گوارشی بسیار مفید است.
تنظیم گردش خون
تقویت قوای ایمنی
التهاب را کاهش میدهد
کاهش استرس و اضطراب
مهمترین خواص عناب بهبود استحکام استخوان
فواید عناب برای کمک به هضم
کمک به حفظ وزن
کمک به سمزدایی خون
محافظت از آسیب مغزی
خواص ضد میکروبی
مهمترین خواص عناب بهبود سلامت تخمدان
در مورد عناب باید بدانید که این میوه خواص فراوانی دارد. عناب میوهای از درختچهای متوسط است که ارتفاع آن تا ۱۰ متر میرسد. این درخت در مناطق گرمسیر و خشک رشد کرده و برگهای کوچک و سبزرنگ، بدون کرک و به شکل تخممرغی دارد که در زمستان میریزند. میوه عناب که خواص دارویی بسیاری دارد، ابتدا سبز و گرد است، اما پس از رسیدن، به رنگ قرمز درمیآید و شکل زیتونی و چروکیده پیدا میکند.
عناب را با نامهای «خرمای قرمز» و «خرمای چینی» نیز میشناسند. محل اصلی رویش این درخت مشخص نیست، اما به نظر میرسد که خاستگاه آن در آسیای جنوبی، بین لبنان، جنوب غرب افغانستان، شمال هند، شبهجزیره کره و جنوب و مرکز چین باشد. در ایران، خراسان جنوبی به عنوان قطب تولید عناب شناخته میشود.
از عناب میتوان به روشهای مختلف استفاده کرد؛ از جمله در تهیه آبنباتهای طعمدار، شربت، طعمدهنده و اسانس در چای و دمنوشها، در کیکها و حتی بهصورت کنسرو شده. گاهی نیز بهطور مستقیم و به عنوان تنقلات مصرف میشود.
عوارض و مضرات مصرف عناب چیست؟ منع مصرف
بسیاری افراد از مضرات عناب برای کلیه یاد می کنند که این مساله چندان جنبه علمی ندارد و این میوه بیشتر برای کلیه مفید است تا مضر. در بخش های قبلی به خاصیت عناب اشاره کردیم که نشان میداد عناب برای تمام ارگانهای بدن اهمیت دارد. همانطور که میدانید هیچ ماده غذایی کاملا بدون عوارض نیست و ممکن است مصرف آن برای برخی از افراد ایجاد مشکل نماید. عناب نیز از این قاعده مستثنی نیست. از عوارض عناب نیز میتوان به بالا بودن میزان ویتامین K اشاره کرد. به علت دارا بودن ویتامینK زیاد، بهتر است کسانی که غلظت خون بالایی دارند و یا مشکلات انعقادی دارند، از مصرف آن پرهیز نمایند.
همچنین یادآوری شده است که زیاده روی در خوردن عناب باعث کم شدن غرایز جنسی میشود و عناب در اشخاص سرد مزاج، تولید گاز و نفخ میکند و این گونه افراد باید عناب را با مویز میل نمایند تا به عنوان مصلح آن عمل کند.
بهترین زمان مصرف عناب چه زمانی است؟
روش مصرف عناب، چه به صورت تازه و چه خشک، متنوع است و میتوانید با توجه به خواص فراوان آن، در زمانهای مختلفی از روز آن را مصرف کنید. به عنوان مثال، مصرف عناب به صورت ناشتا میتواند متابولیسم و سوخت و ساز بدن را افزایش دهد؛ بنابراین اگر هدفتان کاهش وزن است، خوردن عناب ناشتا انتخاب مناسبی خواهد بود.
همچنین، مصرف عناب در میانوعدهها به ایجاد احساس سیری کمک کرده و به این ترتیب، دریافت کالری را کاهش میدهد و میتواند فرایند کاهش وزن را تسریع کند. با مصرف عناب در وعدههای ناشتا یا میانوعدهها، میتوانید از ویتامینها و مواد مغذی آن بهره بیشتری ببرید.
رژیم غذایی و سلامتی
با اصلاح رژیم غذایی و افزودن مواد مفید و مغذی مانند عناب، میتوانید به بهبود سلامت جسمی خود کمک کنید. توجه داشته باشید که مصرف تنها یک نوع ماده غذایی، هرچند مفید، نمیتواند تمام نیازهای بدن به مواد مغذی را تأمین کند. به همین دلیل، اگر هدف شما کاهش وزن یا تغییر سبک زندگی است، از رژیمهای غذایی استفاده کنید که به جذب همه مواد مغذی مورد نیاز بدن در طول روز کمک کرده و همزمان از پرخوری جلوگیری کنند.
اگر قصد دارید تغییر سبک زندگی خود را با یک رژیم غذایی اصولی آغاز کنید، رژیمهای بهاره غفاری میتوانند گزینهای مناسب باشند؛ این رژیمها علاوه بر کمک به تناسب اندام، سلامت شما را نیز حفظ خواهند کرد.
نظرات کاربران