مجله سیمدخت
0

مناطقی با اکوسیستم‌های منحصربه‌فرد

بازدید 117

شاید شگفت‌انگیز ترین و جذاب‌ترین ویژگی بسیاری از جزایر دورافتاده در سراسر جهان، وجود منحصربه‌فردترین گیاهان و جانوران درون آنها باشد. این ویژگی، باعث شده تا جزایر مختلفی نسبت به دیگر مکان‌ها منحصربه‌فردتر باشند و اکوسیستم‌های آن‌ها رشد قابل‌توجهی داشته باشند و به گنجینه‌هایی از طبیعت تبدیل شوند.

در اینجا، ما به معرفی چند جزیره با اکوسیستم‌های منحصربه‌فرد در سراسر جهان می‌پردازیم این جزیره‌ها فقط چند نمونه از جزایری هستند که اکوسیستم‌های منحصربه‌فردی دارند و به گنجینه‌هایی از طبیعت تبدیل شده‌اند.

جزایری با اکوسیستم‌های منحصربه‌فرد

۱۰. جزیره مونا

مونا (Mona Island) در مرکز گذرگاه مونا قرار دارد و به عنوان یک بخش از پورتوریکو اداری می‌باشد. جزیره بزرگترین جزیره در سه جزیره واقع در این تنگه است و دو جزیره دیگر نیز به نام‌های مونیتو (Monito Island) و دسچئو (Desecheo Island) شناخته می‌شوند. کشف مونا توسط کلمب در سال ۱۴۹۳ میلادی در دومین سفر وی به دنیای جدید انجام شد. از سال ۱۹۱۹ میلادی، مونا به یک منطقه حفاظت شده تبدیل شده است و برای بیش از ۵۰ سال خالی از سکنه بوده است.

۹. جزیره صیر بنی یاس

صیر بنی یاس (Sir Bani Yas) بزرگترین جزیره طبیعی در امارات متحده عربی است که در حدود دو دهه پیش، توسط حاکم فقید امارات، یعنی شیخ زاید به ذخیره‌گاه حیات وحش تبدیل شد. در این راستا، میلیون‌ها درخت کاشته شد و گونه‌های جانوری متعددی از جمله غزال، رئا، زرافه و شترمرغ به این جزیره معرفی شدند. علاوه بر این، اوریکس عربی که یک گونه از بز کوهی به شمار می‌رود و اکنون در طبیعت منقرض شده، در جزیره صیر بنی یاس وجود دارد و گله‌ای بیش از ۴۰۰ رأسی از آن آزادانه در این جزیره زندگی می‌کنند.

۸. جزیره لرد هاوو

جزیره لرد هاوو (Lord Howe Island)، یک جزیره کوچک در دریای تاسمانی در ۶۰۰ کیلومتری شرق سرزمین اصلی استرالیا قرار دارد و نمونه‌ای برجسته از یک اکوسیستم جزیره‌ای است که از فعالیت‌های آتشفشانی زیردریا شکل گرفته و تنوع نادری از مناظر، گیاهان و جانوران دارد.

نسبت بالای گونه‌های بومی، تصویری عالی از فرآیندهای تکاملی مستقل در این جزیره را به تصویر می‌کشاند. تقریبا نیمی از گیاهان، بومی خود جزیره هستند و یکی از شناخته‌شده‌ترین آن‌ها نیز هاویا است که بیشتر به عنوان نخل کنتیا شناخته می‌شود. گیاهان آپارتمانی زیبایی بی‌نظیری را به این جزیره بخشیده‌اند.

۷. جزیره کوه بوساوی

کوه بوساوی (Mount Bosavi)، یک آتشفشان خاموش در ارتفاعات جنوبی پاپوآ گینه نو قرار دارد که در سال ۲۰۰۹ میلادی، در یک سفر اکتشافی توسط یک تیم بین‌المللی از دانشمندان و عوامل تلویزیونی بی‌بی‌سی، بیش از ۴۰ گونه ناشناخته کشف شدند. این گروه یک زیستگاه جنگلی بکر و مملو از حیات وحش را کاوش کردند که از زمان آخرین فوران آتشفشان در حدود ۲۰۰۰۰۰ سال پیش، در انزوا تکامل پیدا کرده‌اند. از جمله گونه‌های کشف شده در اینجا می‌توان به ۱۶ نوع قورباغه، حداقل سه ماهی، چندین حشره و عنکبوت، یک خفاش و یک موش صحرایی غول پیکر با اندازه ۸۲ سانتیمتری و با وزنی ۱.۵ کیلوگرمی اشاره کرد.

۶. جزایر اوگاساوارا

جزایر اوگاساوارا (Ogasawara Islands) یک مجمع الجزایری با بیش از ۳۰ جزیره نیمه گرمسیری و گرمسیری است که اداری به توکیو تعلق دارند، اما در حدود ۱۰۰۰ کیلومتری جنوب شهر واقع شده‌اند. تا سال ۱۸۳۰ میلادی، این جزایر بدون سکنه بودند و به عنوان مونینجیما شناخته می‌شدند، و بعدا به نام انگلیسی جزایر بونین نامیده شدند.

با توجه به اینکه تا اخیراً این جزایر از فعالیت‌های انسانی جدا شده بودند، اکوسیستم خود را حفظ کرده‌اند و گاهی به عنوان گالاپاگوس شرق شناخته می‌شوند. در حال حاضر، حدود ۲۳۰۰ نفر در جزایر چیچیحیما و هاهاجیما زندگی می‌کنند و سالانه حدود ۱۷۰۰۰ گردشگر از این جزایر بازدید می‌کنند.

۵. جزیره کوه رورایما

تپویی‌ها کوهستان‌هایی با قله‌ای صاف و مسطح هستند که در جزایر گویان در آمریکای جنوبی واقع شده‌اند. یکی از مشهورترین و بلندترین تپویی‌ها کوه رورایما (Mount Roraima) است که به دلیل جدا بودن کامل از جنگل‌های اطراف، تقریبا یک سوم از گونه‌های زیستی آن فقط در آنجا تکامل یافته‌اند و مختص همین جا هستند.

در سال ۱۹۱۲، سرآرتور کانن دویل رمان تخیلی خود با عنوان “دنیای گمشده” را نوشت که توجه جهانی را به کوه رورایما جلب کرد. این رمان، داستان یک سفر اکتشافی در جستجوی گیاهان ماقبل تاریخی و دایناسورها در یک کوه شبیه به کوه رورایما را روایت می‌کند.

۴. جزیره کریسمس

جزیره کریسمس (Christmas Island) در سال ۱۶۴۳ در روز کریسمس کشف شد و به همین دلیل نام‌گذاری شد. این جزیره در قلمروی استرالیا در اقیانوس هند قرار دارد و در فاصله ۲۶۰۰ کیلومتری از شمال غربی شهر پرث واقع شده است. جمعیتی حدود ۱۴۰۰ نفر در این جزیره سکونت دارند. انزوای جغرافیایی این جزیره و تاریخچه حداقل اختلالات انسانی، باعث شده که گیاهان و جانوران بومی در آن بقای خود را حفظ کنند.

خرچنگ قرمز، مشهورترین گونه بومی این جزیره است. این خرچنگ که محدود به یک منطقه کوچک است، به تخمین می‌رسد حداکثر تعداد آن در این جزیره تا ۱۲۰ میلیون نفر رسیده باشد. علاوه بر این، ۱۴ گونه دیگر از خرچنگ‌ها نیز در این جزیره زندگی می‌کنند، اما هیچ کدام از آن‌ها به تعداد خرچنگ قرمز پراکنده در این جزیره نمی‌رسند.

۳. جزیره سقطرا

جزیره سقطرا (Socotra) یکی از چهار جزیره در مجمع الجزایر کوچکی در اقیانوس هند قرار دارد و در قلمرو فراساحلی یمن واقع شده است. بزرگترین جزیره این مجمع الجزایر نیز با نام سقطرا شناخته می‌شود و حدود ۹۵ درصد از خشکی این مجمع‌الجزایر را شامل می‌شود. این جزیره بسیار دورافتاده است و در فاصله ۲۴۰ کیلومتری از شرق شاخ آفریقا و ۳۸۰ کیلومتری از جنوب شبه جزیره عربستان قرار دارد.

انزوای طولانی، خشکسالی و گرمای شدید اکوسیستم بسیار منحصربه‌فردی را در اینجا ایجاد کرده است. بررسی‌ها نشان داده است که بیش از یک سوم از حدود ۸۰۰ گونه گیاه اینجا را نمی‌توان در هیچ کجای دیگر پیدا کرد و همین نکته سبب شده تا اینجا ظاهری بیگانه و فرازمینی داشته باشد.

۲. پارک ملی کومودو

جزیره پارک ملی کومودو (Komodo National Park) یک پارک ملی در اندونزی است که درون جزایر لسر سوندا واقع شده است. این پارک شامل سه جزیره بزرگتر به نام‌های کومودو، پادار و رینکا، و ۲۶ جزیره کوچک‌تر است. این پارک در ابتدا برای حفاظت از اژدهای کومودو، بزرگترین مارمولک جهان، شکل گرفته است. اما از آن زمان به بعد، اهداف حفاظتی پارک گسترش یافته و شامل همه گونه‌های جانوری و گیاهی می‌شود. اژدهای کومودو می‌تواند تا طول سه متر رشد کند و وزنی تا بیش از ۷۰ کیلوگرم داشته باشد.

۱. جزایر گالاپاگوس

جزایر گالاپاگوس (Galapagos Islands)، مجمع‌الجزایری کوچک از جزایر آتشفشانی متعلق به اکوادور در شرق اقیانوس آرام قرار دارند. این جزایر، کاملاً دورافتاده و منزوی هستند و در فاصله ۱۰۰۰ کیلومتری غرب قاره آمریکای جنوبی قرار دارند. این مجمع الجزایر شامل ۱۵ جزیره اصلی، ۳ جزیره کوچکتر و ۱۰۷ صخره و جزیره در نقاط مختلف است و به دلیل اکوسیستم منحصربه‌فرد خود در سطح جهان شهرت دارد. در اینجا می‌توان لاک‌پشت‌های غول‌پیکر، شیرهای دریایی، پنگوئن‌ها، ایگواناهای دریایی و گونه‌های مختلف پرندگان را مشاهده کرد. با این حال، نباید این نکته را نادیده بگیریم که کنترل‌های سختگیرانه‌ای در زمینه حضور گردشگران در اینجا انجام می‌شود.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید