روی سطح زبان، پرزهای چشایی به نام “پرزهای چشایی” قرار دارند که در آنجا ذرات غذا، باکتریها و سلولهای مرده انباشته میشوند و میتوانند باعث سفید شدن زبان شوند. پاکسازی منظم زبان باعث افزایش قدرت پرزهای چشایی، بهبود بوی دهان و پیشگیری از پوسیدگی دندانها و بیماری لثه میشود.
چرا زبان سفید می شود؟
سفیدی زبان ممکن است نشانگر بیماریهای مختلف یا عوارض درمانی باشد.
از گذشته، وضعیت زبان به عنوان یک نشانه برای تشخیص بیماریهای بدن استفاده میشده است. وضعیت زبان ما میتواند نشان دهنده وجود مشکلی در بدن باشد. در گذشته، پزشکان باور داشتند که تا زمانی که زبان بیمار به طور کامل به وضعیت سالم بازنگردد، بیماری او به طور کامل درمان نشده است، حتی اگر تمام نشانههای بیماری از بین رفته باشد.
سفید شدن زبان ممکن است ترسناک به نظر برسد زیرا وضعیت عادی و معمولی آن نیست، اما در اکثر موارد مشکل جدیای وجود ندارد. در برخی موارد، سفیدی زبان ممکن است نشانهای از عفونت یا مراحل اولیهی سرطان باشد.
- تشکیل پلاکهای سفید روی زبان دلایل مختلفی ممکن است داشته باشد، اما معمولاً به بهداشت دهان و دندان مربوط میشود. برخی عوامل دیگر که ممکن است عامل سفید شدن زبان باشند شامل: خشکی دهان، تب، مصرف سیگار، مصرف الکل، تنفس از دهان و مصرف آنتیبیوتیک است.
- سفیدی زبان ممکن است نشانگر ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن یا کمبود برخی ویتامینها و مواد معدنی در بدن باشد. اگر نشانههای دیگری مانند درد یا سوزش نیز داشته باشید، به پزشک مراجعه کنید.
- یک مشکل دیگر که ممکن است عامل سفید شدن زبان باشد، عفونت قارچی دهان است که به آن کاندیدیاز (Candidiasis) یا کاندیدیا (Candida) هم میگویند. این قارچ به طور طبیعی در بدن وجود دارد، اما زمانی که به مقدار زیاد روی زبان انباشته شود، میتواند باعث ایجاد لکههای سفید روی تمام سطح زبان شود.
بایدها و نبایدهایی برای داشتن یک زبان سالم
زبان نقش بسیار مهمی در عملکرد دهان ما دارد؛ بدون آن، قادر به حرف زدن، احساس طعم غذا یا بلع کردن به طور صحیح نمیبودیم. یکی از ویژگیهای جالب زبان این است که میتواند تکان بخورد و اشکال مختلفی بپذیرد زیرا از ماهیچههای متعددی تشکیل شده است. به همین دلیل میتوانید زبان خود را لوله کنید.
از آنجایی که زبان برای ما اهمیت زیادی دارد، باید تلاش کنیم آن را تمیز نگه داریم و برخی از کارهایی را که میتوان برای این منظور انجام داد، انجام دهیم.
بیشتر آب بنوشید
بهداشت دهانی خود را ارتقا دهید
رعایت بهداشت دهانی میتواند به کاهش باکتریهای درون دهان کمک کند. این کار برای تمیزی هم دندانها و هم زبان بعد از خوردن غذا ضروری است؛ یک بار صبح و یک بار شب پیش از خواب. به محض تمیز کردن دهان، باکتریها بار دیگر شروع به رشد میکنند، بنابراین پاکسازی منظم دهان میتواند به پیشگیری از مشکلات دهانی کمک کند.
روتین بهداشت دهانی در حالت ایدهآل به این شکل است: تمیز کردن دندان و زبان، استفاده از نخ دندان و استفاده از دهانشویه. اگر هر بار که به انتهای زبان خود دست میزنید، دچار رفلاکس استفراغ میشوید، میتوانید این کار را به آرامی انجام دهید، اما فراموش نکنید که تمیز کردن انتهای زبان هم ضروری است.
رژیم غذایی سالمی داشته باشید
داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل در کنار رعایت بهداشت دهانی میتواند به حفظ سلامت زبان کمک کند. ویتامینها، مواد معدنی، کلسیم، پروتئین و فیبر، این همه عناصری هستند که باید در رژیم غذایی شما حضور داشته باشند.
نظرات کاربران