مجله سیمدخت
0

گرامیداشت استاد سخن صائب تبریزی

گرامیداشت استاد سخن صائب تبریزی
بازدید 39

مراسم گرامیداشت صائب تبریزی، در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار خواهد شد.

این مراسم روز دوشنبه، ۱۱ تیرماه از ساعت ۱۷ در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی، واقع در خیابان نجات‌الهی (ویلا)، نبش خیابان ورشو برپا می‌شود.

محمود فتوحی رودمعجنی، هومن یوسفدهی و بهمن بنی‌هاشم به عنوان سخنرانان این مراسم شرکت خواهند کرد. همچنین، گروه موسیقی «مهر بی‌پایان» نیز موسیقی سنتی را اجرا خواهد کرد.

در کنگره بزرگداشت صائب تبریزی که در خرداد ۱۳۹۲ برگزار شد، سیدمحمدحسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آن زمان، اعلام کرد که شورای عالی انقلاب فرهنگی به نامگذاری روز دهم تیر به نام روز صائب تبریزی موافقت کرده است.

از آن پس، روز دهم تیر به عنوان روز صائب تبریزی در تقویم رسمی کشور قرار گرفت. این تصمیم به دلیل عدم دسترسی به تاریخ دقیق ولادت یا وفات این شاعر بود و بر اساس پیشنهاد یک شاعر و محاسبات بر اساس حروف ابجد، روز دهم تیر انتخاب شد که با تولد زنده‌یاد محمد قهرمان صائب‌پژوه، یکی از برجسته‌ترین شاعران ایران، همزمان است.

میرزا محمدعلی صائب تبریزی، در حدود سال ۱۰۰۰ هجری قمری در شهر تبریز متولد شد. پدرش تاجر بود و خانواده‌اش همراه با دیگر خانواده‌ها به دستور شاه عباس اول از تبریز به اصفهان مهاجرت کردند و در محله عباس‌آباد سکونت گزیدند.

صائب در این شهر به تحصیل و آموزش علوم زمانه پرداخت. او در سال ۱۰۳۴ هجری قمری به هندوستان رفت و سپس در سال ۱۰۴۲ هجری قمری به ایران بازگشت و در اصفهان ماند. شاه عباس دوم به او لقب “ملک‌الشعرایی” اعطا کرد.

صائب، در حدود ۸۰ سال عمر کرد و در سال ۱۰۸۱ هجری قمری در اصفهان وداع گفت. آثار او شامل حدود چهار هزار بیت قصیده، یک مثنوی کوتاه و ناقص به نام “قندهارنامه”، و سه قطعه، که همه غزل هستند، می‌باشند. او ۱۷ غزل به زبان ترکی نیز سرود و به سبکی دست یافت که بعدها به آن “سبک هندی” اطلاق شد. صائب همچنین به عنوان “چامه‌سرای” تک‌بیت‌ها شناخته می‌شود.

آرامگاه صائب در باغی به نام “تکیه”، که باغ شخصی خود او بود، واقع شده بود. تا سال ۱۳۱۷ خورشیدی، اطلاعی از این مکان در دست نبود، اما با تلاش استاد جلال‌الدین همایی، آرامگاه او به شهرت رسید و در تاریخ ۲۰ بهمن‌ماه ۱۳۵۵ با شماره ۱۳۳۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید