مجله سیمدخت
0

آیا سویه جدید و بسیار جهش‌یافته ویروس کرونا، سویه‌ای نگران‌کننده است؟

بازدید 94

در طی آزمایش‌های مرتبط با کووید-۱۹، یک گونه جدید از ویروس کرونا در چند کشور مختلف شناسایی شده است و محققان در حال ارزیابی توانایی انتشار و اثرات آن هستند. این پژوهشگران سعی دارند تا مشخص کنند که آیا این گونه ویروس کرونا با درجه‌ی جهش بالا که در سه قاره مشاهده شده، به نحوی نگرانی‌آور برای جهانیان است یا آیا ممکن است به سرعت از بین برود.

گزارشی از نشریه‌ی “نیچر” اعلام کرده است که گونه جدید ویروس کرونا که به نام BA.2.86 شناخته می‌شود، در چندین کشور شناسایی شده است. این گونه ویروس علیرغم نداشتن شیوع گسترده، به نسبت به گونه‌های موجود در محیط با ویژگی‌های بسیار متمایز و دارای جهش‌های متعدد در ناحیه پروتئین اسپایک ویروس می‌باشد. پروتئین اسپایک به عنوان قسمتی کلیدی در حمله‌ی سیستم ایمنی بدن به ویروس SARS-CoV-2 شناخته می‌شود.

در نگاه بسیاری از دانشمندان، ظهور گونه BA.2.86 یادآور به وجود آمدن گونه اومیکرون در اواخر سال ۲۰۲۱ است. در آن زمان، دانشمندان در آفریقای جنوبی به نسخه‌ی عجیبی از ویروس کرونا برخورد کردند که به سرعت به تمامی نقاط جهان گسترش یافت.

با توجه به انتشار گسترده واکسن‌های تقویتی در بسیاری از مناطق دنیا، کارشناسان به ایده رسیده‌اند که ایمنی در برابر ویروس کرونا به حد قابل‌قبولی افزایش یافته و بیشتر دانشمندان انتظار ندارند گونه BA.2.86 روند شباهتی با گونه اومیکرون داشته باشد.

در مورد BA.2.86 چه می‌دانیم؟

تا تاریخ ۲۱ آگوست ۲۰۲۳، گزارش شده‌است که گونه جدید با شش مورد ابتلا در چهار کشور مختلف شیوع داشته است: سه مورد در دانمارک، یک مورد در اسرائیل، یک مورد در بریتانیا و یک مورد در ایالات متحده. سازمان بهداشت جهانی این گونه جدید را به عنوان یک گونه تحت نظارت معرفی کرده است.

در نظر گرفته می‌شود که تبار BA.2.86 از یکی از زیرگونه‌های اومیکرون که به نام BA.2 شناخته می‌شود، نشأت می‌گیرد. این زیرگونه در اوایل سال ۲۰۲۲ باعث جهش مهمی در موارد ابتلا شد. با این حال، پروتئین اسپایک در گونه BA.2.86 (که برای نفوذ به سلول‌ها از آن استفاده می‌شود) در مقایسه با پروتئین اسپایک گونه BA.2، با ۳۴ تغییر متفاوت است.

تعداد زیادی تغییر در پروتئین اسپایک در افرادی که به عفونت‌های طولانی‌مدت از ویروس SARS-CoV-2 مبتلا شده‌اند، مشاهده شده است و احتمال وجود دارد که گونه BA.2.86 از این نوع عفونت‌های مزمن مشتق شده باشد.

چرا دانشمندان BA.2.86 را با دقت دنبال می‌کنند؟

تغییرات فراوانی که در گونه BA.2.86 دیده می‌شود، به مناطق مختلفی از ساختار پروتئین اسپایک تعلق دارند که توسط آنتی‌بادی‌های مهارکننده بدن مورد هدف قرار می‌گیرند. از اینرو، احتمال وجود دارد که این گونه بتواند از برخی از آنتی‌بادی‌های مهارکننده که ناشی از واکسن‌ها و عفونت‌های گذشته‌اند، جلوگیری کند.

یکی دیگر از ویژگی‌های جالب BA.2.86 که توجه دانشمندان را به خود جلب کرده، توزیع جغرافیایی این گونه است. به نظر می‌رسد که موارد تاکنون شناسایی‌شده، از جمله عفونت‌های دانمارک که در مناطق مختلف این کشور گزارش شده، ارتباطی با یکدیگر ندارند.

پژوهشگران به دنبال درک چه مواردی هستند؟

آزمایش‌های جهانی در حال حاضر نمونه‌های بیماران و حتی فاضلاب را برای بررسی در مورد انتشار گونه جدید BA.2.86 تحت بررسی قرار می‌دهند. در صورت شناسایی تعداد قابل توجهی موارد از این گونه جدید، نشان‌دهنده توانایی آن برای رقابت با گونه‌های دیگر ویروس کرونا، ازجمله تبار متداول EG.5، است و این ممکن است باعث افزایش میزان عفونت در سطح جهان شود.

آزمایشگاه‌های ویروس‌شناسی در دانمارک و بریتانیا در تلاشند تا گونه BA.2.86 را از نمونه‌های بیماران جدا کرده و مطالعات این گونه را انجام دهند. این تحقیقات به‌همراه مدل‌های شبیه‌سازی بی‌خطر ویروس کرونا، که با استفاده از ویروس‌های مشابه تولید می‌شوند، به محققان کمک می‌کنند تا توانایی گونه جدید در برابر آنتی‌بادی‌های مهارکننده ناشی از واکسن‌ها و عفونت‌های گذشته را ارزیابی کنند.

واکسن‌های تقویت‌کننده جدید کووید ۱۹ بر اساس آنتی‌بادی‌های مهارکننده ایجاد شده از عفونت گونه XBB.1.5 ساخته شده‌اند. در صورتی که گونه جدید توانایی فرار از این آنتی‌بادی‌ها را داشته باشد، ممکن است نیاز به به‌روزرسانی واکسن‌ها باشد.

آیا مردم باید نگران BA.2.86 باشند؟

با توجه به نظر کارشناسان، سناریویی که به نظر می‌رسد محتمل‌تر باشد، این است که گونه جدید ویروس کرونا در نهایت از بین خواهد رفت. حتی اگر گسترش بیشتری در گونه XBB.1.5 رخ دهد و این گونه توانایی فرار از آنتی‌بادی‌های مهارکننده را داشته باشد، به نظر می‌رسد سایر شکل‌های ایمنی احتمالاً افراد آلوده را در مقابل بیماری شدید حفاظت خواهد کرد.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید