مراقبت از افراد سالمند یک وظیفه چالشبرانگیز و پر مسئولیتی است که مهارت های خاص نظیر صبر، حوصله، دانش را می طلبد. افزایش چشمگیر جمعیت سالمندان در جهان نشاندهنده ضرورت بیشتری ارائه مراقبت به این گروه ارزشمند است.231
وظایف پرستار فرد سالمند
در مراقبت از افراد سالمند وظایف پرستاران به طور کلی به دو دسته دستهبندی میشوند:
وظایف جسمی
1. کمک به سالمند در انجام امور شخصی از جمله لباس پوشیدن و غذا خوردن
2. نظارت بر وضعیت سلامت جسمانی سالمند و همچنین نظارت در مصرف دقیق داروها
3. کمک به سالمند در انجام امور حرکتی از قبیل همراهی در راه رفتن، مدیریت بالا و پایین رفتن از پله
وظایف مراقبتی در حوزه روانی و روحی
1. ایجاد ارتباط صمیمانه و دوستانه
برقراری ارتباطی صمیمانه و دوستانه با سالمند، به بهبود وضعیت روحی و روانی او را کمک خواهد کرد.
2. کمک به سالمند برای حفظ استقلال و عزت نفس
تا حد امکان، به سالمند اجازه داده شود که کارهای خود را انجام دهد. این کمک به حفظ استقلال و عزت نفس سالمند کمک میکند.
3. کمک به سالمند برای حفظ روحیه و شادابی
پرستار فرد سالمند مسئولیت دارند تا به حمایت روانی از او بپردازد تا روحیه و شادابی خود را حفظ کند.
نکات قابل توجه در پرستاری فرد سالمند
در مراقبت از افراد سالمند در خانه نکات قابل توجهی وجود دارد. در زیر به برخی از این اصول اشاره میشود که حتماً باید به آنها توجه شود:
توجه به وضعیت جسمی فرد سالمند
به منظور حفظ سلامت جسمی سالمند، باید به طور دورهای وضعیت او را مورد بررسی قرار داده و در صورت شناسایی هرگونه مشکل، بهتر است به همراه او به پزشک مراجعه کرده و توصیه های پزشکی را دنبال کنید. علاوه بر این، در انجام فعالیتهایی که به دلیل مشکلات جسمی برای فرد سالمند امکانپذیر نیست، نیاز است تا به او کمک شود. نظارت بر مصرف صحیح دارو نیز از جمله این موارد است و بهتر است در صورت بروز هر گونه مشکل با پزشک مربوط مشورت شود.
توجه به وضعیت روحی و روانی سالمند
صحبت کردن با فرد سالمند و گوش کردن به نیازهای او، بهمراه تشویق برای انجام فعالیت هایی که به آن ها علاقه دارد، به فرد سالمند حس ارزشمندی و احترام را القا خواهد کرد.
نکات مهم در مراقبت از سالمندان در خانه
در مورد خدمات پرستاری در منزل برای سالمندان، برخی نکات حائز اهمیت وجود دارند که باید به آنها توجه شود. در زیر به برخی از این نکات اشاره خواهیم کرد:
نظارت بر وضعیت سلامت جسمی
به طور دورهای و دقیق وضعیت سلامت جسمی سالمند را بررسی کنید.
کمک به فرد سالمند در انجام اموری که بدلیل مشکل جسمانی به تنهایی توانایی قادر به انجام آ ن ها نیست و نظارت بر مصرف صحیح داروها. در صورت مشاهده هرگونه مشکل ، فوراً با پزشک مشورت کنید.
توجه به وضعیت روحی و روانی فرد سالمند
به صورت فعال با افراد سالمند گفتگو کنید و به احساسات و نیازهایشان گوش فرا دهید. ایشان را به انجام فعالیتهایی که علاقه دارند تشویق کنید و از این طریق به ایشان احساس ارزشمند بودن دهید.
حفظ استقلال
سعی کنید تا حد امکان، سالمند به تنهایی کارهای خود را انجام دهد و در تصمیمگیریهایش بصورت مستقل اقدام کند. از دخالت زیاد در امور شخصی ایشان خودداری کنید.
ارتباط با جامعه
فرد سالمند را به فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی دعوت کرده و او را تشویق کنید تا با دوستان و خانواده در ارتباط باشد. این اقدام به ارتباط موثر منجر خواهد شد.
هزینه خدمات پرستاری برای سالمندان در خانه
هزینه ارائه خدمات پرستاری به سالمندان در منزل، به چندین عامل متفاوت وابسته است که شامل سابقه کاری پرستار، مدرک تحصیلی، نوع خدمات مورد نیاز و ساعات کاری می باشد.
در انتخاب یک پرستار برای سالمند، اهمیت بخشیدن به هزینه ارائه خدمات ضروری است. با این حال، نباید فقط به قیمت ارائه خدمات توجه کرد؛ بلکه باید از معیارهای دیگری نیز برای انتخاب پرستار استفاده کرد. از جمله این معیارها، کیفیت ارائه خدمات پرستار میباشد که از اهمیت بالایی برخوردار است.
عوامل تأثیرگذار بر هزینه پرستاری سالمند در منزل
1. سابقه کار پرستار: پرستاران با سابقه کار بیشتر عموماً درخواست دستمزد بیشتری خواهند کرد.
2. مدرک تحصیلی پرستار : پرستاران با مدرک تحصیلی بالاتر معمولاً هزینه بیشتری را دریافت میکنند.
3. مهارت پرستار : استخدام پرستاران با مهارت بیشتر عموما هزینه بیشتری را در پی خواهد داشت.
4. نوع خدمات مورد نیاز : در صورتی که سالمند به خدمات خاصی مانند مراقبتهای ویژه یا توانبخشی نیاز داشته باشد، متعاقبا هزینههای مراقبت از او افزایش خواهد یافت.
5. ساعات کاری : در صورت نیاز به خدمات پرستار بصورت شبانهروزی، برآورد هزینه ها نیز بیشتر از حد اولیه خواهد بود.
6. منطقه جغرافیایی : هزینه یزندگی در مناطق مختلف متفاوت است، بنابراین قیمت خدمات پرستاری سالمند نیز در مناطق مختلف متغیر خواهد بود.
فاکتورهای مهم هنگام انتخاب پرستار فرد سالمند
در هنگام انتخاب پرستار سالمند، باید به موارد زیر توجه کنید:
سابقه کاری پرستار
قبل از استخدام پرستار فرد سالمند، حتما از داشتن تجربه ی کار با این افراد و نیز مدت زمان اشتغال در این زمینه اطمینان حاصل نمایید.
شخصیت پرستار
طی ملاقات حضوری حتما از خود فرد پرستار و سابقه کاری اش اطلاعات لازم را بدست بیاورید. داشتن صبر و حوصله و مهربانی از خصایص و الزامات این شغل است.
نکاتی برای پرستاران افراد سالمند
1. رفتار محترمانه و با احترام
سالمندان از افراد باتجربه و ارزشمند شناخته میشوند؛ بنابراین، پرستاران سالمند باید در همهی تعاملات خود با آنها با احترام و ادب با آن ها رفتار نمایند.
2. ارتباط صمیمانه و دوستانه
برقراری ارتباط صمیمانه و دوستانه با سالمندان، در بهبود وضعیت روحی و روانی آنان را بسیار کمک کننده خواهد بود. اختصاص وقت کافی برای صحبت کردن با فرد سالمند و شنیدن صحبت های آن ها از وظایف اصلی این شغل محسوب می شود.
3. توجه به وضعیت جسمی و روحی
پرستاران باید به صورت دورهای وضعیت سلامت جسمی و روحی سالمند را بررسی کرده و در صورت مشاهده هرگونه مشکل، با پزشک مشورت نمایند.
4. حفظ استقلال
در حد امکان، به سالمند اجازه داده شود که کارهای خود را انجام دهد؛ با این کار به حفظ استقلال و افزایش اعتماد بنفس فرد سالمند کمک شایانی خواهد شد.
5. ارتباط با جامعه
سالمندان باید ارتباط خود با جامعه را حفظ کنند و از زندگی لذت ببرند. پرستاران نیز در این راستا می توانند به افراد سالمند کمک کنند تا با دوستان و خانوادهشان ارتباط برقرار کنند و در فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی شرکت داشته باشند.
نظرات کاربران