آیا ممکن است چرنوبیل، که در گذشته نمادی از ترسناکترین حوادث زیستمحیطی بود، به عنوان یک نیروگاه بادی و نمادی از انرژی پاک تبدیل شود؟ اوکراین در حال اجرای یک طرح نوآورانه و همچنین ساده برای بهرهبرداری مفید از زمینهای اطراف ویرانههای چرنوبیل است. این کشور قصد دارد با تبدیل زمینهای اطراف چرنوبیل به یک نیروگاه بادی بزرگ، این منطقه ممنوعه را به مرکزی برای تولید انرژی سبز تبدیل کند.
شرکت آلمانی نوتوس انرژی بهتازگی یک قرارداد با وزارت حفاظت از محیطزیست و منابع طبیعی اوکراین بهمنظور بررسی امکانات توسعه انرژی بادی در منطقه ممنوعهی چرنوبیل امضا کرده است. آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه فدرال آلمان که برای چهارمین بار به اوکراین سفر کرده بود، در این نشست حاضر بود.
آنالنا بربوک در یک پست اعلام کرد که در این سفر وزیر امور خارجه به اوکراین، اقداماتی انجام خواهد شد تا تا زمستان آینده حداقل، منابع انرژی مردم را تأمین و حفاظت کند.
در مورد آینده مزرعه بادی، وزارت امور خارجه آلمان اظهار کرد: “در پی بحران اوکراین، منطقهای که چهل سال پیش از حادثه هستهای آسیب دیده است، ممکن است یک روز به نمادی از انرژی پاک و سازگار با اقلیم تبدیل شود و انرژی سبز برای کییف فراهم کند.”
در صورت اجرای طرح پیشنهادی، چرنوبیل قادر به تبدیل شدن به یکی از بزرگترین مزارع بادی داخلی اروپا خواهد بود. بر اساس بررسیهای اخیر شرکت نوتوس، این منطقه دارای ظرفیت پمپاژ هزار مگاوات نیروی بادی میباشد که برای تأمین برق برای حدود ۸۰۰ هزار خانوار در کییف، که حدود ۱۵۰ کیلومتری چرنوبیل واقع شدهاست، کافی است.
افتتاح نیروگاه بادی نه تنها میتواند به دور شدن از سوختهای فسیلی کمک کند، بلکه به اوکراین کمک میکند تا در تأمین انرژی به شکلی خودکفا وابسته به خود شود. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، واردات سوخت فسیلی اوکراین به طور کامل به روسیه وابسته شد. اما جنگ بین روسیه و اوکراین این وابستگی را به شکلی آشکار بر هم زد.
در تاریخ ۲۶ آوریل ۱۹۸۶، انفجار در نیروگاه چرنوبیل به دلیل ترکیب فاجعهبار نقصهای طراحی رآکتور و خطاهای اپراتور در طول آزمایش ایمنی اتفاق افتاد و این منطقه را به مکانی برای وقوع بدترین فاجعهی هستهای در تاریخ تبدیل کرد.
انفجار نیروگاه منجر به انتشار فوری مواد رادیواکتیو شد و مقامات را مجبور ساخت تا ساکنان مناطق اطراف و شهر پریپات با جمعیت بیش از ۱۲۰ هزار نفر را تخلیه کنند. تا به امروز، این نیروگاه هستهای درون یک منطقهی ممنوعه با مساحت ۲۶۰۰ کیلومتر مربع قرار دارد و به دلیل آلودگی رادیواکتیو، اصولاً خالی از هرگونه فعالیت انسانی است.
قبلاً، اوکراین نیز ابراز تمایل به بهرهبرداری از زمینهای بایر چرنوبیل بهعنوان یک منبع انرژی تجدیدپذیر کرده بود. در سال ۲۰۱۸، یک مزرعه خورشیدی در نزدیکی راکتور تخریبشدهی نیروگاه هستهای افتتاح شد که شامل ۳۸۰۰ پنل خورشیدی برای تولید انرژی مورد نیاز دو هزار خانوار بود. اکنون به نظر میرسد که اوکراین بهدلیل روبرو شدن با چالشهای جدید، قصد دارد برنامههای گذشته را دوباره احیا کند.
الکساندر کراسنولوتسکی، معاون وزیر محیط زیست اوکراین، به روزنامه ایندیپندنت کییف اعلام کرد که حتی پیش از تهاجم، اوکراین برنامههای راهبردی برای بازسازی منطقه [چرنوبیل] داشته است. این برنامهها تحت تأثیر جنگ قرار نگرفتهاند و تنها بهطور موقت به حالت تعلیق درآمدهاند.
نظرات کاربران