مجله سیمدخت
0

ترور گاندی

بازدید 45

مهاتما گاندی، رهبر معنوی که به عنوان «روح بزرگ هند» شناخته می‌شد و قهرمان جنبش استقلال هند بود، در ۳۰ ژانویه ۱۹۴۸ در سن ۷۸ سالگی ترور شد. گاندی توسط ناتورام گودسه، افراط‌گرای هندو، در حین برگزاری یک نماز جماعت در دهلی نو به ضرب گلوله کشته شد. روش‌های نافرمانی مدنی گاندی الهام‌بخش رهبران حقوق مدنی در سراسر جهان شد.

نافرمانی مدنی

حدود 50 سال پیش، گاندی، که در 2 اکتبر 1869 به دنیا آمد و «ماهاتما» (به معنای «روح بزرگ» در سانسکریت) نامیده می شد، برای استقلال هند از بریتانیا مبارزه کرد و از نافرمانی مدنی و اعتراضات مسالمت آمیز مانند روزه، تحریم و راهپیمایی استفاده کرد.

او پیرو ساتیاگراها («نیروی حقیقت») بود، یک مقاومت سیاسی منفعل که آن را «سلاح قوی‌ترین‌ها» تعریف می‌کرد و استفاده از خشونت به هر شکل یا شکلی را حذف می‌کرد. گاندی که به دلیل تلاش‌هایش بارها دستگیر و زندانی شد، از تقسیم هند توسط بریتانیا در سال 1947 به دو کشور مستقل هند و پاکستان استقبال کرد. اما این تقسیم‌بندی به زودی به یک جنگ مذهبی خشونت‌آمیز بین هندوها و مسلمانان منجر شد و باعث آوارگی بیش از 15 میلیون نفر و همچنین حدود 2 میلیون کشته شد.

ترور و محاکمه

برای التماس به صلح بین هندوها و مسلمانان، گاندی به دهلی نو سفر کرد و در جلسات روزه و دعا شرکت کرد. در آنجا بود که گودسه رهبر را سه بار از فاصله نزدیک به شکم و سینه شلیک کرد، در حالی که نوه های گاندی که اغلب به عنوان «عصای او» یاد می شدند، در کنارش ایستاده بودند. او به زودی پس از آن درگذشت.

طبق گفته بنیاد تحقیقات گاندی، جمعیتی متشکل از چند صد نفر، از جمله حدود 20 پلیس لباس شخصی، برای پیوستن به رهبر در نماز گرد آمده بودند.

بنیاد تحقیقات گاندی می نویسد: «هنگامی که سومین گلوله شلیک شد، گاندی هنوز ایستاده بود و دستانش هنوز به هم پیوسته بود. شنیده شد که او نفس نفس زد، “ه رام، ه رام” (“خدایا، خدایا”). سپس او به آرامی روی زمین نشست، کف دست‌هایش هنوز به هم گره خورده بود، احتمالاً در آخرین عمل نهایی آهیمسا. دود هوا را پر کرد. سردرگمی و وحشت حاکم شد. مهاتما روی زمین افتاده بود، سرش در دامان هر دو دختر بود. صورتش رنگ پریده شد و شال سفید پشمی استرالیایی او از خون به رنگ قرمز درآمده بود. ظرف چند ثانیه مهاتما گاندی درگذشت. ساعت 5:17 بعد از ظهر بود”.

گودسه به سرعت توسط جمعیت دستگیر و بازداشت شد. او به خبرنگاری گفت: «فعلاً فقط می‌خواهم بگویم که اصلاً از کاری که کرده‌ام متأسف نیستم. بقیه را در دادگاه توضیح خواهم داد.» ده روز قبل، گودسه، برادرش گوپال گودسه و دیگر همدستانش تلاش کرده بودند گاندی را در یک حمله بمب‌گذاری ترور کنند.

در دادگاه، گودسه بیش از پنج ساعت طول کشید تا بیانیه و اعتراف سی هزار کلمه ای خود را بخواند و این قتل را “کاملاً و منحصراً سیاسی” خواند و اعلام کرد که “گاندی ثابت کرد که پدر پاکستان است” و مسئول رنج مردم هندو است. “قبل از اینکه شلیک کنم، برای او آرزوی سلامتی کردم و به او تعظیم کردم.” او ادعا کرد که به تنهایی عمل کرده است.

قاتل

ناتورام گودسه در 19 مه 1910 از پدر کارمند پست و مادری خانه دار به دنیا آمد. او پس از ترک تحصیل در دبیرستان، به عنوان نجار، خیاط و میوه فروش مشغول به کار شد.

گودسه پیرو “هندوتوا” یک ایدئولوژی سیاسی بنیادگرای راستگرا که توسط راشتریا سویم سواک سانگه، یک حزب بنیادگرای ملی گرای هندو، پذیرفته شد. او بعدا به حزب سیاسی راست گرای هندو ماهسابها پیوست و با نارایان داتاتریا آپته، روزنامه نگار تبلیغاتی مراتی آگرانی را تاسیس کرد که بعدا نام آن به هندو راشترا تغییر یافت و به عنوان سردبیر آن خدمت کرد.

گودسه، در سن 39 سالگی، و آپته به اعدام محکوم شدند و در 15 نوامبر 1949 در زندان امبالا به دار آویخته شدند. شش نفر دیگر که تحت محاکمه بودند به حبس ابد محکوم شدند.

گوپال گودسه بعداً سخنان برادرش را تکرار کرد و گفت که جنبش عدم خشونت گاندی “بخشی از توطئه‌ای برای اجازه دادن به مسلمانان برای کشتار هندوها بود”.

واکنش جهانی

خبر قتل گاندی به سرعت در هند منتشر شد و به زودی آشوب های خشونت آمیزی در بمبئی رخ داد. جواهر لعل نهرو، نخست وزیر هند، در یک برنامه رادیویی که شب ترور برگزار شد، روز ملی عزای عمومی اعلام کرد و همچنین مراسم سوزاندن جسد را اعلام کرد که روز بعد، 31 ژانویه 1948، در سواحل رود مقدس جمنا برگزار می شد.

نهرو گفت: “گاندی از زندگی ما رفته است و همه جا تاریکی است. … پدر ملت ما دیگر نیست – دیگر برای نصیحت و تسلی به او مراجعه نخواهیم کرد. … نور ما خاموش شده است، اما نوری که در این کشور می درخشید نور معمولی نبود. برای هزار سال آن نور در این کشور دیده خواهد شد و جهان آن را خواهد دید… اوه، که این اتفاق برای ما افتاده است! کارهای زیادی برای انجام دادن باقی مانده بود”.

روزنامه‌های سراسر جهان خبر تکان‌دهنده قتل گاندی را منتشر کردند و رهبران جهان ابراز تأسف کردند.

“گاندی یک ملی‌گرای بزرگ هندی بود، اما در عین حال رهبری با جایگاه بین‌المللی بود. تعالیم و اعمال او تأثیر عمیقی بر میلیون‌ها نفر گذاشته است. او توسط مردم هند مورد احترام و احترام بود و نفوذ او نه تنها در امور حکومت، بلکه در قلمرو روح نیز احساس می‌شد.” هری اس. ترومن، رئیس‌جمهور ایالات متحده در بیانیه‌ای گفت: “… می‌دانم که نه تنها مردم هند، بلکه همه مردم از فداکاری او برای کار با نیروی بیشتر به سوی برادری و صلحی که ماهاتما نماد آن بود، الهام خواهند گرفت”.

روزنامه نیویورک تایمز نوشت: “مرگ گاندی، هند را در یک دوراهی قرار داد. امشب همراه با غم و اندوه در این پایتخت، جریان زیرزمینی از ترس و عدم اطمینان وجود داشت، زیرا اکنون قوی ترین تأثیرگذار برای صلح در هند که این نسل شناخته است، از بین رفته است”

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید