مجله سیمدخت
0

روش‌های درمان و علت گلودرد | التهاب غضروفی گلو

بازدید 86

گلو درد، احساس درد، تحریک و آزردگی در گلو است که معمولا با بلعیدن آب و مایعات بدتر می‌شود. بیشترین علت گلودرد، عفونت‌های ویروسی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی است. با این حال، درد گلو به طور خودکار در عفونت ویروسی برطرف می‌شود. عفونت استرپتوکوکی، که کمتر شایع است.

می‌تواند علت گلودرد باشد و با مصرف آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود. با این حال، دلایل دیگری نیز می‌توانند باعث گلو درد شوند و نیازمند درمان‌های پیچیده‌تری هستند. در این مقاله، قصد داریم با روش‌های درمانی بیشتری برای درد گلو آشنا شویم. لذا تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

گلو درد یک نوع درد شایع است که بسیاری از ما در زندگی خود با آن مواجه شده‌ایم. اغلب در اثر آزردگی، گلو درد را با سرماخوردگی ارتباط می‌دهیم، اما در بسیاری از موارد، عفونت‌های ویروسی یا فارنژیت می‌توانند علت اصلی درد غضروف گلو باشند و نیاز به درمان داشته باشند. عفونت با باکتری استرپتوکوکی نیز می‌تواند به علت درد گلو باشد و با مصرف آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود. همچنین، آلرژی و برگشت اسید معده می‌تواند عامل درد غضروف گلو باشد. در صورتی که درد گلوی شما مدت زمان طولانی داشته باشد و نوع آن با سایر دردهای گلویی متفاوت باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. در این مقاله، به روش‌های مختلف درمان درد غضروف گلو پرداخته شده است، پس توصیه می‌شود تا تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

شایع ترین علائم و نشانه های درد در ناحیه گلو چیست؟

درد در ناحیه گلو بسته به علت آن با علائم متفاوتی همراه است که این علائم عبارتند از:

  • مشکل در بلع
  • تورم در لوزه ها و ایجاد قرمزی
  • صدای گرفته و خشن
  • درد و احساس خراشیدگی در ناحیه گلو
  • حس درد و غدد متورم در گردن و ناحیه فک
  • دردی که با فرو خوردن آب گلو، بلعیدن غذا و حرف زدن بدتر می شود.
  • ایجاد لکه های برف مانند و سفید بر روی لوزه ها

آشنایی با اصلی ترین دلایل درد غضروف گلو

درد غضروف گلو یا درد زیر گلو می تواند به یکی از دلایل زیر ایجاد شود:

عفونت های باکتریایی

در بسیاری از موارد، عفونت با باکتری‌ها می‌تواند به درد زیر گلو و تورم لوزه‌ها منجر شود. این باکتری‌ها معمولا باعث ایجاد لکه‌های سفید و برف‌مانند روی لوزه‌ها می‌شوند که با قرمزی و تورم همراه هستند. در این شرایط، مصرف آنتی‌بیوتیک به عنوان بهترین درمان برای درد غضروف گلو و از بین بردن باکتری‌ها توصیه می‌شود. از مهم‌ترین نشانه‌های عفونت با باکتری‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تب
  • تهوع یا استفراغ
  • سردرد
  • شکم درد
  • تورم غدد لنفاوی
  • درد در زمان قورت دادن
  • ایجاد نقاط قرمز بر روی سقف دهان
  • قرمزی لوزه همراه با لکه های سفید چرک

برخلاف دلایل دیگر درد گلو، در عفونت‌های باکتریایی، علائمی مانند سرفه، قرمزی چشم‌ها، آب ریزش بینی و گرفتگی صدا مشاهده نمی‌شود. اغلب دردهای گلو پس از گذشت مدت زمان مشخصی بهبود می‌یابند، اما دردهای گلویی که ناشی از عفونت با باکتری هستند، نیازمند مصرف آنتی‌بیوتیک هستند.

عفونت های ویروسی

ایجاد عفونت توسط قارچ‌ها، ویروس‌ها یا باکتری‌ها، می‌تواند باعث افزایش تولید مخاط بینی شود. تجمع این مخاط در پشت گلو می‌تواند باعث درد در این ناحیه شود.

آلرژی و حساسیت

هنگامی که بدن نسبت به عوامل حساسیت زایی مانند گرد و غبار، گرده گیاهان و موی حیوانات حساس می شود، نوعی ماده شیمیایی در بدن آزاد می شود. این قبیل مواد با علائمی نظیر عطسه، گرفتگی بینی، گلودرد و آبریزش چشم ها همراه هستند. در چنین شرایطی مخاط اضافه بینی پشت گلو رفته و باعث ایجاد درد و ناراحتی در آن می شود.

سوزش گلو به دلیل مواد شیمیایی یا دود سیگار

استفاده از اسپری‌های خوشبو کننده، مواد شیمیایی تمیزکننده با بوی قوی، هوای آلوده، دود و سایر عوامل مشابه می‌توانند به درد گلو منجر شوند. در محیط‌هایی که گرد و غبار و دود زیادی وجود دارد، احتمال بروز گلودرد و گرفتگی بینی بیشتر است، مانند تکانی‌های عید و تمیزکاری با مواد شوینده در خانه.

سوزش گلو به خاطر هوای خشک

با توجه به هوای خشک، رطوبت دهان و گلو کاهش می‌یابد که می‌تواند باعث ایجاد خشکی و خارش در این ناحیه شود. به همین دلیل، در فصل زمستان که معمولا هوای محیط‌های بسته خشک و گرم است، احتمال ابتلا به گلودرد بیشتر می‌شود.

رفلاکس معده و بازگشت اسید

در صورت تجربه رفلاکس معده، اسید معده به سمت کانال مری باز می‌گردد و بازگشت آن به سمت دهان می‌تواند باعث سوزش گلو و مری شود. به علاوه، این مشکل ممکن است با علائم دیگری مانند سوزش معده همراه باشد.

جراحت

بعضی از دردهای گلو ریشه در جراحت و مشکلاتی مانند گیر کردن لقمه در گلو دارند. لازم به ذکر است که پس از حرف زدن با صدای بلند، فریاد کشیدن و حتی خواندن آواز نیز ممکن است باعث گلودرد و جراحت در گلو شود.

ایجاد تورم در غده تیروئید

گاهی بیماری‌های تیروئید و تورم در آن‌ها می‌توانند باعث درد غضروف گلو شوند.

تومور

گاهی درد زیر گلو ناشی از وجود تومور در حنجره، زبان و گلو می‌باشد. در چنین شرایطی، نیاز به درمان جدی و مصاحبه با پزشک دارید. عوارض گلودرد ناشی از تومور معمولا مانند دیگر نوع گلودردها به زودی تسکین نمی‌یابند.

از چه راه هایی می توان درد غضروف گلو را تشخیص داد؟

راه‌های مختلفی برای تشخیص درد غضروف گلو وجود دارد. به عنوان مثال، پزشک ممکن است با بررسی تاریخچه پزشکی، انجام آزمایش‌های فیزیکی مانند بررسی بافت‌های گلو و استفاده از اندوسکوپی (بررسی داخلی گلو با دوربین) به تشخیص درد غضروف گلو بپردازد. همچنین، پزشک ممکن است نیاز به انجام تصویربرداری مانند اسکن CT یا MRI داشته باشد تا مشکلاتی مانند تورم یا وجود تومور در غضروف گلو را تشخیص دهد. در مواردی که پزشک شک دارد، ممکن است نیاز به مشاوره با متخصصین دیگری مانند متخصص گوش، حلق، بینی (ENT) داشته باشد.

  • گوش دادن به صدای تنفس به کمک گوشی پزشکی
  • لمس کردن آرام گردن به منظور بررسی غدد متورم یا گره های لنفاوی
  • معاینه مجرای بینی، گوش ها و نگاه کردن به گلو با استفاده از چراغ قوه
  • سواب حلق: منظور از سواب حلق این است که پزشک به منظور تشخیص عفونت ناشی از گلودرد استرپتوکوکی با استفاده از یک سواب، نمونه ای از ترشحات پشت گلو را برای آزمایشگاه می فرستد. بسیاری از کلینیک های مجهز به آزمایشگاه می توانند در عرض چند دقیقه نتیجه آزمایش را دریافت نمایند.

نگاهی به روش های درمان درد غضروف گلو

گلودردهای ناشی از عفونت ویروسی معمولا در مدت ۵ تا ۷ روز به‌طور کامل برطرف می‌شوند و نیازی به پزشکی ندارند. در واقع، مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها به درمان درد غضروف گلو ناشی از عفونت ویروسی کمکی نمی‌کند. بهتر است با مشورت پزشک، برای کاهش تب و درد از استامینوفن و دیگر مسکن‌ها استفاده کنید. درمان این عفونت در کودکان نیز با استفاده از داروهای مسکن خاص برای آن‌ها مانند استامینوفن، تحت نظر پزشک انجام می‌شود.

لازم به ذکر است که مصرف آسپرین به هیچ عنوان برای کودکان و نوجوانان توصیه نمی‌شود؛ زیرا می‌تواند منجر به بروز سندرم ری شود. این سندرم یک بیماری نادر است که می‌تواند حیات فرد را تهدید کند و معمولاً به التهاب کبد و مغز منجر می‌شود.

درمان دارویی درد غضروف گلو

در صورتی که درد زیر گلو ناشی از عفونت باکتریایی باشد، معمولا پزشک آنتی‌بیوتیک را تجویز می‌کند. این آنتی‌بیوتیک‌ها باید تحت نظر پزشک و با دوز مصرفی تعیین شده مصرف شوند. حتی اگر تمامی علائم بیماری بهبود یابد، قطع خودسرانه داروها می‌تواند منجر به تشدید بیماری و گسترش عفونت به تمامی قسمت‌های بدن شود. به عبارت دیگر، تکمیل نکردن دوره مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان گلودرد استرپتوکوکی می‌تواند خطر ابتلا به التهاب کلیه و تب روماتیسمی را افزایش دهد.

درمان های طبیعی و خانگی درد زیر گلو

در صورتی که علت گلودرد ما چیزی غیر از عفونت ویروسی یا باکتریایی باشد، پزشک درمان مناسب با توجه به زمینه‌ای که علت آن را ایجاد کرده است، برای ما در نظر خواهد گرفت. با این حال، برخی راهکارها وجود دارند که می‌توانند به کاهش علائم بیماری کمک کنند، بدون توجه به علت اصلی گلودرد. در ادامه، به راه‌های درمان طبیعی گلودرد اشاره خواهیم کرد.

استراحت در منزل تا زمان بهبودی کامل

در این شرایط، بهتر است به اندازه کافی در خانه استراحت کنیم. همچنین، کمتر صحبت کردن و اجتناب از فعالیت های صوتی می‌تواند به صدای خود استراحت داده و از ابتلای دیگران به سرماخوردگی و انواع ویروس‌ها جلوگیری کند. به عبارت دیگر، استراحت کردن و ماندن در منزل می‌تواند از ابتلای دیگران به بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی و انواع ویروس‌ها جلوگیری کند.

مصرف غذاها و نوشیدنی های آرام بخش

مصرف خوراکی‌های سردی مانند بستنی یخی و مایعات گرم مانند چای بدون کافئین، سوپ و آب گرم با عسل می‌تواند به عنوان راهکارهای تسکین دهنده درد گلو مفید باشد. با این حال، باید به این نکته توجه داشت که مصرف عسل برای کودکان زیر ۱ سال به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

هوای مرطوب

برای کاهش تأثیر هوای خشک بر روی گلو و پیشگیری از تشدید بیماری، می‌توان از یک مرطوب کننده هوای خنک مانند دستگاه بخور استفاده کرد. با این حال، بهتر است به طور مرتب این دستگاه را تمیز کنیم تا از رشد باکتری و قارچ جلوگیری کنیم. همچنین، استفاده از حمام بخار به مدت چند دقیقه نیز می‌تواند به کاهش تأثیر هوای خشک و تسکین درد گلو کمک کند.

غرغره آب نمک

استفاده از غرغره آب نمک مخلوط (یک دوم قاشق چای خوری نمک خوراکی در ۱۲۰ تا ۲۴۰ میلی لیتر آب ولرم) می‌تواند به میزان زیادی به تسکین درد گلو کمک کند. این روش برای کودکان بالای ۶ سال و بزرگسالان مناسب است. آنها می‌توانند محلول فوق را غرغره کرده و سپس آب آن را بیرون بریزند.

مصرف مایعات

استفاده از مایعات می‌تواند به مرطوب نگه داشتن گلو کمک کند و جلوی کمبود آب در بدن را بگیرد. در این شرایط، بهتر است از مصرف الکل و کافئین اجتناب کنید؛ زیرا می‌توانند باعث کاهش آب بدن شوند.

اجتناب از عوامل تحریک کننده

در این شرایط توصیه می شود تا حد امکان از دود سیگار و مواد شوینده تحریک کننده گلو خودداری کنید.

به کمک چه روش هایی می توان از ابتلا به گلودرد پیشگیری کرد؟

بهترین راه پیشگیری از گلودرد، اجتناب از میکروب‌ها و باکتری‌هایی است که آن را ایجاد می‌کنند. این مسئله با رعایت نکات بهداشتی و آموزش آنها به فرزندان قابل دستیابی است.

  • به طور مکرر و هر بار به مدت ۲۰ ثانیه دست ها را با آب و صابون به خوبی بشوییم. به خصوص بعد استفاده از دستشویی، بعد از سرفه یا عطسه و قبل و بعد خوردن غذا.
  • از دست زدن به صورت، چشم ها، بینی و دهان خود اجتناب کنیم.
  • به هیچ عنوان از ظروف و لیوان مشترک استفاده نکنیم.
  • در صورت در دسترس نبودن آب و صابون، بهتر است برای شستن دست ها از ضدعفونی کننده های الکلی استفاده کنیم.
  • از تماس نزدیک با افراد علامت دار و بیمار خودداری کنیم.
  • در صورت عطسه یا سرفه از دستمال کاغذی استفاده کنیم و سپس آن را دور بیاندازیم و دست های خود را با آب و صابون بشوییم. در مواردی که به دستمال دسترسی نداریم، می توانیم داخل آرنج خود سرفه یا عطسه کنیم.
  • کلیدهای برق، تلفن ها، کیبوردهای کامپیوتر و دستگیره درها را به طور مرتب ضدعفونی کنیم.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *