مجله سیمدخت
0

۵ غذایی که به سرعت فاسد می‌شوند

۵ غذایی که به سرعت فاسد می‌شوند
بازدید 103

ممکن است که یک ماده غذایی قابل فساد از فروشگاه خریداری کنید و سپس پس از چند روز آن را از یاد ببرید. با این حال، بر اساس نظر کارشناسان تغذیه، برخی از غذاها ممکن است حتی پس از یک یا دو روز از کیفیت خود از دست بدهند؛ حتی اگر آن‌ها پخته شده باشند.

دکتر تریسی بریگمن، تغذیه‌شناس و دانشیار بالینی در دانشگاه جورجیا، اظهار داشته است:

اکثر غذاهای باقیمانده، اگر در زمان کمتر از ۲ ساعت پس از آماده‌سازی در ظروف مناسب بسته‌بندی و در یخچال قرار گیرند، تا ۳ یا ۴ روز قابل مصرف و سالم باقی خواهند ماند.

اما برخی از مواد غذایی، به ویژه کسانی که بیشترین احتمال رشد باکتری را دارند، نیاز به مصرف سریعتر دارند.

۵ غذایی که به سرعت فاسد می‌شوند

میلیون‌ها نفر هر سال از بیماری‌های ناشی از مسمومیت غذایی رنج می‌برند. عفونت‌های باکتریایی، انگلی و ویروسی که ناشی از مصرف غذای فاسد می‌شوند، مانند سالمونلا، توکسوپلاسما، لیستریا و نوروویروس، سالانه به میلیون‌ها افراد آسیب می‌رسانند.

نوروویروس، شایع‌ترین نوع از این عفونت‌هاست و هر سال از هر ۱۵ نفر، یک نفر را مبتلا می‌کند. حتی اگر همه این عفونت‌ها به بیماری جدی منجر نشوند، برخی از آن‌ها ممکن است زندگی را تهدید کننده کنند. کارشناسان هشدار داده‌اند که تعداد زیادی از این بیماری‌های کشنده به دلیل نپرداختن به خواب غذاها به خوبی شناخته نشده و پیگیری نمی‌شوند.

در زیر، لیستی از ۵ ماده غذایی آمده است که باید ظرف یک روز پس از خرید یا پخت خورده شوند؛ در غیر این صورت ممکن است به شما آسیب جدی وارد کنند.

تخم مرغ آب‌پز

۵ غذایی که به سرعت فاسد می‌شوند

برای اطمینان از دوام تخم‌مرغ‌های آب‌پز بیشتر از ۲۴ ساعت، بهتر است پوست تخم‌مرغ را جدا ننمایید. پوست تخم‌مرغ به عنوان یک لایه محافظ علیه باکتری‌ها عمل می‌کند

پس از حذف این لایه، باکتری‌ها می‌توانند به سرعت وارد منافذ تخم‌مرغ شده و آلوده کنند، باکتری لیستریا به تخم‌مرغ‌های آب‌پز که پوست آن‌ها کنده شده، حمله می‌کند، این باکتری منجر به عفونت لیستریوز می‌شود و از طریق مصرف شیر غیرپاستوریزه، پنیرهای نرم، سبزیجات و محصولات گوشتی ممکن است به انسان منتقل شود. علائم این عفونت معمولاً یک تا ۴ هفته پس از قرار گرفتن در معرض باکتری آغاز می‌شوند و شامل سردرد، گیجی، درد عضلانی و تب هستند.

توصیه می‌شود که پس از جوشاندن تخم‌مرغ‌ها، آن‌ها را به سرعت خنک نموده و سپس ظرف را حداقل ۲ ساعت در یخچال قرار دهید. هرگز تخم‌مرغ‌های آب‌پز یا غذاهای حاوی تخم‌مرغ را بیش از ۲ ساعت در دمای بیرون از یخچال یا بیش از یک ساعت در دمای بالای ۳۲ درجه سانتی‌گراد نگهداری نکنید، در صورتی که هنوز پوست تخم‌مرغ‌های آب‌پز را جدا نکرده‌اید، می‌توانید تا یک هفته بعد از جوشاندن آن‌ها، آن را مصرف کنید.

تنها زمان مناسب برای جدا کردن پوست تخم‌مرغ آب‌پز زمانی است که قصد مصرف آن را دارید.

گوشت چرخ‌کرده

۵ غذایی که به سرعت فاسد می‌شوند

گوشت چرخ‌کرده تنها یک یا حداکثر دو روز در یخچال قابل نگهداری سالم است. ارتفاع رطوبت در سطح گوشت چرخ‌کرده باعث می‌شود که به‌سرعت باکتری‌ها را جذب کند به محض خنک شدن.

باکتری‌های موجود در سطح گوشت خام، گوشت چرخ‌کرده و سوسیس می‌توانند در طول فرآیند آسیاب کردن با محصول مخلوط شوند به همین دلیل است که گوشت چرخ‌کرده باید کاملاً پخته شود تا باکتری‌های آن از بین بروند. باکتری‌های مضری نظیر سالمونلا و ای کولی ممکن است در گوشت چرخ‌کرده رشد کنند.

ای کولی یک نوع باکتری است که معمولاً در دستگاه گوارش حیوانات مانند گاو، بز، گوسفند و گوزن یافت می‌شود اگرچه بسیاری از این باکتری‌ها بی‌خطر هستند، برخی از آن‌ها ممکن است علائم گوارشی مختلفی، از جمله دلپیچه، اسهال خونی و استفراغ ایجاد کنند. برآوردهای نشان می‌دهد که عفونت‌های ناشی از ای کولی سالمونلا در سال باعث بروز حدود ۲۶۵ هزار بیماری و مرگ بیش از ۱۰۰ نفر شده است.

طالبی

۵ غذایی که به سرعت فاسد می‌شوند

هرگز طالبی را بیشتر از یک روز در یخچال نباید نگهداری کرد؛ زیرا پاتوژن‌هایی مانند سالمونلا و لیستریا به سرعت در آن رشد می‌کنند.

برای جلوگیری از عفونت، طالبی را باید به محض بریده شدن فوراً مصرف کرد و هرگز از قبل بریده‌شده یا نصفه نخرید. چراکه این میوه ممکن است در معرض عوامل بیماری‌زا از خاک، حیوانات یا آب قرار گیرد. قسمت بیرونی طالبی دارای سطحی توری است که میکروب‌ها می‌توانند به آن بچسبند.

به دلیل دشواری تمیز کردن سطح خارجی طالبی و وجود pH مناسب در داخل آن برای رشد باکتری‌ها، مصرف باید به سرعت انجام شود.

طالبی با شیوع سالمونلا ارتباط دارد. باکتری سالمونلا از مدفوع انسان یا حیوانات منتقل می‌شود و علائم عفونت معمولاً بین ۶ ساعت تا ۶ روز پس از قرار گرفتن در معرض این باکتری شروع می‌شوند. این نشانه‌ها ممکن است شامل اسهال، گرفتگی عضلات شکمی و تب باشند و در ۴ تا ۷ روز بدون نیاز به مداخله پزشکی برطرف خواهند شد.

سالانه بیش از ۱.۳ میلیون نفر به سالمونلا مبتلا می‌شوند که منجر به ۲۶ هزار بستری در بیمارستان و مرگ ۴۲۰ نفر در سال می‌شود.

مرغ خام

اگر مرغ خریده‌اید و چند روزی آن را فراموش کردید، به احتمال زیاد خراب شده است تا زمانی که مرغ خام را تا یک یا حداکثر دو روز قبل از فاسد شدن در یخچال نگه دارید، می‌توانید از سلامت آن اطمینان حاصل کنید. حتی پس از پختن مرغ، توصیه می‌شود که تا حداکثر چهار روز مرغ پخته را مصرف نمایید.

مرغها به عنوان طیور مستعد، رشد باکتری سالمونلا را در اثر چگالی کمتری نسبت به گوشت قرمز مانند گوشت گاو تسهیل می‌کنند. ورود باکتری‌ها به داخل مرغ به راحتی‌تر اتفاق می‌افتد مرغ فاسد به رنگ خاکستری مایل به سبز تغییر می‌کند و لکه‌های کپک‌زده‌ای روی آن ظاهر می‌شوند که نشان‌دهنده حضور باکتری‌ها است. همچنین، بافت مرغ در صورت فاسد شدن لزج می‌شود.

مهم است به یاد داشته باشید که شستشوی مرغ نه تنها باعث حذف باکتری‌ها نمی‌شود، بلکه خطر آلودگی سطوح اطرافیان را افزایش می‌دهد. اگرچه بسیاری فکر می‌کنند که شستشو کمک به خلاص شدن از برخی باکتری‌ها می‌کند، اما واقعیت این است که این عمل باعث انتقال آلودگی به دیگر سطوح می‌شود.

در نهایت، مرغ خام می‌تواند تا ۹ ماه قبل از انقضا در فریزر بماند.

برنج پخته

۵ غذایی که به سرعت فاسد می‌شوند

اگرچه برنج خام برای ماه‌ها ماندگاری دارد، اما تنها می‌توان یک روز برنج پخته را در یخچال نگه داشت و بعد از آن فاسد می‌شود.

برنج پخته، مستعد رشد باکتری‌های تشکیل‌دهنده باسیلوس سرئوس بوده که معمولاً در غذا‌های خام و فرآوری‌نشده مانند سیب‌زمینی، نخود، لوبیا و برخی ادویه‌ها یافت می‌شود.

رشد این باکتری، به‌ویژه در برنج یا سایر غلاتی که در دمای اتاق یا در یخچال با دمای بالا نگهداری می‌شوند، رایج است. گاهی این باکتری در پسماند برنج که در دمای مناسب نگهداری می‌شود هم می‌تواند وجود داشته باشد.

طبق گفته دکتر بریگمن، پختن برنج هاگ‌ها را از بین نمی‌برد. بنابراین اگر برنج یا ماکارونی پخته‌شده را در دمای اتاق بگذارید، این هاگ‌ها می‌توانند به سرعت تکثیر شده و سم زیادی تولید کنند.

علائم بیماری باسیلوس سرئوس، شامل استفراغ، اسهال و دلپیچه است. افراد مسن و مبتلا به نقص ایمنی بیشتر در معرض خطر عفونت باسیلوس سرئوس قرار دارند.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *