آلرژی یک مشکل رایج در میان افراد است که در برخی بهطور شدید و در برخی دیگر با علائم و شدت کمتری خود را نشان میدهد. این بیماری اشکال مختلفی دارد که یکی از آنها آلرژی به لباس است. در این مقاله از سیمدخت به بررسی علل و درمان آلرژی و حساسیتهای پوستی ناشی از پارچهها پرداخته است.
آلرژی چیست؟
همانطور که ذکر شد، آلرژی و حساسیت به واکنشهایی در بدن اطلاق میشود که هنگام استنشاق عطر یا تماس با مادهای خاص ایجاد میشود و منجر به تورم و التهاب پوست میگردد. در برخی موارد، واکنشهای آلرژیک میتوانند به شدت افزایش یابند و علائمی مانند خارش، تنگی نفس، آبریزش بینی، تورم در دستها و پاها، و اعضای صورت یا عطسههای مکرر را به همراه داشته باشند.
حال این پرسش مطرح میشود که چرا این آلرژیها بروز میکنند؟ در تمامی نقاط بدن، سلولهای ایمنی وجود دارند که به منظور جلوگیری از ورود میکروبها فعالیت میکنند. گاهی اوقات، بدن بوی گلها یا تماس با برخی پارچهها را با مواد مضر اشتباه میگیرد و به این ترتیب واکنشهایی مانند عطسه، سرفه یا خارش را نشان میدهد.
درمان آلرژی
به طور کلی، برای درمان آلرژی ابتدا باید علت آن را شناسایی کرده و سپس به دنبال راه حلی برای آن باشید. اگر میدانید که با یک ماده خاص دچار التهاب میشوید، میتوانید از قرار گرفتن در معرض آن ماده خودداری کنید. برای مثال، درب و پنجرهها را بسته نگه دارید یا تا حد امکان از ماسک استفاده کنید. همچنین میتوانید با تجویز پزشک از داروهایی مانند آنتیهیستامین برای کاهش التهابات استفاده کنید.
علاوه بر این، میتوانید از روشهای خانگی برای درمان التهاب آلرژی و حساسیت بهره بگیرید. به عنوان مثال، مصرف انواع سوپها یا غذاهای بدون ادویه و استفاده از دمکردههایی مانند اسطوخودوس و بابونه میتواند به آرامش دستگاه گوارش و تنفسی کمک کند. همچنین، پرهیز از استرس نیز میتواند در کاهش التهاب و حساسیت مؤثر باشد.
در مورد التهابات پوستی ناشی از تماس با لباسها، اگر این التهابات جزئی هستند، ابتدا سعی کنید از پوشیدن لباسهای حساسیتزا پرهیز کنید. سپس میتوانید از مرطوبکنندهها، پمادهای ضد حساسیت و لوسیونهای حاوی سرامید که به راحتی از داروخانهها بدون نیاز به نسخه پزشک قابل تهیه هستند، استفاده کنید. اما اگر بهبودی حاصل نشد، بهتر است در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید.
نشانه های آلرژی به لباس چیست و چگونه می توان این حساسیت را از بین برد؟
این علائم و نشانههایی که بدن هنگام تماس یا استشمام عطر و ادکلن از خود نشان میدهد، ممکن است ناشی از عوامل محیطی دیگر نیز باشد. افراد مختلف آلرژیهای متفاوتی دارند؛ برخی به بوی عطر و ادکلن و برخی به انواع مواد غذایی حساسیت دارند. با این حال، یکی از شایعترین انواع حساسیت، واکنش به الیاف و پارچههای لباس است. برخی لباسها به دلیل رنگ و الیاف به کار رفته در آنها میتوانند باعث بروز این حساسیتها شوند. الیاف لباسها به چند دسته تقسیم میشوند و در ادامه به آشنایی با نشانههای حساسیت پوستی هنگام استفاده از انواع الیاف خواهیم پرداخت و شایعترین آنها که موجب حساسیت و التهاب میشوند را معرفی خواهیم کرد.
• الیاف پشمی
گفته میشود که در تولید برخی لباسهای پشمی از لانونین استفاده میشود. لانونین نوعی الکل است که میتواند باعث حساسیت پوست شده و منجر به خارش، تورم و التهاب گردد. همچنین، برخی از این لباسهای پشمی ممکن است از مواد بیکیفیت تولید شوند که به بروز التهاب در پوست و بدن منجر میشود. علاوه بر این، برخی افراد به لباسهای پشمی تهیهشده از پشم گوسفند نیز حساسیت پوستی نشان میدهند.
برای درمان حساسیت ناشی از لباسهای بافتنی، ابتدا پوست خود را با آب گرم و صابون بشویید. سپس میتوانید از کمپرس آب سرد برای کاهش خارش و التهاب استفاده کنید. پس از آن، لوسیونهای مرطوبکننده را بر روی پوست بزنید. اگر مشکل ادامه داشت، به پزشک مراجعه کنید.
هنگام خرید لباسهای پشمی، حتماً برچسب را با دقت مطالعه کنید تا از میزان الیاف پلاستیکی یا نخی که در آنها استفاده شده مطلع شوید. همچنین، بهتر است لباسهای پشمی خود را بشویید تا گرد و غبار روی آنها پاک شود و میتوانید از یک لباس دیگر به عنوان لایهای محافظ برای جلوگیری از تماس مستقیم پوست با لباس پشمی استفاده کنید.
• لباس های پلی استر
حساسیت به لباسهای پلیاستر نوعی آلرژی است که ناشی از مواد شیمیایی موجود در الیاف این پارچه میباشد. این مواد میتوانند باعث مشکلات پوستی نظیر تحریک، خارش و التهاب شوند. بهترین راه برای جلوگیری از این التهابات، خودداری از خرید این نوع لباسها است.
علائم حساسیت پوستی به پلیاستر شامل سرفه، عطسه، التهاب پوست، مشکلات تنفسی، احساس گرما، عرق کردن بیش از حد و خارش میباشد. عواملی مانند استفاده از عطر، رطوبت بدن و بهداشت ضعیف میتوانند باعث تشدید این آلرژی شوند.
اگر لباسهای پلیاستر باعث واکنشهای منفی در بدن شما میشوند، میتوانید به جای آنها لباسهای طبیعی را انتخاب کنید. لباسهایی از جنس نخ، پنبه، پشم و کتان گزینههای مناسبی برای شما خواهند بود. همچنین، لباسهای مشکی که در تولید آنها از مادهای به نام زای پارا فنیلن دی آمین (PPD) استفاده شده، میتوانند عامل ایجاد آلرژی و حساسیت نسبت به این رنگ باشند. اگر پوست حساسی دارید و متوجه واکنش آلرژیک به این رنگ شدید، بهتر است از آنها استفاده نکنید.
• فرمالدهید
فرمالدهید 3 نوعی ماده است که در الیاف پارچهها بهمنظور افزایش دوام و جلوگیری از چروک شدن آنها استفاده میشود. این ماده ممکن است در برخی افراد باعث بروز آلرژی شود. لباسهایی که دارای پرس دائمی هستند و چروک نمیشوند معمولاً حاوی این ماده هستند. همچنین، رنگهای PPD بهندرت در لباسها کاربرد دارند و بیشتر در لباسهای تیره مورد استفاده قرار میگیرند.
• لاتکس
این ماده که از شیره درخت کائوچو تهیه میشود، در تولید دستکشها و لباسهای زیر به کار میرود. علائم آلرژی به این ماده شامل خارش دست، کهیر، دانههای قرمز پوستی و اگزما است. معمولاً این ماده در لباسهای کشی مانند شلوارها، کفشها و لباسهای زیر مورد استفاده قرار میگیرد. برای تشخیص آلرژی به این ماده، باید به پزشک مراجعه کرده و آزمایشهای استانداردی مانند پچ تست را انجام دهید.
درمان خاصی برای این نوع آلرژی وجود ندارد و تشخیص اینکه آیا لباسی که خریداری کردهاید حاوی لاتکس است، دشوار است، زیرا تولیدکنندگان ملزم به ذکر این موضوع روی برچسبها نیستند. بهترین راه پیشگیری، خودداری از تماس با این مواد است. همچنین، به عنوان لباس زیر، توصیه میشود از پارچههای نخی و پنبهای استفاده کنید و در صورت بروز حساسیت، میتوانید از آنتیهیستامین و استروئیدها برای درمان استفاده کنید.
چگونه حساسیت و آلرژی به لباس ها را از بین ببریم؟
در بسیاری از موارد، نمیتوان آلرژی ناشی از لباس را به طور کامل از بین برد، اما میتوان با رعایت برخی نکات، التهابات را کاهش داد. برای جلوگیری از بروز آلرژی، هنگام خرید، استفاده و پوشیدن لباسهای مختلف باید به نکات زیر توجه کنید. اگر متوجه شدید که لباسی باعث بروز آلرژی میشود، بهتر است از الیاف جایگزینی مانند پنبه و نخ استفاده کنید.
قبل از پوشیدن هر لباسی، حتماً آن را بشویید. همچنین، سعی کنید از لباسهای تنگ و چسبان پرهیز کنید، به ویژه در فصلهای گرم مانند تابستان و بهار، زیرا این لباسها به علت تماس بیشتر با پوست، میتوانند باعث بروز جوش و حساسیت شوند. افرادی که به لباسها آلرژی دارند، بهتر است از نرمکنندهها و مواد شوینده معطر استفاده نکنند.
پارچههای کتانی معمولاً گزینه مناسبی برای کسانی هستند که نسبت به لباسهای مختلف حساسیت دارند. همچنین، تا حد امکان برای کودکان از پوشاک با الیاف طبیعی استفاده کنید. از پوشیدن لباسهایی که رنگ میدهند، بهویژه در زمانهای مرطوب، خودداری کنید. برای شستن لباسها، میتوانید از جوش شیرین و صابونهای طبیعی استفاده کنید. با رعایت این نکات، میتوانید علائم حساسیت و آلرژی ناشی از لباسها را کاهش دهید.
نتیجه گیری
بدن هر فرد به ترکیبات شیمیایی واکنشهای متفاوتی نشان میدهد، اما اگر پوست حساسی دارید، بهتر است لباسهای زیر، جوراب، پیژامه، لباس خواب و هر نوع لباسی که بیشترین تماس را با پوست شما دارد، از الیاف طبیعی مانند پنبه تهیه کنید. از خرید و پوشیدن لباسهایی که برچسبهای ضد لک، ضد چروک و ضد بید دارند، خودداری کنید، زیرا این لباسها معمولاً تحت فرایندهای شیمیایی سنگینی قرار گرفتهاند.
قبل از پوشیدن لباسها، حتماً آنها را بشویید و در حین شستشو توجه کنید که باقیمانده مواد شوینده میتواند باعث ایجاد حساسیت پوستی شود. بهتر است در خانه با استفاده از جوش شیرین، عصارههای روغنی و صابونهای طبیعی، شویندههای طبیعی تهیه کنید. همچنین، از خرید لباسهای تیره یا پررنگ، به ویژه لباسهای زیر، پرهیز کنید.
نظرات کاربران