با انتشار یک گزارش درباره بیماریهای تنفسی شایع در اروپا، سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که دامنه این عفونت در حال گسترش است. در این گزارش آمده است که سرمای هوا در سراسر کشورهای اروپایی باعث گردش پاتوژنها، عوامل بیماریزای تنفسی و ابتلا به بیماری افراد شده است. این عوامل بیماریزا به خصوص در کودکان، به ویژه خردسالان زیر ۵ سال، و گروههای در معرض خطر از جمله افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای و افراد بالای ۶۵ سال تأثیر گذارند.
سازمان بهداشت جهانی امیدوار است که اتخاذ راهبردهای پیشگیری بتواند احتمال ابتلای بیشتر گروههای در معرض خطر را در زمستان کاهش دهد. این اطلاعیه در شرایطی منتشر شده است که نیمی از کشورهای اروپایی میزان بالایی از ابتلا به علائمی همچون تب و سرفه را گزارش دادهاند و برخی کشورها افزایش شدید این نشانهها را به خصوص در میان خردسالان اعلام کردهاند.
این وضعیت یادآور اتفاقات مشابهی در سال گذشته است که بیماران زیادی به دلیل افزایش فصلی عفونت حاد دستگاه تنفسی ناشی از ویروس آر اس وی (RSV) به مراکز درمانی مراجعه کردند.
ویروس سینسیشال تنفسی یا به عبارت کامل آر اس وی، ویروسی فصلی است که مدتها در اروپا شیوع دارد و عمدتاً در ماههای پاییز، زمستان، و بهار (از اکتبر تا آوریل) اوج فعالیت خود را داراست.
علائم رایج این ویروس شامل آبریزش بینی، کاهش اشتها، سرفه، عطسه، تب، و خسخس سینه میشوند. اغلب موارد عفونت آر اس وی در عرض ۱ تا ۲ هفته بهطور خودبخود بهبود مییابند. اما در برخی موارد، این بیماری میتواند عفونتهای جدیتری نظیر برونشیولیت یا التهاب راههای هوایی کوچک در ریه و ذاتالریه ایجاد کرده و به عفونت ریهها منجر شود.
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که گزارشها درباره ویروسهای تنفسی در اروپا به دقت پیگیری میشود. این نهاد افزوده است که برخی از موارد اخیر ابتلا به آر اس وی ناشی از افزایش موارد ابتلا به کووید-۱۹ و همچنین شیوع کمتر اما قابل توجه آنفولانزای فصلی میباشد.
علاوه بر این، چندین کشور در منطقه اروپا افزایش موارد عفونت و بستری شدن در بیمارستان به دلیل مایکوپلاسما پنومونیه، یک باکتری شایع در بین کودکان و عامل ایجاد پنومونیا، گزارش دادهاند.
افزایش فعالیت این باکتری، به خصوص در کودکان خردسال، در ۵ هفته گذشته به چشم میخورد. هرچند این بیماری برای اکثر کودکان نسبت به آن قابلیت پیشگیری کمی دارد، اما نیاز به مراقبتهای ویژه برای حفاظت از نوزادان نارس و کودکان زیر ۶ ماه، به ویژه کسانی که به بیماریهای زمینهای ریوی و قلبی دچارند، وجود دارد. همچنین، کودکانی که در طول همهگیری کووید-۱۹ به RSV مبتلا نشدهاند، در معرض خطر ابتلا به این عفونت قرار دارند.
شیوع این عفونت در حالی رخ میدهد که موارد ابتلا به کووید-۱۹ همچنان نگرانکننده است و به ویژه در افراد مبتلا به بیماری شدید و یا کسانی که واکسینه نشدهاند، باعث بروز بیماری شدید و حتی مرگ میشود. هرچند نرخ بستری شدن در بیمارستان در مقایسه با سال گذشته پایینتر است، اما بسیاری از کشورهای اروپایی اعم از چک، ایتالیا، فنلاند، لتونی و اسلواکی گزارش دادهاند که تعداد قابل توجهی از افراد به دلیل ابتلا به کووید-۱۹ به بیمارستان بستری شدهاند.
مقامات بهداشتی همچنان تاکید میکنند که علاوه بر دریافت واکسن کووید-۱۹، افراد باید به تزریق واکسن آنفولانزا نیز اقدام کنند. این توصیه به دلیل سرد شدن هوا و افزایش احتمال انتقال بیماری آنفولانزا صورت گرفته است. انجام این دو اقدام همراه با رعایت مسائل بهداشتی نظیر شستشوی دستها، ماندن در خانه در صورت بیماری، و استفاده از ماسک در مکانهای شلو، میتواند به مهار شیوع ویروس و حفاظت از افراد در برابر بیماری کمک کند.
نظرات کاربران