آیا از شغلتان متنفر هستید و از رفتن به سرکار میترسید؟ اگر جواب شما مثبت است، پس به احتمال زیاد در یک محیط کار ناسالم مشغول به کار هستید!
آیا محل کار شما پر از منفینگری، دلسردی یا بیاحترامی است؟ در این مطلب به نشانههای یک محیط کار ناسالم و سمی، نحوه برخورد با آن، نکاتی برای مدیریت و بهبود این شرایط و در صورت نیاز ترک این محیط خواهیم پرداخت. ما به شما کمک میکنیم تا محیط کار مناسبتری را تجربه کنید. با ما همراه باشید.
نحوه برخورد با محیط کار ناسالم
مواردی مانند یک رئیس بداخلاق، حجمکاری نامعقول یا همکاران بدخواه و… همگی میتوانند یک محیط کاری مسموم را برای شما ایجاد کنند که تأثیر قابلتوجهی بر سلامت روان شما میگذارد. حتی ممکن است منجر به سطوح بالای استرس، بیخوابی و افسردگی نیز شود. مهم است که نشانههای یک محیط کاری سمی را بشناسید و بدانید چه زمانی زمان ترک آن مکان فرا رسیده است و یا چگونه این شرایط را مدیریت کنید.
یک محیط کاری سمی، محیطی است که از نظر روانی آنجا احساس ناامنی کنید. اغلب یک احساس عمومی منفی، رقابت ناسالم و پرخاشگری وجود دارد.
مطالعات اخیر، محیط کار سمی را با موارد زیر تعریف می کنند:
- آزار و اذیت
- طرد شدن
- زورگویی و قلدری
- رفتار خودشیفته و مغرور
- رفتار تهدیدآمیز مدیران و همکاران
- رهبری همراه با توهین یا پرخاشگری
نشانههای محیط کار ناسالم و سمی
اینها برخی از علائمی هستند که میتوانند یک محیط کاری سمی ایجاد کنند یا به آن کمک کنند:
- فقدان احترام
- دستمزد پایین
- مديريت جزءنگر
- انتقاد غیرسازنده
- زورگویی و قلدری
- شایعات بیشازحد
- شرایط کاری ناامن
- آزار و اذیت یا تبعیض
- کمبود فرصت برای رشد
- جو کلی منفی و دائمی
- حجم کاری غیرواقعبینانه
- برنامه غیرقابل پیشبینی
- رفتار گروه گروه شدن اطرافیان
- رئیس یا همکاران پرخاشگر منفعل
- همکاران با رفتار نامناسبشان دور میشوند.
- ریزتهاجمات (تعصب غیرمستقیم یا نامحسوس)
- رئیسی که مدام کارکنان را تهدید به اخراج میکند.
- یک رئیس که عمداً به شما آسیب میزند و زمینه شکست شما را فراهم میکند.
- شرایط کاری سخت (وجود شرایط حسادتورزی نسبت به موفقیت دیگران یا تلاش همکار برای بد جلوه دادن شما یا به نام خود زدن کار شما)
چگونه یک محیط کار سمی بر سلامت روان تأثیر میگذارد؟
بسیاری از ما بخش زیادی از روز خود را در محل کار میگذرانیم. اگر 8 ساعت از روز شما در محیط کاری ناسالم سپری شود، میتواند به طور قابلتوجهی بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد. منبعی معتبر نشان میدهد که محل کار ناسالم و سمی، از جمله آزار و اذیت، قلدری و طرد کردن، منبع مهم فشار روانی برای کارکنان است و میتواند منجر به سطوح بالایی از استرس و فرسودگی شغلی شود. این فضای مسموم همچنین میتواند رفتار دارای نتیجه معکوس در کار را ترویج کند و کارایی سازمان را از بین ببرد. یک محیط کار ناسالم باعث جدایی کارکنان، کاهش بهرهوری، سرکوب خلاقیت و نوآوری شده و در آخر عواقب خود را در مقدار فروش نشان میدهد.
بر اساس گزارش اخیر MIT Sloan Management Review، فرهنگ سمی در محل کار، بیش از 10 برابر بیشتر از دستمزد کم فرد را به ترک شغل خود سوق میدهد. در واقع، این گزارش نشان میدهد آنطور که اکثر مردم معتقد بودند، یک محیط کاری سمی دلیل شماره یک افراد برای ترک شغل خود، در طول «استعفای بزرگ» پس از COVID-19 بوده است؛ نه به دلیل غرامت.
نکاتی برای برخورد با محیط کار سمی
1. به یاد داشته باشید که تقصیر شما نیست:
ناسالم بودن محیط کار، تقصیر شما نیست. اگرچه داشتن نگرش مثبت و طرز فکر مشارکتی ممکن است در شرایط خاص کمک کند؛ اما به یاد داشته باشید که کارهای زیاد دیگری برای بهبود فرهنگ محیط کارتان میتوانید انجام دهید.
2. وقت نهار خود را در جای دیگری بگذرانید:
حتما یک وقفه برای صرف ناهار هنگام کار داشته باشید که بتوانید از محیط کار خارج شوید. در صورت امکان در طبیعت بنشینید.
3. حد و مرزها را تعیین کنید:
هیچوقت اجازه ندهید شما را در محیط کار مجبور به نادیده گرفتن وقت ناهار خود و یا اضافه کاری بدون دستمزد کنند. به رئیس خود توضیح دهید که برای تجدید انرژی برای انجام وظایف خود به استراحت دارید.
4. درگیر هیجان نشوید:
سعی کنید از هر نوع ماجرای هیجانانگیز یا شایعات دوری کنید. هیچ چیز مثبتی از آن برایتان حاصل نخواهد شد.
5. روی اهداف خود متمرکز بمانید:
تمام تلاش خود را بکنید تا در وضعیت ذهنی مثبت بمانید. شما برای همیشه در آن محیط نخواهید بود و چیزهای بزرگتر و بهتری پیش رو دارید.
6. یک مراسم بعد از کار برای افزایش روحیه خود داشته باشید:
بعد از کار، فعالیتی انجام دهید تا از نظر روانی انرژیهای منفی را از بین ببرید. میتوانید در طبیعت قدم بزنید، دوش آب گرم بگیرید یا با یک دوست تماس بگیرید.
7. با چند همکار قابل اعتماد به کار خود ادامه دهید:
ایده خوبی است که چند دوست کاری داشته باشید تا بتوانید از یکدیگر حمایت کنید و به آنها اعتماد کنید.
8. ارزشها و اصول خود را زیر پا نگذارید:
اگر شخصی در محل کار به شما زور میگوید، تمام تلاش خود را بکنید تا مقابله به مثل نکنید. فقط اوضاع را تشدید میکند.
9. به طور منظم تکنیکهای مقابله با استرس انجام دهید:
مدیتیشن، یوگا یا ورزش روزانه را انجام دهید تا به شما در مدیریت استرس مزمن و دائمی کمک کند.
10. تصمیم بگیرید از آن محیط خارج شوید:
اگر وضعیت کاری ناسالمی که در آن قرار دارید، قرار نیست به این زودیها بهبود یابد، جستجوی خود را برای یک موقعیت جدید شروع کنید.
کارفرمایی پیدا کنید که از سلامت روان شما حمایت کند
خبر خوب این است که حمایت از سلامت روان اخیرا در کانون توجه قرار گرفته است و منجر به تغییرات مثبت در محل کار شده است. با توجه به نتایج نظرسنجی کار و رفاه سال 2022 انجمن روانشناسی آمریکا (American Psychological Association’s 2022 Work)، 81درصد از پاسخدهندگان گزارش دادند که حمایت کارفرما از سلامت روانی کارکنانشان در جستجوی شغلهای آینده مهم است.
هنگامی که از پاسخدهندگان خواسته شد از بین یک 12 مورد پشتیبانی احتمالی که میخواهند کارفرمایان ارائه دهند انتخاب کنند، این چهار مورد بالاترین جایگاه را داشتند:
- ایام کاری 4 روزه (31%)
- توانایی کار از راه دور (33%)
- ساعات کاری انعطافپذیر (41% از کارگران)
- فرهنگ محل کار که به زمان مرخصی احترام میگذارد (34%)
آیا راهحلهایی برای بهبود محیط کار سمی وجود دارد؟
مانند یک سم واقعی در هوا، یک محیط کار سمی نیز برای سلامت روحی و جسمی شما مضر است. اگر زمان بیش از حد طولانی در این محیط بمانید، میتواند منجر به استرس بالا، اعتماد به نفس پایین و افسردگی شود.
اگر مسمومیت محیط کار ناشی از رفتار کارفرما یا یک طرز فکر کلی شرکت باشد، کار زیادی نمیتوانید انجام دهید. با این حال، اگر این مشکل فقط ناشی از رفتار یک یا دو نفر است، میتوانید موضوع را با یک مدیر مورداعتماد در میان بگذارید یا با فردی در بخش منابع انسانی (HR) صحبت کنید. منابع انسانی نقش مهمی در توسعه، تقویت و تغییر فرهنگ سازمان دارد. دستمزد، مدیریت عملکرد، آموزش و توسعه، استخدام، پیادهسازی و تقویت ارزشهای کسب و کار، همه عناصر اساسی فرهنگ کسب و کار هستند که تحت پوشش منابع انسانی قرار میگیرند. شرکت شما ممکن است برای حل مشکل از کمکهای خارجی نیز استفاده کند، مانند برنامه کمک به کارکنان (EAP).
اگر گزینه دیگری جز ماندن در حال حاضر ندارید، سعی کنید خود را در یک حباب مثبت قرار دهید. تمام تلاش خود را بکنید تا از هرگونه هیجان دوری کنید و بر روی احساسات خود تسلط داشته باشید. بر روی اهداف خود در خارج از محل کار تمرکز کنید و شروع به برنامهریزی برای خروج از آن محیط کاری ناسالم کنید.
مدت زمان ماندن در یک محیط کاری سمی
مدت زمانی که در این محیط میمانید باید مستقیماً با تأثیر این فضای مسموم روی شما مرتبط باشد. برای تعیین این که آیا باید در این موقعیت بمانید یا خیر، سوالات زیر را از خود بپرسید:
1. این شغل چه تاثیری بر سلامت روان من دارد؟
اگر شبها نمیتوانید بخوابید و از هر روز کاری میترسید، ایده خوبی است که به دنبال شغل دیگری باشید.
2. این موضوع چقدر فراگیر است؟
آیا این موضوع مربوط به شرکت است یا فقط چند نفر؟ اگر فکر می کنید که این یک مشکل گذرا است (مثلاً یک همکار خاص است که شما را کلافه میکند)، شاید بتوانید با یک مدیر مورد اعتماد یا متخصص منابع انسانی در مورد آن صحبت کنید.
3. آیا مدیریت ناسالم است؟
اگر چنین است، احتمالاً بهتر است به زودی آن مکان را ترک کنید.
4. آیا آزار جنسی را تجربه می کنید؟
اگر در محل کار آزار جنسی را تجربه میکنید، بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که به منابع انسانی بروید و همه چیز را مستند کنید.
اگر در مورد کارهای بعدی تصمیم ندارید، مزایا و معایب ماندن و رفتن را یادداشت کنید.
سخن آخر
اگر منفینگری، آزار و اذیت یا مدیریت جزءنگر در محل کار شما عادی است، احتمالاً در یک محیط کاری ناسالم و سمی مشغول به کار هستید. مانند یک سم واقعی در هوا، مسمومیت احساسی نیز میتواند شما را بیمار کند. احساس ناامنی و عدم قدردانی در شغل خود میتواند منجر به مشکلات سلامت روان از جمله بیخوابی، استرس، افسردگی و اعتماد به نفس پایین شود.
اگر هنوز مطمئن نیستید که آیا باید آنجا را ترک کنید، مزایا و معایب ماندن در جایی که هستید را بنویسید. اگر معایب بیشتری وجود دارد، به دنبال شغل جدیدی باشید که سلامت روان شما در اولویت باشد. ناامید نشوید، زیرا فرصتهای بزرگتر و بهتری در پیش رو دارید!
نظرات کاربران