نقرس یک بیماری آرتریتی دردناک است که با افزایش سطح اسید اوریک خون همراه است و میتواند در انگشت شست پا و یا در مفاصل زانو به وجود آید. در حقیقت، نقرس زانو نوعی التهاب است که با ورم، درد و التهاب شدید در زانو همراه است. این بیماری علاوه بر انگشت شست پا، میتواند مچ، قوزک پا و انگشتان دست را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
در صورتی که شخص دچار نقرس زانو شده باشد، نشانه های آن شامل التهاب، ورم، درد و گرمای شدید در زانو است. با این حال، درمان نقرس زانو امکانپذیر است و با مصرف دارو، تغییر سبک زندگی و رعایت رژیم غذایی مناسب میتوان بهبودی را تجربه کرد. در این مقاله به بررسی روشهای درمان نقرس زانو پرداخته شده است. لذا تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
نقرس زانو یک بیماری التهابی است که به گروه آرتروز زانو تعلق دارد و باعث التهاب، تورم، سوزش، قرمزی، گرما و خشکی مفاصل میشود. آمارها نشان میدهند که حدود ۲ در هر ۱۰۰ مرد به این بیماری مبتلا میشوند و تعداد مردانی که به نقرس زانو مبتلا میشوند، ۳ برابر تعداد زنان است. علاوه بر این، بیشترین سن ابتلا به این بیماری ۷۵ سالگی است.
اگرچه مفصل انگشت شست پا بیشتر درگیر نقرس میشود، اما این بیماری میتواند در زانو، مچ دست و پا، مفاصل انگشتان و قوزک پا نیز ایجاد شود. در این مطلب، به بررسی راههای درمان نقرس زانو و علل بروز این بیماری پرداخته شده است. لذا تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
از بیماری نقرس زانو چه می دانید؟
نقرس یک بیماری التهابی و دردناک آرتروز یا ورم مفاصل است که گاهی با نام التهاب مفصل نقرسی نیز شناخته می شود. شایعترین محل تشکیل نقرس در بیشتر افراد قسمت کروی انگشت شست بزرگ پا است، اما قوزک پا، زانو، آرنج، مچ پا، مچ دست و مفاصل پا نیز ممکن است درگیر این بیماری شوند. با توجه به وجود مفاصل مختلف در کف پا، نقرس میتواند در آنجا درد شدیدی ایجاد کند. باید به یاد داشت که ورود آسیب به بیشتر از یک مفصل به خاطر نقرس، مشکلی غیر عادی و نادر به نظر میرسد.
اگر نقرس زانو به موقع تشخیص داده و درمان نشود، میتواند در طول زمان به کلیهها و مفاصل آسیب وارد کند. همچنین، در صورت همراهی این بیماری با فاکتورهایی مانند دیابت و فشار خون بالا، این بیماری میتواند خطر سکته، نارسایی کلیه و حمله قلبی را به میزان زیادی افزایش دهد.
اگر نقرس زانو به موقع تشخیص داده و درمان نشود، ممکن است با گذشت زمان به کلیه ها و مفاصل آسیب وارد کند. به علاوه، در صورت همراهی با فاکتورهایی مانند دیابت و فشار خون بالا، این بیماری میتواند خطر سکته، نارسایی کلیه و حمله قلبی را به میزان زیادی افزایش دهد. بنابراین، تشخیص و درمان نقرس زانو بسیار مهم است تا جلوی پیشرفت بیماری و آسیب به سایر اعضا و افزایش خطر بیماریهای دیگر را بگیریم.
افزایش سطح اسید اوریک در خون به علت متابولیسم پروتئینها، مصرف گوشت قرمز، نوشیدنیها و غذاهایی که حاوی فرکتوز هستند. در صورتی که کلیه ها نتوانند به درستی اسید اوریک را از بدن دفع کنند، میتواند سبب تجمع اورات در بدن شود که در نتیجه، کریستال هایی در بافت های نرم ایجاد میکند و باعث التهاب، تورم و درد مفاصل میشود. علاوه بر این، فاکتورهایی مانند ژنتیک، عوامل محیطی، سن، جنسیت، وزن بالا، مصرف الکل و داروهایی مانند دیورتیکها و آسپرین نیز میتوانند خطر ابتلا به نقرس را افزایش دهند. بنابراین، اصلاح رژیم غذایی، کاهش مصرف الکل و داروهایی که ممکن است باعث افزایش سطح اسید اوریک شوند، و همچنین درمان بیماری هایی مانند دیابت و فشار خون بالا، میتواند در پیشگیری و درمان نقرس مفید باشد
مسائل ژنتیکی
مشاهدات نشان می دهد در بیشتر از ۲۰ درصد موارد ابتلا به نقرس زانو، اثری از سابقه ژنتیک در افراد به چشم می خورد.
اضافه وزن و چاقی
افزایش سریع و بیش از حد وزن و داشتن شاخص توده بدنی که بیشتر از ۳۵ باشد، خطر ابتلا به بیماری نقرس را تا ۳ برابر افزایش می دهد.
مصرف داروهای خاص
بهتر است بدانید بیشتر داروهای ادرارآور که معمولا برای درمان فشار خون بالا، حمله قلبی و بیماری هایی از این قبیل تجویز می شوند، می توانند خطر ابتلا به نقرس را افزایش دهند.
افزایش سن
بیماری نقرس در بیشتر موارد افراد بالاتر از ۴۰ سال را درگیر می کند. به بیان دیگر بیش از ۷۵ درصد موارد شیوع این بیماری در این سنین دیده می شود.
رژیم غذایی
در صورت مصرف بیش از حد ماهی، گوشت قرمز و مواد غذایی سرشار از پورین، احتمال ابتلا به نقرس بیشتر می شود.
آسیب دیدگی
در بسیاری موارد مشاهده می شود که نقرس زانو بعد از انجام جراحی زانو و یا آسیب دیدگی در این ناحیه ایجاد می شود.
ابتلا به بسیاری از بیماری ها
مشکلات متابولیسم و ابتلا به بیماری های کلیه می تواند زمینه بروز بیماری نقرس را ایجاد کند.
به خاطر داشته باشید که نقرس زانو می تواند در هر زمانی بعد از سن بلوغ، فرد را درگیر نماید. البته اغلب زنان بعد از یائسگی به این بیماری دچار می شوند. تصور می شود که علت چنین مشکلی، تأثیرات مثبت هورمون استروژن در بدن تا پیش از دوران یائسگی است.
مهم ترین علائم و نشانه های نقرس زانو چیست؟
زمانی که حملات نقرس در زانو شروع میشود، میتواند علائم آزاردهندهای در فرد ایجاد کند. این علائم به طور ناگهانی شروع میشود و ظرف چند ساعت شدت میگیرد. بیشتر این علائم شبها ایجاد میشوند زیرا دمای بدن در این زمان کاهش مییابد و مفاصل دچار تورم، التهاب و قرمزی میشوند. در نهایت، فرد درد شدیدی را تجربه میکند. علاوه بر این، پوست اطراف مفصل متورم میشود و درخشندگی خود را از دست میدهد و برآمدگیهای کوچکی بر روی پوست مشاهده میشود. گاهی اوقات، حمله نقرسی باعث بروز تب در فرد میشود. به طور کلی، برخی از شایعترین علائم نقرس عبارتند از:
- التهاب در اطراف مفصل آسیب دیده
- احساس خارش در پوست اطراف مفصل آسیب دیده بعد از کاهش التهاب
- بروز حساسیت در مفصل؛ به گونه ای که قادر به تحمل هیچ تماسی نیست.
- قرمزی و روشن شدن پوست اطراف مفصل آسیب دیده
نقرس میتواند باعث درد و دشواری هنگام راه رفتن شود و توان انجام فعالیتهای روزمره را از فرد سلب کند. در این شرایط، فرد حتی نمیتواند فشار ناشی از پتو یا روی انداز در زمان خواب را تحمل کند. در حقیقت، نقرس زانو میتواند هرگونه فعالیتی که در آن وزن بدن به زانوها فشار میآورد را دردناک کند. نشانههای بیماری نقرس معمولاً با سرعت و در عرض چند ساعت افزایش مییابد و این درد معمولاً ۳ تا ۱۰ روز طول میکشد. پس از این مدت، مفصل به حالت عادی خود بازمیگردد و تمامی دردها و ناراحتیها به طور کامل برطرف میشوند. با این حال، در صورتی که این بیماری به موقع تشخیص و درمان نشود، میتواند تا هفتهها ادامه یابد.
تشخیص بیماری نقرس چگونه صورت می گیرد؟
تخصصی که درمورد بیماری نقرس زانو به کار میرود، با توجه به شرح حال و علائم بیماری و بررسی عوامل خطر مانند دورههای قبلی ابتلا به آن، تشخیص را میدهد. پزشک معمولا با خروج مقدار کمی از مایع مفصلی و انجام آزمایشات خون، تشخیص بیماری را تأیید میکند. در این شرایط، مایع خارج شده زیر میکروسکوپ بررسی میشود تا وضعیت تشکیل کریستالهای اسید اوریک در آن مشخص شود. علاوه بر این، با انجام آزمایشات عملکرد کلیه، میتوان ابتلای فرد به نقرس زانو را تأیید کرد.
آشنایی با راه های درمان نقرس زانو
بهتر است بدانید روش های درمان بیماری نقرس در افراد مختلف متفاوت است و این موضوع به میزان حاد و مزمن بودن بیماری بستگی دارد. علاوه بر داروهایی که برای درمان نقرس زانو موجود است، معمولا روش های درمانی مکملی نیز به کار گرفته می شوند.
داروهای استروئیدی
مصرف داروهای استروئیدی از نوع تزریقی و خوراکی می توانند درد و التهاب ناشی از بیماری نقرس را به میزان زیادی کاهش دهند.
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
داروهای غیر استروئیدی شامل ناپروکسن و ایبوبروفن می باشند که بهتر است با مشاهده نخستین علائم مصرف شده تا مؤثر واقع شوند. البته توصیه می شود پیش از مصرف هرگونه دارویی با پزشک خود مشورت کنید.
داروی کلشیسین
یکی از راه های درمان نقرس زانو، مصرف داروی کلشیسین می باشد. اگرچه این دارو می تواند تجمع اورات را کاهش دهد؛ اما با علائمی نظیر بدحالی و اسهال در فرد همراه است.
فیزیوتراپی
اگر فرد به تازگی بیماری نقرس را پشت سر گذاشته باشد و قصد دارد به انجام برنامه های ورزشی خود باز گردد، انجام فیزیوتراپی بهترین درمان نقرس زانو برای او خواهد بود. چرا که فیزیوتراپی موجب افزایش جریان خون و گردش خون در مناطق آسیب دیده و مبتلا به نقرس می شود. این روش درد را کاهش داده و با هیچ گونه عوارض جانبی همراه نیست.
اوزون تراپی
این روش علاوه بر کاهش علائم ناشی از نقرس، از بازگشت حملات نقرسی پیشگیری می کند. در حقیقت اوزون تورم و التهاب مفصل را کاهش داده و روند بهبودی را سرعت می بخشد. در نهایت موجب افزایش سطح اکسیژن بدن می شود.
ورزش
اگر در زمان بروز حملات نقرس ورزش کنید، این تمرینات می تواند منجر به تشدید بیماری شود. با این حال انجام ماساژ درمانی همراه با حرکات درمانی و اصلاحی می تواند در تسکین علائم شما مؤثر باشد.
تمرینات کششی
انجام برخی تمرینات ساده و کم فشار مانند خم کردن آهسته زانوها، به کاهش تنش و التهاب موجود در مفاصل کمک می کند. برای انجام این تمرین کافی است به آرامی به جلو خم شده و زانوی خود را آهسته خم کنید. سپس سعی کنید شست پای خود را با دست بگیرید.
ماساژ
اگرچه ماساژ و بسیاری از درمان های دستی روش های قدیمی هستند، اما شواهد بسیاری برای اثبات تأثیر آن ها وجود دارد. بسیاری از این تحقیقات تأثیر ماساژ را در درمان فرسایش مفاصل و آرتروز اثبات کرده اند. در حقیقت به کمک این روش دیگر نیازی به مصرف دارو نخواهید داشت.
تمرینات تقویت عضلات
هدف از طراحی تمرینات این است که با افزایش حجم عضلات و بهبود قدرت عضلانی به بهبود عملکرد مفصل زانو کمک کنند. یکی از تمرینات ساده تقویت عضلات ران این گونه است که در هرکدام از دست های خود وزنه ای قرار دهید و در حالی که کمرتان صاف است، زانوهای خود را خم کنید. سپس زانوهای خود را تا جایی خم کنید که پشت ران شما به موازات زمین قرار گیرد. در نهایت به آرامی در حالت ایستاده قرار بگیرید.
سرما درمانی
در این روش با سرد کردن مفصل به کاهش درد و تورم ناشی از نقرس کمک می شود.
نظرات کاربران