افراد سیگاری و طرفداران ویپینگ اغلب بر این باورند که ویپینگ میتواند به افراد کمک کند تا از مصرف تنباکو دست بردارند. با این حال، تحقیقات جدید شواهد قویای ارائه میدهد که این باور را رد میکند و فرضیه رایج را به چالش میکشد.
این تحقیق توسط تیمی از دانشمندان در مدرسه بهداشت عمومی و علوم طول عمر هربرت ورتهایم و مرکز سرطان مور در دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو انجام شده است، نتایج قابل توجه این تحقیق بهتازگی در مجله انجمن پزشکی آمریکا (JAMA) منتشر شده است.
ویپینگ در مقابل سیگار کشیدن
جان پی. پیرس، استاد برجسته در مدرسه بهداشت عمومی هربرت ورتهایم و یکی از نویسندگان این مطالعه میگوید: “بیشتر افراد سیگاری فکر میکنند که ویپینگ به ترک سیگار کمک میکند. اما این باور تا به امروز از نظر علمی تأیید نشده است. در حالی که برخی محققان پیشنهاد کردهاند که سیگاریهایی که به ویپینگ روزانه روی میآورند، ممکن است موفقتر در ترک سیگار باشند، ما موفقیت در ترک سیگار را در میان کسانی که روزانه و گاهی ویپینگ میکنند، مطالعه کردیم و به یک پاسخ قطعی رسیدیم.”
در این تحقیق بیش از ۶۰۰۰ نفر از سیگاریهای ایالات متحده شرکت کردند که از این میان، ۹۴۳ نفر همچنین سیگاری بودند که ویپینگ میکردند، یافته برجسته این مطالعه این بود که موفقیت در ترک سیگار در میان ویپرها کمتر از سیگاریهایی بود که ویپینگ نمیکردند. به عبارت دیگر، افرادی که ویپ میکردند کمتر از سیگاریهایی که ویپ نمیکردند در ترک سیگار موفق بودند، افراد استفادهکننده از ویپ روزانه ۴.۱ درصد کمتر موفق به ترک سیگار شدند و افرادی که گاهی ویپ میکردند ۵.۳ درصد کمتر موفق به ترک شدند.
تصور نادرست از ویپینگ
مراکز کنترل و پیشگیری بیماریها (CDC) بیان میکند که تقریباً یک نفر از هر پنج آمریکایی محصولات تنباکویی مصرف میکند. بیشتر مصرفکنندگان تنباکو، سیگاری هستند، اگرچه در سالهای اخیر تمایل به ویپینگ افزایش یافته است، عمدتاً به این دلیل که مردم فکر میکنند ویپینگ ایمنتر از سیگار کشیدن است. این تصور از ایمنی، توهمی را تقویت میکند که ویپینگ میتواند به سیگاریها کمک کند تا از سیگار رها شوند.
جالب اینجاست که محققان به خطرات بالقوه ویپینگ اشاره کرده و تصریح کردند که سیگارهای الکترونیکی بیضرر نیستند. پیرس اظهار داشت: “اثرات منفی سلامتی سیگار کشیدن پس از ۲۰ سال مصرف آشکار میشود. در حالی که ویپها معمولاً مواد شیمیایی مضر مشابه دود سیگار ندارند، اما خطرات دیگری دارند و ما هنوز نمیدانیم که پیامدهای سلامتی ویپینگ در ۲۰ تا ۳۰ سال آینده چه خواهد بود.”
سیگار کشیدن و ویپینگ
یکی از نقاط قوت این تحقیق، توانایی آن در تنظیم برای تعداد زیادی از متغیرهایی است که بر ترک سیگار تأثیر دارند. دانشمندان به دقت برای متغیرهایی مانند میزان مصرف سیگار، علاقه به ترک، داشتن خانهای بدون سیگار و وضعیت اجتماعی-اقتصادی تنظیم کردهاند. بدین ترتیب، آنها قادر بودند اطمینان حاصل کنند که آنچه یافتهاند تحت تأثیر عوامل خارجی نبوده و در نتیجه نتایج بهدستآمده قویتر است.
کارن مسر، استاد آمار زیستی در مدرسه بهداشت عمومی هربرت ورتهایم و نویسنده ارشد این تحقیق اظهار داشت: “برای مثال، اگر یک سیگاری از قبل بسیار علاقهمند به ترک باشد، خانهای بدون سیگار داشته باشد و روزانه سیگار نکشد، احتمال موفقیت در ترک بسیار بیشتر است، صرفنظر از اینکه ویپ میکند یا نه.” وی افزود: “ما هر سیگاری/ویپر را بر اساس این ویژگیها تطبیق دادیم. شما باید مطمئن شوید که موارد مشابه را مقایسه میکنید، و به همین دلیل این تحلیل قطعی است.”
طبق گفته محققان، مطالعات قبلی که این عوامل تداخلگر را در نظر نگرفتهاند، باعث ایجاد تصورات غلط مداوم درباره کمک ویپینگ به ترک سیگار شدهاند. این تحقیقات نشان میدهند که بسیاری از مطالعات قبلی بدون در نظر گرفتن ویژگیهای کلیدی که بر ترک سیگار تأثیر میگذارند، به این نتیجه رسیدهاند که ویپینگ میتواند به ترک سیگار کمک کند، در حالی که واقعیت چیز دیگری است.
اطلاعرسانی به سیاستهای بهداشت عمومی
یافتهها همچنین تأثیرات مهمی برای سیاستهای بهداشت عمومی دارند، بهویژه در ارتباط با بازاریابی سیگارهای الکترونیکی. بسیاری از کمپینهای تبلیغاتی بهویژه جوانان را هدف قرار میدهند و ممکن است موجب شوند که آنها ویپینگ را به عنوان یک راه برای آغاز ترک سیگار ببینند، در حالی که این تصورات میتواند به وابستگی بیشتر آنها به نیکوتین منجر شود.
ناتالی کوآچ، دانشجوی دکتری آمار زیستی در مدرسه بهداشت عمومی هربرت ورتهایم و نویسنده اول مطالعه، گفت: “هنوز چیزهای زیادی درباره تأثیرات ویپینگ بر مردم نمیدانیم. اما آنچه میدانیم این است که ایده کمک ویپینگ به ترک سیگار حقیقت ندارد. احتمالاً ویپینگ افراد را به اعتیاد به نیکوتین ادامه میدهد.”
مسر بر اهمیت تحقیق دقیق در شکلدهی به استراتژیهای بهداشت عمومی تأکید کرد و گفت: “با توجه به پیچیدگیهای کنترل دخانیات، ضروری است که از شواهد علمی دقیق برای اطلاعرسانی به سیاستها و مداخلات خود استفاده کنیم، وی افزود: “تحقیق ما نشان میدهد که ارتباطات گمراهکننده بین ویپینگ و ترک سیگار بهطور معمول اتفاق میافتد، مگر اینکه ویژگیهای تداخلگر به دقت در نظر گرفته شوند.”
چرا این تحقیق اهمیت دارد
این یافتهها بر اهمیت سیاستگذاری مبتنی بر شواهد تأکید میکنند، بهویژه با توجه به افزایش استفاده از سیگارهای الکترونیکی. بدون توجه دقیق به مجموعه کامل عواملی که بر رفتار سیگار کشیدن تأثیر میگذارند، ممکن است مردم همچنان در مورد نقش ویپینگ در ترک تنباکو فریب بخورند و باور کنند که ویپینگ به ترک سیگار کمک میکند، در حالی که در واقع ممکن است تنها وابستگی آنها به نیکوتین را حفظ کند.
نظرات کاربران