ارتقای پاور کامپیوتر یکی از نگرانیهای اصلی کاربران به شمار میرود. با خرید پاور جدید، امکان اضافه کردن سختافزارهای نوین برای بهبود عملکرد رایانه فراهم میشود. با این حال، پرسش اصلی این است که هر چند وقت یکبار باید پاور کامپیوتر را ارتقا داد؟
ارتقای منبع تغذیه
ما اغلب به پاور کامپیوتر خود توجه نمیکنیم. در واقع، بسیاری از ما میتوانیم سالها و نسلها بدون تغییر پاور از جدیدترین سختافزارهای رایانهای استفاده کنیم. اما چه در حال اسمبل کردن یک رایانه شخصی جدید باشید، چه قصد ارتقای دسکتاپ خود را داشته باشید یا یک رایانه قابل اعتماد دارید که تمامی نیازهای شما را برآورده میکند، همچنان باید بدانید که چه زمانی نیاز به ارتقای پاور کامپیوتر دارید.
منابع تغذیه معمولاً به گونهای طراحی شدهاند که دوام بیشتری نسبت به سایر اجزای رایانه شخصی داشته باشند؛ به همین دلیل است که معمولاً ضمانتهای طولانیتری دارند. برای مثال، Seasonic با منبع تغذیه سری PRIME خود یک گارانتی ۱۲ ساله ارائه میدهد. بنابراین، حتی اگر پس از یک دهه استفاده خراب شود، میتوانید آن را به سازنده تحویل داده و جایگزین جدیدی دریافت کنید.
با این حال، همه پاورها کیفیت و ضمانت یکسانی ندارند؛ بنابراین برخی مدلها ممکن است با ضمانتهای کوتاهتری عرضه شوند. اکثر تولیدکنندگان، منابع تغذیهای را که ارائه میدهند، آزمایش کرده و اطمینان حاصل میکنند که محصولاتشان بیشتر از مدت زمان گارانتی دوام خواهند داشت. بنابراین، میتوانید مطمئن باشید که منبع تغذیه شما حداقل تا زمانی که سازنده تضمین میکند، کار خواهد کرد.
البته، این به این معنا نیست که باید به محض پایان یافتن گارانتی، پاور کامپیوتر خود را تعویض کنید. اگر به خوبی از آن مراقبت کنید (با تمیز نگه داشتن، جلوگیری از بار اضافی و استفاده از منبع برق پایدار)، پاور شما میتواند چند سال بیشتر از مدت گارانتی نیز دوام بیاورد.
با این حال، در ارتقای پاور کامپیوتر نباید عجله کنید. یک قانون کلی مناسب این است که یک یا دو سال پس از پایان گارانتی، به تعویض پاور فکر کنید. در حالی که ممکن است پاور پس از این مدت هنوز به نظر خوب برسد، آیا مایلید برای صرفهجویی در هزینه، قطعات گرانتر رایانه خود را به خطر بیندازید؟
هنگامی که شما یک ارتقا قابل توجه انجام میدهید
پاورهای کامپیوتر معمولاً دارای عددی به عنوان حداکثر ظرفیت هستند که باید برای کامپیوتر شما کافی باشد. با این حال، مشکلات مربوط به پاور زمانی آغاز میشود که تصمیم میگیرید سختافزارهای داخل کیس کامپیوتر را بهطور جداگانه ارتقا دهید.
اگر پاور کامپیوتر نتواند برق مورد نیاز سختافزارهای جدید مانند کارت گرافیک را تأمین کند، ارتقای پاور باید در اولویت قرار گیرد؛ در غیر این صورت، نمیتوان از کامپیوتر به شکل متعارف استفاده کرد. این امر واضح است زیرا سختافزارهای جدید با مشخصات قویتر به انرژی بیشتری نیاز دارند. برای مثال، کارت گرافیک RTX 2080 Ti حداقل به ۲۵۰ وات انرژی نیاز دارد.
اگر بخواهید این کارت گرافیک را به همراه پردازندهی مرکزی Core i7-12700K نصب کنید، باید حداقل یک پاور ۶۰۰ وات داشته باشید، زیرا پردازنده به تنهایی ۱۹۰ وات انرژی مصرف میکند. حال تصور کنید به جای آن، یک پردازندهی گرافیکی RTX 4090 بخرید که به ۴۵۰ وات برق نیاز دارد. در این صورت، پاور ۶۰۰ وات کافی نخواهد بود و ارتقای پاور کامپیوتر ضروری خواهد بود.
نشانهها و ارورهایی که زمان ارتقا پاور کامپیوتر را مشخص میکنند!
مهم نیست که یک کامپیوتر جدید اسمبل کردهاید یا سیستم خود را چند سال پیش خریداری کردهاید؛ باید عملکرد کامپیوتر را پس از چند سال بررسی کنید. اگر با ارورهای زیر مواجه شدهاید، احتمالا زمان ارتقای پاور کامپیوتر فرا رسیده و باید هر چه زودتر نسبت به خرید پاور جدید اقدام کنید:
۱. صفحه آبی مرگ با ارورهای زیر:
- 0x00000080: NMI_HARDWARE_FAILURE
- 0x00000122: WHEA_INTERNAL_ERROR
- 0x00000124: WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR
- 0x00000127: PAGE_NOT_ZERO
- 0x0000012B: FAULTY_HARDWARE_CORRUPTED_PAGE
۲. صداها و نویزهای مختلف از پاور
۳. مشکلات عملکردی غیرقابل توجیه از پردازنده مرکزی و گرافیکی
۴. ناپایداری برق در کیس کامپیوتر و خاموش شدنهای ناگهانی سیستم
این علائم میتواند نشاندهنده این باشد که پاور کامپیوتر شما در حال خراب شدن است و باید به زودی آن را ارتقا یا جایگزین کنید. زیرا در صورت خرابی منبع تغذیه، ممکن است به سایر اجزای سختافزار، مانند کارت گرافیک، نیز آسیب وارد شود.
مانند هر بخش دیگری از کامپیوتر، باید به درستی از پاور خود استفاده کنید تا کیفیت آن حفظ شده و بیشتر عمر کند. اما مهم نیست که چقدر خوب از آن مراقبت میکنید، زمانی خواهد رسید که این قطعه نیاز به جایگزینی دارد. بنابراین، بهتر است قبل از اینکه قطعه خراب شود، نسبت به ارتقای پاور کامپیوتر زودتر از موعد اقدام کنید. این رویه قطعاً بهتر از این است که پاور کامپیوتر همراه با سایر قطعات به همین سادگی وارد سطل زباله شود!
منبع: Makeuseof
نظرات کاربران