وظیفه کبد، حذف مواد زائد و سموم از بدن و همچنین تبدیل غذا به انرژی میباشد. با این حال، هر گونه آسیب به این اندام میتواند علائم پایداری را در نقاط غیرمنتظرهای از بدن ایجاد کند.
کبد انسان به عنوان یک عضو حیاتی و مسئول از حفظ عملکردهای حیاتی بدن پاسخگو است. با این حال، نشانههای هشداردهندهای وجود دارد که اغلب شناخته نمیشوند و ممکن است نشاندهنده عدم صحت کارکرد مناسب کبد باشند.
دکتر اریک برگ، در یک ویدئوی یوتیوب با بیش از ۱۱ میلیون دنبالکننده، به علائمی که ممکن است در پاها ظاهر شوند، هشدار داده است.
وی توضیح داد: «با مشاهده قسمتهای خاصی از بدن، بهویژه پا، میتوانید سرنخهای زیادی برای درک وضعیت داخلی بدنتان به دست آورید». در ادامه، پنج علامت هشداردهنده که در پاها مشاهده میشود آورده شده و توصیههایی برای رفع مشکلات مرتبط با این علائم نیز ارائه شده است.
لکه های قرمز و قهوه ای
دکتر برگ اظهار داشته است که این علامت، که معمولاً در افراد مبتلا به دیابت مشاهده میشود، ممکن است نشانهای از مشکلات کبدی نیز باشد. او توضیح داد: «اگر کسی مبتلا به سیروز یا هپاتیت یا حتی کبد چرب شدید باشد، گردش خون در قسمت پایین بدن او به حدی مختلف است که این لکههای قرمز کوچک یا قهوهای به رنگ قابل مشاهده هستند، گاهاً با نقاط یا رنگدانههای پوستهدار که به نظر میآیند کمی شبیه به کبودی.»
وی افزود: «بنابراین، زمانی که عملکرد کبد دچار اختلال میشود، با فاکتورهای انعقادی و ویتامین K ارتباط زیادی دارد، و ممکن است اثراتی از جمله کبودی و لکههای تغییر رنگ را در انواع نقاط بدن مشاهده کنید.»
خارش پا
به گفته دکتر برگ، خارش پا “معمولاً” ناشی از غلظت بالای صفرای تولید شده توسط کبد است. این صفرا به کبد بازمیگردد و سپس به خون منتقل میشود.
وی توضیح داد: “بعد از انتقال از خون به بافتها، ممکن است به شکل خارش ظاهر شود. بسیاری از افراد با خارش ناپذیر پاهای خود مواجه هستند، اما نمیدانند که ممکن است مشکل در پا نباشد، بلکه به کبد مرتبط باشد. همچنین، عواملی مانند رشد قارچ روی پا نیز میتواند به خارش منجر شود. افراد مبتلا به مشکلات کبدی، نه تنها در پا، بلکه در ناخنهای پا نیز به طور متداول با عفونتهای قارچی روبرو میشوند.”
رگ های عنکبوتی
رگهای عنکبوتی به طور عمدی در اطراف مچ پا بیشتر مشاهده میشوند، اما دکتر برگ هشدار داده است که ممکن است در هر نقطه دیگری از بدن نیز ایجاد شوند. او اظهار کرد: «این یک وضعیت خاص است که کبد دیگر قادر به تنظیم استروژن نمیباشد و در نتیجه مقدار زیادی از استروژن تنظیمنشده در اطراف بدن منتشر میشود. استروژن میتواند به اتساع عروق تمایل داشته باشد و این تاثیر میتواند تجمع عروقی را در سراسر بدن شما ایجاد کند. افزایش استروژن ممکن است به کبد آسیب برساند و مشکلاتی مانند کبد چرب و مشکلات در مجاری صفراوی، که ممکن است منجر به سنگ کیسه صفرا شود، ایجاد کند.»
پاشنه خشک و ترکخورده
پاشنهی خشک و ترک خورده اغلب نشانگر کمبود شدید امگا ۳ است. دکتر برگ توضیح داده است: «کبد به تولید صفرا مشغول است و این صفرا در تجزیه و جذب ویتامینهای حلشدنی در چربی، به ویژه اسیدهای چرب امگا ۳، و مواد مغذی دیگر حلشدنی در چربی کمک میکند. با اماکنی که کبد به درستی عمل نکند، ممکن است مقدار کافی از صفرا برای استخراج اسیدهای چرب امگا ۳ تولید نشود. این موضوع همچنین ممکن است به دلیل کمبود ویتامین B3 باشد که میتواند به بروز بیماری پلاگر، که یکی از علائم آن ترک خوردگی پوست دست، پا و صورت است، منجر شود.»
مشکلات ناخن پا
پنج بیماری ناخن پا با آسیب کبدی همراه است که عبارتند از ناخن دیستروفیک (تغییر شکل ناخن و ضخیم شدن آن)، اونیکومیکوزیس (عفونت قارچی ناخن)، لوکونیشیا (خطوط یا نقاط سفید روی انگشتان و ناخن)، اونیکورکسیس (برجستگیهای عمودی روی ناخن) و ناخن چماقی.
ناخن دیستروفیک شرایطی است که ناخنها تغییر شکل داده و بسیار ضخیم میشوند. دکتر برگ توضیح داد: «در این وضعیت، ناخن ترک میخورد، دچار اعواج و زرد میشود، و گاهی اوقات از بستر ناخن جدا میشود.»
لوکونیشیا باعث بروز خطوط یا نقاط سفید روی انگشتان و ناخن میشود، و اونیکورکسیس به صورت برجستگیهای عمودی ظاهر میشود. دکتر برگ اظهار کرد: «هر دوی این اختلالات میتوانند ناشی از مشکلات کبدی باشند. همچنین، ناخن چماقی ممکن است نشاندهنده مشکلات کبدی باشد، که در آن ناخن دست و پا دچار ناهنجاری در زاویه طبیعی خمیدگی میشود.»
نظرات کاربران