غذاهای مصری، اگرچه ساده، اما بسیار متنوع هستند؛ فلافل، ملوخیه، کشری، شاورما، فول مدمس، هاواوشی، فسیخ و فته از محبوبترین و بهترین غذاهای مصری هستند.
معمولاً مصر به اهرام، معابد باستانی، مومیاییها، فرعونان و مواردی از این دست شناخته میشود، اما در مورد بهترین غذاهای مصری، کمتر صحبت شده است. غذاهای مصری، مانند سایر ملل دنیا، بخش مهمی از فرهنگ مصر را تشکیل میدهند و گاهاً طعم و تنوع آنها در نقاط مختلف مصر متفاوت است.
غذاها و دسرهای مصری تأثیراتی از رژیم غذایی خاورمیانه و مدیترانه دارند و به همین دلیل بسیار منحصر به فرد، جذاب و خوشمزه به نظر میرسند. ترکیب سادهی این غذاها با انواع فراوانی از ادویهها، عطر و طعمی دلپذیر را به همراه دارد.
غذاهای سنتی مصر، معمولاً شامل برنج و نان هستند و مصریها تقریباً در تمام غذاهای خود از این دو عنصر مهم غذایی استفاده میکنند. با این حال، آشپزی مصری از غذاهای کشورهای همسایه نیز تأثیر میپذیرد و این باعث میشود غذاهای مصری یکی از متنوعترین و خوشمزهترین غذاهای منطقه باشند. در این متن، با تعدادی از بهترین غذاهای مصری آشنا خواهید شد که بیشترین شهرت و محبوبیت را در میان مردم دارند.
غذاهای منتخب لذیذ مصری
1.ملوخیه
مولوخیه یا مولوخیا یکی از غذاهای ملی مصر است که به عنوان یک سوپ گیاهی و سبزرنگ شناخته میشود و قدمت آن به دوران فراعنه مصر بازمیگردد. اصطلاح “مولوخیه” یا “ملوکیه” از واژه “mulokia” که به معنای “پادشاهی ملوکانه” است، گرفته شده است. برخی معتقدند که این غذا در گذشته تنها توسط اشراف، پادشاهان و ملکههای آن دوران مصر مصرف میشد.
ملوخیه واقعاً یک گیاه برگسبز با طعم تلخ است که در مناطقی مانند خاورمیانه، آفریقای شرقی، آسیای جنوبی و شمال آفریقا بهعنوان یک افزودنی طعم در آشپزی مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه معمولاً با سبزیجات دیگر ترکیب میشود تا یک طعم منحصربهفرد بوجود آید.
در روشهای سنتی پخت ملوخیه، آن را با موادی مانند سیر، گشنیز، گوشت مرغ یا آب مرغ تهیه میکنند و به همراه برنج سفید، نان پیتا و لیموترش سرو میکنند. اما گاهی از گوشت گوساله یا حتی گوشت خرگوش هم در تهیه سوپهای مختلف مصری استفاده میشود.
شیوه پخت ملوخیه در مناطق مختلف مصر کمی متفاوت است؛ بهعنوان مثال، در منطقهی “مصر علیا”، معروف به “Shalwlaw”، ملوخیه به صورت سرد سرو میشود. در شهر “اسوان” در جنوب مصر، سوپ با برگهای خشک شده ملوخیه تهیه میشود که باعث تغییر رنگ و قوام سوپ میشود. بهطور کلی، ملوخیه به عنوان یک سوپ ساده و مغذی معروف است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
2. فلافل یا طعمیه
فلافل یکی از محبوبترین غذاهای خیابانی در بسیاری از کشورهای عربی و منطقهٔ خاورمیانه است. اما در کشورهایی همچون لبنان و فلسطین، فلافل به عنوان یکی از غذاهای اصلی شناخته میشود.
برخی معتقدند که منشأ این غذای پروتئینی ساده به مصر بازمیگردد؛ زیرا بر اساس منابع، ابتدا قبطیان (مسیحیان مصر) به عنوان اولین افرادی بودند که در ایام روزهداری و پرهیز از گوشت از فلافل استفاده میکردند. این غذا سپس از مصر به سرزمین شام، سپس به حجاز و عراق منتقل شد و در نهایت به سایر کشورها از جمله ایران رسید؛ امروزه فلافل به عنوان یکی از محبوبترین غذاهای جنوب ایران نیز شناخته میشود.
در شهر اسکندریه مصر، واژه فلافل بهطور خاص استفاده میشود، اما در مناطق دیگر این کشور، این غذا با نام “طعمیه” یا بهطور سادهتر “تامیا” شناخته میشود. در اینجا، به جای استفاده از نخود، از باقلا استفاده میشود که به لوبیا فاوا معروف است. طعمیه علاوه بر باقلا، با افزودن سبزیجات مانند گشنیز و جعفری تهیه میشود.
طعمیه به دلیل معنای خود در لغت که به “لقمهای مزهدار” اشاره دارد، نامگذاری شده است. فلافلهای سرخ شده معمولاً با نان پیتا عربی و سبزیجات تازه، حمص، سس طحالبی یا سس ماست با طعم سیر، در ساندویچهای مسطح سرو میشوند. معتقدند که این نوع از فلافل به دلیل استفاده از لوبیا فاوا، بافتی نرم و مرطوبتر از دیگر انواع فلافل در جهان دارد.
3. شاکشوکا
“شاکشوکا”، یک املت عربی است که در زبان عربی به آن “شكشوكه” میگویند. این غذا در مصر و هفت کشور دیگر از جمله تونس، یمن، لیبی، مراکش و فلسطین طبخ میشود. برخی معتقدند که این غذا اصلیت خود را از کشور تونس میگیرد و سپس در سراسر آفریقای شمالی و خاورمیانه محبوب شده است.
شاک شوکا یک غذای مشابه املت گوجهفرنگی ایرانی به نظر میرسد. برای تهیه آن، معمولاً پیاز، گوجهفرنگی و ادویههای مختلف با هم مخلوط میشوند تا به سس گوجهفرنگی خوشطعم و در عین حال تندی برسند. تخممرغها هم به این سس اضافه میشوند تا داخل سس پخته شوند و سپس غذا سرو میشود.
از آنجایی که شاک شوکا معمولاً برای صبحانه مورد استفاده قرار میگیرد، انواع متفاوتی از آن در مناطق مختلف وجود دارد. اما نسخه سنتی شاک شوکا با استفاده از گوجهفرنگی، پیاز و تخممرغ آماده میشود.
برای مثال، شاک شوکای سبز با استفاده از سبزیجاتی چون کلم بروکسل و اسفناج و شاک شوکای نارنجی با استفاده از کدو حلوایی تهیه میشود. برخی افراد مقداری پنیر فتا را هم به این غذا اضافه میکنند. بنابراین، شاک شوکا که در لغت بهمعنای «مخلوط» است، میتواند شامل مخلوطی از انواع مواد دلخواه باشد که بر اساس سلیقه افراد، تغییر میکند.
4. کوشاری
کوشاری یا کشری یک غذای گیاهی سنتی و محبوب در مصر است که در اواسط قرن نوزدهم میلادی به وجود آمد. این غذا، به گفتهها، ابتدا با کارگران پاکستانی وارد مصر شد و در حال حاضر بهعنوان یک غذای محبوب و شناخته شده در این کشور شهرت فراوانی دارد.
کشری یک غذای محبوب است که از ترکیب عدس پخته، برنج، ماکارونی (ورمیشل) و نخود بههمراه پیاز سرخشده و سس قرمز مخصوص مصری تهیه میشود. نام کشری از واژه هندی “خیچدی” (Khichdi یا khichri) گرفته شده است که در واقع یک غذای ساده تشکیل شده از برنج و عدس است. با این حال، این غذا به شکلهای مختلفی با روشهای متفاوت طبخ و سرو میشود.
گاهی کشری به عنوان یک غذای خیابانی ساده و لذیذ نیز شناخته میشود که در بشقابهای فلزی بزرگ سرو میشود. قبل از سرو، آن را با سس تندی بر پایه گوجهفرنگی یا فلفل چیلی میپوشانند تا طعم آن دلچسبتر شود.
بعضی از افراد کشری را با اضافه کردن گوشت چرخکرده گاو یا گوسفند به آن، ارتقا میدهند و با نوعی سالاد سبز مدیترانهای همراه میسروند. همچنین، در برخی نوعهای خاص کشری، از صمغ مخصوص زردرنگی به نام “مصطکی” (mastic) برای افزودن طعم به غذا استفاده میشود.
5. بابا گانوش یا بابا غنوش
بابا گانوش، که به نامهای «بابا غنوش» یا «بابا غنوج» هم شناخته میشود، یک پیشغذا یا میانوعده ساده، سالم و لذیذ است که در مصر و بسیاری از کشورهای عربی از جمله لبنان، اردن و سوریه محبوب است. این غذای مدیترانهای، جاذبه و شهرت خاص خود را دارد و در سراسر جهان تحسین شده است.
بابا گانوش در واقع، یک نوع سس است که از بادمجان کبابی تهیه میشود و به دلیل شباهت ساختاری به حمص، همچنین با نام “حمص بادمجان” نیز شناخته میشود. این پیشغذا از بادمجان کبابی، ارده، سیر، آبلیمو تازه، زیره، روغن زیتون و جعفری تازه ساطوریشده تشکیل شده است.
به طور معمول، بادمجان ساطوری شده، سیر، آبلیمو و زیره را با هم مخلوط کرده و در ظرفی قرار میدهند. سپس یک گودال کوچک را در وسط ایجاد کرده و روغن زیتون را داخل گودال اضافه میکنند. در پایان، بابا گانوش را با جعفری خردشده تزئین میکنند و با نان پیتا یا برشهایی از سبزیجات خام همراه میکنند. اما، این سس در آشپزی منطقه خاورمیانه با روشهای مختلف و گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد.
6. عکاوی
غذای معروفی به نام “عکاوی” یا “آکاوی” (Akawi) وجود دارد که از دم گاو تهیه میشود. این غذا در مصر به عنوان “عکاوی” شناخته میشود. برای تهیه آن، برشهای ضخیمی از دم گاو به همراه پیاز به مدت طولانی تفت داده میشوند تا گوشت از استخوان جدا شود و پیازها کمی سوخته و کاراملی شوند. بنابراین، عکاوی یا “دم گاو سرخشده” نامیده میشود. به این ترکیب گوشت و پیاز، بر حسب سلیقه میتوان گوجهفرنگی، هویج یا سایر سبزیجات را نیز اضافه کرد.
عکاوی با حالت ژلاتینی ویژگیهای خاص خود را دارد؛ زیرا نیاز به پخت آرام دارد تا چربی و عصاره گوشت به طور کامل از آن جدا شده و غذا، طعم غنی و قوی عصاره گوشت را به خود بگیرد. در فرهنگ مصری، عادت است که این غذای پرکالری را معمولاً همراه با برنج یا نان پیتا میخورند و از کارد، قاشق و چنگال برای مصرف آن استفاده نمیکنند.
علاوه بر این، عکاوی نام یک نوع پنیر نمکی سفید است که اصل و نسب آن به شهر عکا در استان شمال فلسطین اشغالی بازمیگردد؛ این پنیر معمولاً از شیر گاو پاستوریزه، گاهی از شیر بز یا گوسفند تهیه میشود.
7. ماکارونی بشامل
غذای بسیار محبوبی در مصر به نام “مكرونه بشاميل” وجود دارد که متشکل از ماکارونی و سس بشامل یا سس سفید است. این غذا در واقع نوعی از پاستای ایتالیایی است که در مصر مورد توجه قرار میگیرد. طعم دلپذیر آن باعث میشود که مورد پسند افراد زیادی قرار بگیرد.
برای آمادهسازی ماکارونی بشامل، ابتدا پاستای دلخواه خود را (ترجیحاً “پنه” یا “ریگاتونی”) پخته و در کنار آن، گوشت چرخکرده، پیاز و گوجهفرنگی را با هم ترکیب میکنیم. سپس، سس غلیظ بشاملی را تهیه میکنیم که شامل آرد، کره، شیر و نمک است و آن را روی مواد ترکیب شده اضافه میکنیم. برخی افراد، به این دستور پنیر موزارلا هم اضافه میکنند، اما دیگران باور دارند که ماکارونی بشامل بدون پنیر هم عالی است. این غذا همچون لازانیا، معمولاً در قالبهای بزرگ یا ماهیتابهها پخته و گرم سرو میشود.
8. هاواوشی
هاواوشی یا به عربی “الحواوشی”، یک نوع خوراک خیابانی محبوب و خوشمزه است که بهعنوان پای گوشت یا ساندویچ گوشت مصری شناخته میشود. این ساندویچ اغلب از گوشت چرخکرده ادویهدار تهیه میشود که به همراه پیاز، فلفل تند و سبزیات تازه مخلوط میشود. مخلوط این مواد سپس بین دو لایه نان پیتا قرار میگیرد. به همین دلیل برخی آن را بهعنوان یک نوع همبرگر میشناسند.
میگویند نام “هاواوشی” از نام قصابی به نام “احمد حواوشی” گرفته شده است که در قرن هفدهم در قاهره فعالیت میکرد. او در دهه ۱۹۷۰ میلادی، نان را با گوشت پر کرده و آن را در دکهاش در اطراف یکی از خیابانهای قاهره به فروش میرساند. این غذای خوشمزه و ارزان، بهزودی توجه مردم را به خود جلب کرد و بهطور تدریجی جایگاه خود را در رژیم غذایی مصریها پیدا کرد.
نان هاواوشی، نسخه اصلی هاواوشی، با استفاده از نان مسطح سنتی به نام “بلدی” یا “بلادی” (baladi bread) تهیه میشود. این نان شبیه به یک نان پیتا گرد و ضخیم است و معمولاً با آرد کامل آن را میپزندند. اما در اسکندریه مصر، روش دیگری برای تهیه آن وجود دارد؛ آنها بین دو تکه خمیر خام گوشت پر میکنند و به اصطلاح، همه چیز را با هم میپزندند تا هاواوشی به دست آید، سپس آن را به دو نیم تقسیم میکنند.
در صورتی که هاواوشی با نان تهیه شود، میتوان از نان کامل یا نصف شده استفاده کرد. لایههای نان را با ترکیبی از گوشت چرخکرده و ادویههای فراوانی مانند زیره، فلفل، پابریکا، جوز هندی، دارچین، هل، تخم گشنیز، پیاز، سبزیهایی مثل جعفری و گاهاً گوجهفرنگی پوره شده، پر میکنند.
در هاواوشی با نان کامل، گوشت آبدارتر به نظر میرسد؛ در حالی که در نان نصفشده، لبههای گوشت که از نان بیرون میآیند، کمی تردتر و برشتهتر هستند. اگرچه مصریها ترجیح میدهند نصف نان را پر کنند زیرا آن را سادهتر از نان کامل میدانند، اما هر دو روش به سلیقه و ذائقه افراد بستگی دارد. هاواوشی در نهایت با سس ارده سرو و میل میشود.
9. محشی
محشی یا مهشی از محبوبترین غذاهای اصلی در مصر به شمار میرود. این غذا را میتوان نوعی دلمه سبزیجات معرفی کرد که نمونههای مشابه آن، در سایر مناطق جهان چون ایران نیز یافت میشود. محشی به عربی بهمعنای «پر شده» است که همان معنای دلمه را میدهد و ازاینجهت، برخی به این غذا «Dolma» نیز میگویند.
بعضی افراد فکر میکنند که مصریها علاقه دارند تا همه چیز را با برنج پر کنند، و محشی نیز یکی از این غذاهاست. در مصر، کدو سبز، بادمجان، فلفل دلمهای، گوجهفرنگی و برگ مو از محبوبترین سبزیجات و صیفیجاتی هستند که با برنج پر میشوند. همچنین، برگ انگور، برگ کلم، برگ کاهو و برگ شلغم نیز برای تهیه محشی استفاده میشوند. به عنوان مثال، “Kousa Mahshi” یکی از غذاهای محبوب مصری است که با پر کردن کدو سبز با برنج و گوشت و پختن آن در آب گوجهفرنگی غلیظ تهیه میشود.
محتویات دلمههای مصری شامل برنج، گوشت چرخکرده و مقداری ادویه یا تنها برنج با مقداری سبزی و آب گوجهفرنگی است. برخی توصیه میکنند که بهجای آب، دلمهها را با آب مرغ یا گوشت پخته کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید؛ اما در نسخه گیاهی این غذا، آب سبزیجات بهجای آب مرغ یا گوشت پیشنهاد میشود.
یک نوع محشی دیگر وجود دارد که از روده گاو یا گوسفند پاکسازی شده و پرشده با برنج، سبزی، گوجهفرنگی و گاهاً گوشت چرخکرده تهیه میشود و به آن “ممبار” (Mombar) میگویند. این غذا بهویژه در عید قربان، جایگاه ویژهای در بین خانوادههای مصری دارد؛ زیرا آنها باور دارند که به احترام به قربانی، باید هیچ بخشی از اجزای حیوان ذبح شده (حتی روده) را تلف نکنند.
10. طرب
طرب، یک نوع کوفته مصری است که از گوشت چرخکرده، پیاز و ادویههای مختلف تشکیل شده و در لایهای از چربی گوسفندی پیچیده میشود. این کوفته پس از کباب شدن، رنگ قهوهای زیبایی به خود میگیرد.
کوفته مصری به شدت شبیه به نسخههای مشابه آن در ایران، لبنان، یونان، ترکیه و هند دارد؛ اما به طور متفاوت از کوفتههای گرد دیگر ملتها، شکل بیضی دارند. این غذا، که بسیار محبوب است، معمولاً همراه با نان پیتا و انواع سالادها سرو میشود. در مصر، رستورانهای خاصی وجود دارند که انواع مختلف کباب و کوفته را به صورت ویژه ارائه میدهند.
اگر ذائقۀ متنوعی دارید و علاقمند به تست کردن غذاهای بین المللی هستید، پست “37 غذای خیابانی محبوب از پنج قاره” را از دست ندهید.
نظرات کاربران