شیرینکنندههای مصنوعی در این روزها بسیار محبوب در بین مردم هستند، اما تحقیقات اخیر محققان هشداری جدی دربارهٔ این ترکیبات به همراه دارد. یکی از شیرینکنندههای مصنوعی به نام اسپلندا (Splenda) که شامل سوکرالوز است، در محصولاتی مانند نوشیدنیهای گازدار رژیمی و آدامس بهطور گسترده استفاده میشود. بر اساس مطالعهای جدید، این محصول میتواند به مادههای DNA داخل سلولهای ما آسیب برساند.
طبق گزارشی که توسط ساینسآلرت ارائه شده است، این آسیب به مادهای مهم به نام DNA که کدهای مربوط به رشد و حفاظت بدن ما را در بر دارد، مشکلات جدی در سلامتی ما را به همراه خواهد داشت. نگرانی پژوهشگران در این زمینه بسیار جدی است و آنان اکنون از سازمانهای استاندارد غذا درخواست بررسی وضعیت ایمنی شیرینکنندهی مذکور را دارند.
اصطلاح فنی برای موادی که به DNA آسیب میرسانند، “ژنوتوکسیک” است و مطالعههای اخیر بهطور خاص بر روی سوکرالوز-۶-استات انجام شده است. طبق یک مطالعه که در سال ۲۰۱۸ روی موشها انجام شد، این ترکیب شیمیایی زمانی تولید میشود که سوکرالوز مصرف شده و در بدن متابولیزه میشود.
سوزان شیفمن، یک مهندس زیستپزشکی از دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی، میگوید: “برای درنظر گرفتن همهٔ جوانب این موضوع، سازمان ایمنی غذایی اروپا (EFSA) آستانهٔ نگرانی سمشناسی برای تمامی مواد ژنوتوکسیک را ۰.۱۵ میکروگرم در روز برای هر فرد تعیین کرده است.”
به گفتهٔ شیفمن، مطالعات آنها نشان میدهد که مقدار کمی از سوکرالوز-۶-استات در یک نوشیدنی رژیمی که با این ماده شیرین شده است، از مقدار استاندارد تعیین شده بیشتر است. او تأکید میکند که این مقدار حتی مقدار سوکرالوز-۶-استات تولید شده در بدن به عنوان متابولیت پس از مصرف را نیز به حساب نمیآورد.
به عبارت دیگر، سوکرالوز-۶-استات قبل از مصرف در این نوشیدنیها وجود دارد و اما حتی بیشتر از این مقدار نیز پس از مصرف در معدهی ما تولید میشود. سوکرالوز در واقع از نسخهٔ اصلاحشدهٔ سوکرالوز-۶-استات بهدست میآید که از سنتز قند ساکارز تولید میشود.
در این پژوهش، محققان با انجام مجموعهای از آزمایشهای آزمایشگاهی روی سلولهای خونی انسان و بافت دیواره روده، واکنش بدن به سوکرالوز و ترکیب سوکرالوز-۶-استات را بررسی کردند. آزمایشها شامل تحلیل استاندارد برای تشخیص آسیب DNA بودند.
نتایج آزمایشها نشان داد که سوکرالوز و سوکرالوز-۶-استات علاوه بر اثرات ژنوتوکسیک و کلاستوژنیک بر روی DNA، باعث افزایش ژنهای مرتبط با التهاب، استرس اکسیدکننده و سرطان میشوند. همچنین، آزمایشها نشان داد که پوشش روده نیز در اثر این ترکیبات آسیب میبیند. با توجه به نتایج پژوهش، محققان هشدار میدهند که افراد باید مصرف سوکرالوز و مواد غذایی حاوی آن را متوقف کنند. در گذشته، سوکرالوز تأییدیهی نظارتی دریافت کرده بود به این دلیل که بدون ایجاد تغییری در بدن دفع میشد، اما نتایج تحقیقات جدید با این تأییدیه در تناقض است.
بنابراین، تأییدیهی نظارتی قبلی باید مورد بازنگری قرار بگیرد و محققان معتقدند که تحقیقات بیشتر میتواند تأثیرات خطرناک سوکرالوز-۶-استات را با دقت بیشتری بررسی کند.
شیفمن با اشاره به این پژوهش، نگرانیهایی دربارهی تأثیرات سوکرالوز و متابولیتهای آن روی سلامتی بیان میکند و میگوید که وقت آن فرارسیده است که وضعیت ایمنی و نظارتی سوکرالوز مورد بررسی قرار گیرد؛ زیرا شواهد نشان میدهد که این ماده خطرهای زیادی دارد.
نظرات کاربران