اروپا در حال آمادهسازی برای راهاندازی اولین ابرکامپیوتر مقیاس اگزا با نام JUPITER است که ممکن است به سریعترین و قدرتمندترین کامپیوتر جهان تبدیل شود. “ژوپیتر” قصد دارد با همکاری محققان در اکتشافات و نوآوریهای علمی سهیم شود و در حوزههای متنوعی از تغییرات اقلیمی تا فیزیک کوانتوم به کار گرفته شود. این ابرکامپیوتر با هوش مصنوعی قصد دارد با ابرکامپیوترهای آمریکا و چین رقابت نماید.
ابرکامپیوتر ژوپیتر با مقیاس اگزا به دنبال انجام هر ثانیه یک میلیون در یک میلیون در یک میلیون (یعنی 1 با 18 صفر جلوی آن) عملیات حسابی میباشد. این قدرت فوقالعاده بالا میتواند در حوزههای مختلف علمی از تغییرات اقلیمی تا فیزیک کوانتوم استفاده شود. ابرکامپیوترهای مقیاس اگزا در هر ثانیه یک اگزافلاپ یا یک کوینتیلیون عملیات انجام میدهند که معادل 10 هزار لپتاپ است و امکان انجام عملیات با قدرت بالا را فراهم میکنند.
نام ابرکامپیوتر JUPITER از عبارت «تعهد پیشگام مشترک برای تحقیقات نوآورانه و تحولساز در مقیاس اگزا» گرفته شده است و توسط گروه EuroHPC JU ساخته میشود. این گروه با همکاری اتحادیه اروپا و بخش خصوصی این ابرکامپیوتر را در “مرکز ابررایانش یولیش” در آلمان ایجاد خواهد کرد.
ابرکامپیوتر JUPITER میتواند از همه رقبا سریعتر باشد
در یک مصاحبه اخیر، دکتر توماس لیپرت، مدیر مرکز ابررایانش یولیش، اظهار داشته است که ابرکامپیوتر ژوپیتر میتواند به عنوان سریعترین ابرکامپیوتر هوش مصنوعی جهان شناخته شود و توانایی ارائه بیش از 90 اگزافلاپس با دقت 8 بیت را داشته باشد. طراحی این ابرکامپیوتر ماژولار بخصوصی دارد که از دو قسمت اصلی تشکیل شده است: ماژول بوستر و ماژول کلاستر.
ماژول بوستر از فناوریهای پیشرفته انویدیا بهره میبرد و دارای حدود 24 هزار پردازشگر گرافیکی GH200 است که برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی قدرت بالایی را ارائه میدهد. همچنین، ماژول کلاستر از پردازنده جدید شرکت SiPearl با نام Rhea استفاده میکند تا وظایف پیچیدهای را که به پهنای باند حافظه بالایی نیاز دارند، انجام دهد.
نصب این ابرکامپیوتر از اوایل سال 2024 آغاز خواهد شد و مجموع هزینه نگهداری از آن در مدت سه سال حدود 500 میلیون یورو تخمین زده شده است.
نظرات کاربران