افراد خلاق ویژگیهای خاصی دارند، اما برخلاف باور عمومی که خلاقیت را به عنوان استعدادی ذاتی و ثابت میبیند، این ویژگی در هر فرد قابل پرورش و تقویت است. همانطور که عضلات بدن با ورزش تقویت میشوند، خلاقیت نیز با تمرین و استمرار تقویت و رشد میکند. در این مطلب از وبسایت فیوشکا، به این سوال پاسخ میدهیم که چگونه میتوان خلاقیت خود را افزایش داد.
خلاقیت یک فرآیند منفعل نیست، بنابراین نباید انتظار داشت که بدون هیچ تلاشی ایدههای خلاقانه به ذهنمان برسد. برعکس، باید به طور فعال برای پیدا کردن روشهایی که به تقویت خلاقیت کمک میکنند، تلاش کنیم.
برای این منظور، فعالیتهایی را که برایتان جذاب و الهامبخش هستند شناسایی کنید. با انجام این کارها، میتوانید تمرکز خود را تقویت کرده و انرژیتان را برای رسیدن به اهداف متمرکز کنید.
در ادامه، راهکارهای مؤثر برای تقویت خلاقیت را ارائه میدهیم.
۱– پیاده روی کنید
یکی از سادهترین پاسخها به سوال “چگونه خلاقیت خود را افزایش دهیم”، ممکن است پیادهروی باشد. تحقیقات مختلف نشان دادهاند که پیادهروی تاثیر زیادی در افزایش خلاقیت دارد. طبق این تحقیقات، افراد در حین پیادهروی خلاقیت بیشتری از خود نشان میدهند نسبت به زمانی که در حال استراحت یا نشستهاند. تمرینات ورزشی منظم نقش مهمی در تقویت و حفظ تواناییهای شناختی دارند. در میان این فعالیتها، پیادهروی ساده میتواند به طور موقت برخی از انواع تفکر را تقویت کند.
۲– به خودتان جایزه دهید
اگر به دنبال ایده ای هستید ولی هر چه قدر فکر می کنید نتیجه ای نمی گیرید، بهتر است که قول جایزه ای را برای ایده پردازی به خودتان دهید. البته در این کار باید دقت کنید. بیش از اندازه تکرار کردن این کار، اثربخشی آن را از دست داده و می تواند سبب کاهش انگیزه های تان شود.
جایزه ای که برای این ایده پردازی و انجام کار خلاقانه برای خود در نظر گرفته اید را واضح بیان کنید. با این کار انگیزه خود را برای خلاقیت افزایش می دهید.
۳– فاصله روانی ایجاد کنید
یکی دیگر از روشهای مؤثر برای افزایش خلاقیت، فاصله گرفتن از کاری است که در حال انجام آن هستید. گاهی اوقات، روشهای مختلف برای ایدهپردازی ممکن است بینتیجه باشند و شما نتوانید به ایده مناسب دست یابید. در چنین مواقعی، بهترین کار این است که کار را موقتا متوقف کنید و مدتی از آن فاصله بگیرید.
این فاصلهگذاری روانی میتواند در بسیاری از موارد مفید واقع شود. اغلب با دوری از مسئله و نگاهی تازه به آن، میتوان راهحلهای خلاقانهتری پیدا کرد.
دفعه بعدی که با مشکلی پیچیده روبهرو شدید، سعی کنید آن را به چشم مشکلی برای فردی دیگر ببینید. از آن فاصله بگیرید و آن را از زوایای مختلف بررسی کنید. احتمالاً، به راهحل خلاقانهای دست خواهید یافت.
۴– فضایی الهام بخش ایجاد کنید
محیط و فضایی که در آن قرار دارید، تأثیر زیادی بر خلاقیت شما دارد. فضاهای الهامبخش نقش مهمی در فرآیند خلاقیت ایفا میکنند و میتوانند تولید ایدههای خلاقانه را تسهیل کنند. بنابراین، فضای اطراف خود را با اشیاء و عناصر انگیزهبخش و الهامدهنده پر کنید که به شما انرژی و انگیزه برای خلق ایدههای جدید بدهند.
۵– برای افزایش خلاقیت محدودیت ایجاد کنید
زمانی که به دنبال حل یک مشکل هستید، معمولاً بر روی جنبههای واضح و بدیهی تمرکز میکنید و ایدههای مختلف را ترکیب میکنید تا سادهترین راهحل ممکن را پیدا کنید. در بسیاری از مواقع، این روش نتایج رضایتبخشی به همراه دارد، اما ممکن است پیشفرضهایی در ذهن شما ایجاد شود که روند تفکر شما را محدود کرده و یافتن راهحلهای خلاقانه را دشوار سازد.
یکی از روشهای مؤثر برای غلبه بر این چالش، ایجاد محدودیت یا مقاومت در نحوه تفکر شماست. این روش اغلب باعث میشود که ایدههای خلاقانهتری به ذهن شما برسد.
برای این منظور، دفعه بعدی که با مشکلی مواجه شدید، سعی کنید امکانات موجود برای حل آن را محدود کنید. با اعمال این محدودیت، مجبور خواهید شد که نحوه تفکر و نگرش خود را تغییر دهید. این تغییر رویکرد میتواند باعث بروز ایدههای جدید و خلاقانهای برای حل مشکل شود که بدون این محدودیت، ممکن بود هرگز به ذهن شما نرسند.
۶– رویا پردازی کنید
محیط زندگی امروزی به گونهای است که به راحتی میتواند باعث عدم تمرکز و حواسپرتی شود. به جای اینکه هر بار که احساس خستگی میکنید خود را با چک کردن اپلیکیشنها، بازی کردن، مرور ایمیلها یا گشت و گذار در وبسایتها مشغول کنید، به خودتان اجازه دهید که خستگی را به طور کامل احساس کنید.
مطالعاتی که در این زمینه انجام شده، نشان میدهند افرادی که احساس خستگی کردهاند، عملکرد بهتری در تستهای خلاقیت نسبت به افرادی که احساساتی مانند خوشحالی، آرامش و عدم استرس داشتند، از خود نشان دادند. یک مطالعه دیگر نیز نشان داده که خستگی میتواند افراد را به رویاپردازی وادار کند که به نوبه خود به بروز خلاقیت کمک میکند.
خستگی با ارسال سیگنالی به مغز که نشاندهنده کمبود چیزی در وضعیت یا فضای موجود است، موجب فعال شدن تفکر خلاق میشود. با فعال شدن این مسیر، مغز شروع به جستوجو برای ایدهها و الهامهای جدید میکند و تلاش میکند این کمبود را جبران نماید.
۷– مشکل را از نو تعریف کنید
یکی از روشهایی که میتواند در پاسخ به سوال “چگونه خلاقیت خود را افزایش دهیم” مفید باشد، بازتعریف مشکل است. یکی از ویژگیهای مشترک افراد خلاق، توانایی بازتعریف مسائل است، که این ویژگی در افراد غیرخلاق کمتر مشاهده میشود. افراد خلاق به جای این که خود را در دام دیوار ذهنی که در آن گرفتار شدهاند بیاندازند، سعی میکنند قدمی به عقب بردارند و از زاویهای دیگر به مشکل نگاه کنند. این رویکرد ممکن است به تعریف جدیدی از مشکل منجر شود که حل مسئله را تسهیل کند.
افراد خلاق به طور مداوم مسئله را از ابتدا بازبینی میکنند و سعی دارند روشی نو برای تحلیل آن پیدا کنند. این فرآیند به آنها کمک میکند که مشکل را از دیدگاه دیگری بررسی کرده و به راهحلهای جدیدی برسند. نگاه کردن به مشکل از یک زاویه متفاوت میتواند موجب فعال شدن تفکر خلاق و در نهایت، پیدایش راهکارهای نوآورانه شود.
۸– برای افزایش خلاقیت احساساتی شوید
محققان سالهاست که به این نتیجه رسیدهاند که احساسات مثبت با خلاقیت ارتباط نزدیکی دارند. با این حال، تحقیقات جدید نشان داده که علاوه بر احساسات مثبت، احساسات منفی نیز میتوانند در فرآیند تفکر خلاق نقش داشته باشند.
این بدین معنا نیست که برای برانگیختن خلاقیت خود باید به عمد احساسات منفی را تجربه کنید. بلکه، دفعه بعد که با احساسات منفی روبهرو شدید، به جای اینکه تنها به آنها واکنش نشان دهید، سعی کنید از انرژی این احساسات برای حل مشکلات یا انجام کارهای مفید استفاده کنید. هرچند احساسات منفی ناخوشایند هستند، اما میتوان از آنها برای پیشبرد اهداف و خلاقیت بهرهبرداری کرد.
۹– محیط خود را با رنگ آبی پر کنید
بر مبنای روانشناسی رنگ ها، رنگ ها اثرات مختلفی بر حالات روحی، احساسات و رفتار ما دارند. مطالعه ای که در این زمینه انجام شده نشان می دهد که رنگ آبی سبب افزایش خلاقیت افراد می شود.
۱۰– مدیتیشن کنید
مطالعات نشان دادهاند که برخی روشهای مدیتیشن میتوانند به تقویت تفکر خلاق کمک کنند. مدیتیشن که پیش از این بیشتر به عنوان یک تکنیک آرامشبخش شناخته میشد، اکنون فواید زیادی برای سلامت روان و جسم افراد دارد.
طبق نتایج یک تحقیق، روش مدیتیشن “کنترل آزاد” (Open-monitoring meditation)، که در آن افراد به تمامی افکار و احساسات خود توجه میکنند بدون آنکه بر یک ایده یا شی خاص متمرکز شوند، میتواند تفکر خلاق و واگرای افراد را تقویت کرده و ایدههای نو و تازهای به ذهنشان بیاورد. پیشنهاد میشود که تکنیکهای مدیتیشن را به طور منظم در روزمره خود به کار ببرید. تمرکز بر افکار و تجربیات میتواند به شما در تقویت و پرورش تفکر خلاق کمک کند.
خستگی در بعضی اوقات، منجر به بروز ایدههای نوآورانه میشود
اگر سن شما بالای ۳۵ سال است، ممکن است احساس خستگی شدید را درک کرده باشید و در روزهای طولانی و گرم تابستان، کاری برای انجامدادن نداشته باشید و در خانه پرسه بزنید. البته این روزها با استفاده از شبکههای اجتماعی و گوشیهای هوشمند، ممکن است کمتر کسی احساس خستگی کند. اگر به این میزان از بطالت رسیدهباشید، هر از چندگاهی گوشی خود را چک میکنید که چه کسی در شبکههای اجتماعی چه چیزی گفته است، به اینستاگرام و فیسبوک سر میزنید، گیفهای گربه و عکسهای خنده دار میبینید، باید بدانید که این ممکن است مشکل بسیاری از افراد باشد.
یافتههای علمی جدید نشان میدهند که بیکاری تنها اثرات منفی بر انسان ندارد. کلافگی، اگرچه ممکن است ناخوشایند باشد، اما در عوض باعث میشود افراد برای تغییر شرایط فعلی خود از خلاقیتشان بهره ببرند و برای این کار از ایدههای نو استفاده کنند. تحقیقات زیادی در مورد کلافگی و خستگی انجام شده که نشان میدهد بیکاری و خستگی ناشی از آن برای خلاقیت ضروری است. آنچه این تحقیقات به ما میآموزد این است که اگر شما احساس کلافگی و خستگی کمی داشتهاید، احتمالاً ایدههای کمتری به ذهن شما رسیده است.
به ذهن خود آموزش دهید از خستگی استفاده کند
اثبات ارزش خستگی کار سادهای است، اما چگونه باید در مواجهه با آن رفتار کنیم؟ بیایید از حرفهای منفی که در دنیای مدرن در مورد خستگی شنیده میشود، چشمپوشی کنیم. برای اینکه خود و ذهنمان را آموزش دهیم تا از خستگی و کلافگی بهره ببریم، باید سه قدم اساسی برداریم:
از دنیای معمول خود فاصله بگیرید
شما مانند بسیاری از افراد دیگر، به استفاده از وسایل الکترونیکی اعتیاد پیدا کردهاید. بخش پاداش مغز شما از این فعالیت لذت میبرد و هرچه بیشتر به این نوع فعالیتها پرداخته شود، مغز شما بیشتر به سمت آن کشش پیدا میکند. برعکس، اگر سعی کنید زمان استفاده از تلفن همراه خود را مدیریت کنید، پس از مدتی این عادت کاهش مییابد و دیگر نیازی به چک کردن مداوم گوشی نخواهید داشت.
انتظارات ارتباطی خود را از نو بسازید
نیازی نیست که هر ایمیلی که دریافت میکنید را فوراً پاسخ دهید. تحقیقات نشان میدهند که اگر به جای همیشه در دسترس بودن، خود را مشغول نشان دهید، احتمال موفقیت شما افزایش مییابد.
با احساسات خود مقابله کنید
ممکن است در مسیر عبور از خستگی و کلافگی، احساسات ناخوشایندی نیز به سراغ شما بیاید. در چنین لحظاتی ممکن است احساس بیتجربگی یا آشفتگی کنید. برخی افراد هنگام مشاجره، برای فرار از این احساسات، سعی میکنند حواس خود را با گوشی، سیگار یا نوشیدنیهای مختلف پرت کنند. اما شما باید با این احساسات مواجه شوید و آنها را مدیریت کنید، نه اینکه از آنها فرار کنید.
منبع :theatlantic
نظرات کاربران